Βασίλης Π. Καραγιάννης

Ελληνες λογοτέχνες

Είναι δικηγόρος, διευθυντής της πνευματικής επιθεώρησης της Κοζάνης “Παρέμβαση” και από το 1996 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: “Περιπλάνηση ένδον” (διηγήματα), “Δεκαπενθήμερα” (χρονογραφίες), “Προλογύδρια παντός καιρού” (ό,τι λέει ο τίτλος), “Τα 6,6 της σκηνοπηγίας” (ημινουβέλα!), “Οι χάρτες των ονείρων μας” (διηγήσεις), “Αμαρτήματα κατά συρροήν στον Άθω” (έξι περιηγήσεις εκεί), “Το χρώμα της νοσταλγίας” (διηγήματα των οποίων έφτασε η χάρη τους μέχρι τη βραχεία λίστα, του περιοδικού “Διαβάζω” για το 2008, κατηγορία διήγημα, εκδόσεις Γαβριηλίδης), “Ταξιδιωτικό στα βιβλία μαθητεία στο ταξίδι” (εκτενής αφήγηση γύρω από τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων και των βιβλίων), “Δονκιχωτισμοί επί χάρτου”.

Ταξιδιωτικό στα βιβλία, μαθητεία στο ταξίδι
1995 – 2003 χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης

Χρονολόγιο Κοζάνης
… Η παρούσα λιτή έκδοση που κυκλοφορεί με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κοζάνης, περιλαμβάνει τις όσο το δυνατόν πιο χαρακτηριστικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες στιγμές της πόλης και του τόπου, στη διαχρονία τους.
Η Κοζάνη, εκτός από την “Ιστορία” του Π. Λιούφη (1924), σε μια γλώσσα θαυμάσια αλλά απρόσιτη για τη σημερινή γλωσσική πραγματικότητα, και του Μιχ. Παπακωνσταντίνου την αφήγηση, χρήσιμη αλλά περισσότερο εκτενή λογοτεχνική περιήγηση, στερείται ενός ευσύνοπτου και χρηστικού ιστορικού εγχειριδίου.
Το “Χρονολόγιο Κοζάνης” είναι μια πρώτη σύνθεση και δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει τον οριστικό του σκελετό αλλά να είναι μια αφετηρία αναζήτησης και καταγραφής του ιστορικού της είναι, όπως αυτό υπήρξε και θα συνεχίζεται στο χρόνο…
(από τον πρόλογο του Γιάννη Σόκουτη, αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας)
Το παρόν χρονολόγιο στηρίχτηκε στο “Χρονολόγιο Κοζάνης” (5.000 π.Χ.-σύγχρονη εποχή) του Β. Π. Καραγιάννη, που κυκλοφόρησε το 1993 με αφρομή τα 80χρονα της Κοζάνης. Οι συμπληρώσεις του και η εν γένει φροντίδα του νέου επιστήμονα κι ερευνητή Κ. Ν. Παυλού, του έδωσαν άλλο ιστορικό αέρα.
Β. Π. Καραγιάννης

Το σκαληνό τρίγωνο της αμαρτίας
Εκείνα τα χρόνια ξεκινούσαν από τους ορεινούς κι ημιορεινούς τόπους, που έχουν λίγα σιτάρια, οι παρέες δρεπανηφόρες να θερίσουν μεροκάματο τον κάμπο. Βδομάδες φευγάτοι από τα σπίτια τους, ακόνιζαν με τον πωρόλιθο της υπομονής το μισοφέγγαρο λεπίδι της επιθυμίας. Μετά ήρθαν τα ροδάκινα και οι κυρίες επί των τιμών τους…
224 σελ.

Ηδονο-α-βλεψίες
Στη συλλογή αυτή ο Β.Π.Κ επανέρχεται με 15 αφηγήσεις και μία ποιητική ελεγεία που φέρουν το ιδιότυπο ύφος της γραφής του. Ιστορίες ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, διαθλασμένες μέσα από ποικίλες αφηγηματικές οπτικές και συχνά φορτισμένες από το τοπικό χρώμα, το τοπίο και το έντονα αυτοβιογραφικό στοιχείο, διαδραματίζονται σε πόλεις και επαρχίες, κυρίως στις δεύτερες. Διαπλέκονται και συνομιλούν διακειμενικώς με μυθιστορηματικά κείμενα, εκκλησιαστικό λόγο, ποιητικά θραύσματα, πολιτικά γεγονότα, πολιτιστικά και υπερφυσικά συμβάντα, αλλά και με την τοπική τους ιστορία.

Ενωμένα μυστικά
Τους άκουγα από το καθημερινό γραφείο του σπιτιού δίπλα στο άλλοτε παιδικό της Δ., τώρα δικό του, αφημένους στο πάτωμα. Αυτή να τον κοιτά και να μην ανασαίνει από μια μετρημένη ευτυχία κι Αυτός να σκηνοθετεί παιχνίδια επί του χαλιού.
– Αυτοί εδώ έχουν ένα ενωμένο μυστικό, είπε, (κι εννοούσε τα Χελωνονιντζάκια Ραφαέλο, Ντονατέλο, Μικελάγγελο, Λεονάρντο).
Ξαφνιάστηκα.
– Τι είπες Μάριε; Επανάλαβε!
Αρνήθηκε, ότι ήδη είχε προχωρήσει το παιχνίδι. Το επιβεβαίωσε Αυτή. “Ενωμένα μυστικά”, αυτό αναζητούσα…
208 σελ.

Διηγήματα
Περιπλάνηση ένδον
Αμαρτήματα κατά συρροήν στον Αθω
Τα 6,6 της σκηνοπηγίας (2000), Παρέμβαση
Το χρώμα της νοσταλγίας (2008), Γαβριηλίδης
Συγκεχυμένες αγάπες (2011), Γαβριηλίδης
Το σκαληνό τρίγωνο της αμαρτίας (2013), Γαβριηλίδης
Ηδονο-α-βλεψίες (2015), Γαβριηλίδης
Ενωμένα μυστικά (2018), Γαβριηλίδης

Ποίηση
Εσωτερική βραδυπορία (1997), Παρέμβαση

Ανθολογίες
Ανθολόγιο ποιητών Κοζάνης
Μάρτιοι αοιδοί

Χρονογραφίες
Δεκαπενθήμερα
Χρονολόγιο Κοζάνης (2012), Παρέμβαση

Αφηγήσεις
Οι χάρτες των ονείρων μας
Ταξιδιωτικό στα βιβλία, μαθητεία στο ταξίδι (2010), Παρέμβαση

Πεζά
Ο Κων/ντίνος Τσιτσελίκης ο δικηγόρος και συγγραφέας
Το σκαληνό τρίγωνο της αμαρτίας (2013)
Δονκιχωτισμοί επί χάρτου
Ο ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας
Σχεδίασμα ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης
Η Κοζάνη 1912-1992
Ανεβαίνοντας στον Αη-Λιά
Μνήμες αναγνωστηρίου Κοζάνης

Συλλογικά έργα
Συνάντηση (1997), Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης
Μια πόλη, ένας συγγραφέας (2001), Μίνωας
Ημερολόγιο 2012: Η δική μας Ελλάδα (2011), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Παρέμβαση

86 views.