Βασίλης Καραναστάσης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά. Τα βιβλία του «Έγκλημα και ταλαιπωρία», «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» και «Ο Οράτιος, το μούτρο κι ένα έγκλημα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πνοή.
Μυθιστορήματα
Έγκλημα και ταλαιπωρία (2016), Εκδόσεις Πνοή
Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας (2019), Εκδόσεις Πνοή
Ο Οράτιος, το μούτρο κι ένα έγκλημα (2022), Εκδόσεις Πνοή

Ο Οράτιος, το μούτρο κι ένα έγκλημα – Βασίλης Καραναστάσης

Ο Οράτιος


Ο Οράτιος Χ. είναι ένας ιδιωτικός ερευνητής με αρκετά υποκείμενα ψυχικά νοσήματα, όπως μεταιχμιακό σύνδρομο συναισθηματικής αστάθειας. Αναλαμβάνει την παρακολούθηση νεαρής φοιτήτριας κατ’ εντολή του πατέρα της, του κυρ Παντελή, όμως η ζωή τα φέρνει έτσι και καταλήγει να προσπαθεί να διαλευκάνει τη δολοφονία μιας κοπέλας που εργαζόταν σε κλαμπ.
Αυτό το βιβλίο μπορεί να παρομοιαστεί με αυτοκίνητο, και μάλιστα υβριδικό. Καταρχάς στηρίζεται στο σασί του «Έγκλημα και ταλαιπωρία», με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ. Ωστόσο, παρότι η βασική ιστορία του είναι αστυνομική, έχει κοινωνικές και πολιτικές αναφορές. Ένα βιβλίο με πλοκή, σασπένς, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πάνω απ’ όλα με χιούμορ.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2022, 252 σελ.

Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας – Βασίλης Καραναστάσης
“Ψάρεψα τη συγκεκριμένη αγγελία προσπαθώντας να αποφύγω κάποιες άλλες που άφηναν να εννοηθεί ότι πρόσφεραν σκληρή δουλειά, τρέξιμο και ταλαιπωρία: “Ζητείται πωλητής από εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών οικιακών ειδών, ηλικίας έως είκοσι πέντε ετών, με προϋπηρεσία”. Βέβαια, εγώ ήμουν είκοσι οκτώ, αλλά δε βαριέσαι, ποιος ασχολείται… Σχετικά με την προϋπηρεσία το έπαιξα έξυπνα? βρήκα μια εταιρία σχετική με το συγκεκριμένο είδος που έκλεισε πρόσφατα και αυτοχρίστηκα βασικό της στέλεχος των πωλήσεων. Αν με ψυλλιάζονταν, η μισή ντροπή δική μου και τα λοιπά…”

Ένα κοινωνικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ., αγροκαλλιεργητή και συλλέκτη ρίγανης και σερνικοβότανων. Εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σ’ ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες. Ένα βιβλίο περιπλάνησης, χαμένων ελπίδων και ουτοπικών επιδιώξεων, στο πλαίσιο μιας απλής επιβίωσης.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 172 σελ.

Έγκλημα και ταλαιπωρία – Βασίλης Καραναστάσης
Ο Οράτιος Χ. είναι ιδιωτικός ερευνητής. Ένας καθημερινός άνθρωπος, με χρέη, σπάνιες ερωτικές σχέσεις, εσωτερικές αναζητήσεις και αυτοκτονικές τάσεις.
“Η υπόθεση που στην αρχή μου φάνηκε εύκολη, τώρα φάνταζε δύσκολη και μπερδεμένη. Τόσο τρέξιμο όλο αυτόν τον καιρό κι ήμουν πάλι στην αρχή. Μήπως θα ‘πρεπε ν’ αλλάξω τις μεθόδους μου; Να απειλήσω κανέναν μάρτυρα, να τον πλακώσω στις μπουνιές μπας και μάθαινα κάτι σίγουρο κι ενδιαφέρον; Δεν μπορεί, κάποιος τρόπος θα υπήρχε… Το είχα βαρεθεί αυτό το τροπάρι. Όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά κανείς τους δεν ήταν ικανός να δώσει μια πληροφορία χρήσιμη και αξιοποιήσιμη. Ξεκίνησα λοιπόν να φύγω το ίδιο σοφός με πριν. Έκλεισα την πόρτα πίσω μου και βγήκα έξω ολοκληρωτικά απογοητευμένος. Ίσως, αν φαινόμουν τυχερός, να με πατούσε κανένα αυτοκίνητο στον δρόμο…”
Ιδιόρρυθμοι μάρτυρες, τραγελαφικές καταστάσεις και μια έρευνα που πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, συνθέτουν το παζλ μιας περίεργης υπόθεσης.

Ένα βιβλίο με άφθονο χιούμορ, ανατροπές και μπόλικη… ταλαιπωρία.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2016, 192 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή