Βασίλης Χουλιαράς

Σπούδασε Μηχανολογία στο ΕΜΠ.
Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων: “Μικρές ιστορίες για πριν τον ύπνο” (Γαβριηλίδη, 2012) και “Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν” (Μελάνι, 2015 – συμπεριλήφθηκαν στη μικρή λίστα των λογοτεχνικών βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ο αναγνώστης”, στην κατηγορία “Διήγημα-Νουβέλα”).
Παράλληλα ασχολείται με τη φωτογραφία.

Μικρές ιστορίες για πριν τον ύπνο
ΧΙΟΝΙ
Η πρώτη νιφάδα χιονιού που έπεσε από τον ουρανό διέσχισε όλη την απόσταση λικνιζόμενη, παρασυρμένη από το ελαφρύ βοριαδάκι που φυσούσε και με ταχύτητα συνεχώς επιταχυνόμενη έσκασε σε κάποιο πεζοδρόμιο της πλατείας, απέναντι από την οποία ορθώνεται η μητρόπολη της πόλης μας. Κανείς δεν την παρατήρησε. Στα ζεστά πλακάκια γρήγορα έλιωσε. Όμως η αμέσως επόμενη έκανε αισθητή την παρουσία της, καθώς έπεσε με φόρα ακριβώς πάνω στην άτριχη κεφαλή του γενικού επιτετραμμένου της πόλης, που εκείνη την ώρα απολάμβανε τον καφέ του.
Ξαφνιασμένος εκείνος από το κρύο που ένιωσε, γύρισε τα μάτια προς τα πάνω και με μια ουρανομήκη κραυγή, ανάμεικτη έκπληξης και χαράς, υποδέχτηκε το συμβάν, ενώ με το χέρι του έδειχνε σε όλους μας τον ουρανό. Αμέσως σηκώσαμε τα κεφάλια ψηλά και αντικρίσαμε μαγεμένοι το πλήθος των νιφάδων που κατέφθανε.
Την επόμενη κιόλας στιγμή ένα κύμα ενθουσιασμού, ευτυχίας και αγαλλίασης σάρωσε την πόλη. Για πολύ καιρό ούτε σταγόνα βροχής δεν είχε πέσει. Ο τόπος υπέφερε από παρατεταμένη ανομβρία.
Έτσι ό,τι αντίκριζαν τα ματάκια μας περισσότερο έμοιαζε με όνειρο παρά με πραγματικότητα, πόσο μάλλον που στην περιοχή το χιόνι ήταν κάτι πολύ σπάνιο. Σχεδόν αμέσως στήθηκε πρόχειρα μια αυτοσχέδια γιορτή με όλους τους κατοίκους να παίρνουν μέρος. Μουσικές, χοροί, μπόλικο φαγητό και πιοτό συνόδεψαν τους ξέφρενους πανηγυρισμούς μας μέχρι νωρίς το πρωί καθώς η μικρή μας πόλη ντυνόταν στα λευκά.
Και την άλλη μέρα, ξεθεωμένοι από τη χτεσινή βραδιά, σαν ξυπνήσαμε είδαμε όλους τους δρόμους στρωμένους με χιόνι, το οποίο συνέχιζε απαλά να πέφτει. [. . .] 106 σελ.

Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν
Στις “Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν” τίθενται ερωτήματα, κλονίζονται βεβαιότητες: στην αναμονή μιας συνάντησης, γωνία Ομήρου και Σκουφά με τους Tindersticks στα ακουστικά· στην απάντηση ενός φυλακισμένου κυκλωμένου από τα αόρατα κάγκελα του ορίζοντα· στο μέγα μυστικό που ο Δον Μπαζίλιο, σημαίνων κάτοικος της Γκαλόνα, ξεψυχά χωρίς ποτέ να μάθει· στην αίρεση των νεμοϊστών και την αέναη διαδικασία μύησης? στη συγκατάβαση του Σίσυφου μπροστά στο δυσβάστακτο μαρτύριό του· στο μακρινό “λυτρωτικό” ταξίδι στο Ζετσούμπο του Αρχιπελάγους Φουάν· στο κέρμα που επιστρέφει, παραδομένο στη βαρύτητα, μπροστά στο δίλημμα ενός τρίστρατου· στο μοναδικό λογοτεχνικό πόνημα του Γάλλου Αυγούστου Ρεϊμόν Le prophete.
Πίσω από όλες αυτές τις φαινομενικά ετερόκλητες ιστορίες, κάθε φορά αναδύεται η προσπάθεια του συγγραφέα να αποδώσει -με λόγια- αυτό που “μοιάζει να υπάρχει εκεί έξω, το οποίο θέλει να ειπωθεί, αλλά ίσως δεν είναι τα λόγια ο τρόπος του”. Ή τη ματαιότητα του χρόνου “που, όπως πάντα, απαιτεί να βιωθεί”.
120 σελ.

Ο φάρος του Σόρενσον
και άλλες ιστορίες
“Κοίτα! Βλέπεις εκείνη την αχνή αναλαμπή στο βάθος; Ανά δέκα δεύτερα, πρόσεξε, δίνει δύο λευκά. Αυτός, αν θες να μάθεις λοιπόν, είναι ο φάρος του Σόρενσον. Όσο όμως κι αν ψάξεις, δε θα τον βρεις σε κανένα χάρτη ή πορτολάνο με αυτό το όνομα. Ελάχιστοι τον αποκαλούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, και όσο πάει ο καιρός όλο και λιγοστεύουμε”.
Έκανε μια μικρή παύση και στη συνέχεια με μια ανεπαίσθητη κούραση στη φωνή του πρόσθεσε:
“Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να είμαι ο τελευταίος πλέον που τον λέω έτσι”.
Με αυτά τα λόγια, θυμάμαι, είχε ξεκινήσει ο πατέρας μου, μηχανικός στο ατμόπλοιο “Γιόχαν Κέπλερ”, τη διήγησή του…
Στη συλλογή ιστοριών “Ο φάρος του Σόρενσον”, οι λέξεις αναμετρούν τις δυνάμεις τους, ο έρωτας δείχνει τα δόντια του και το παραμυθικό στοιχείο γίνεται ο σκηνογραφικός τόπος της ύπαρξης.
106 σελ.

Διηγήματα
Μικρές ιστορίες για πριν τον ύπνο (2012), Γαβριηλίδης
Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν (2015), Μελάνι
Ο φάρος του Σόρενσον (2018), Θράκα

Πηγές: Biblionet, Θράκα, Μελάνι, Γαβριηλίδης

Επισκέψεις: 17