Τυραννομυομαχία

Βασίλης Καθάρειος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλης Καθάρειος γεννήθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1995.
Για πολλά πολλά χρόνια έκρυβε τον μεγάλο μπαμπούλα στην ντουλάπα του, καθώς ήταν αποφασισμένος να σπουδάσει φυσική, πράγμα που τελικά κατάφερε. Γύρω στο δεύτερο έτος όμως ο έγκλειστος βελζεβούλης τελικά απηύδησε, απαιτώντας μια καλύτερη φυλακή πίσω απ’ τα κάγκελα μιας σελίδας τετραδίου• έτσι ο Βασίλης ξεκίνησε να γράφει. Έκτοτε το ακαδημαϊκό παρκούρ αποδείχτηκε ξέφρενο• όταν δεν προσποιείται ούτε τον καθηγητή θετικών επιστημών ούτε τον βιβλιοκινηματοφάγο παντός καιρού, παριστάνει περιστασιακά τον μπλόγκερ και τον συγγραφέα ιστοριών τρόμου/φαντασίας. Παράλληλα προσπαθεί να περάσει κάνα μικρό μικρούλι μαθηματάκι πίσω στο Ε Μου Που• αιώνιος φοιτητής γαρ. Με λίγη επιείκεια παραπάνω ίσως καταφέρεις και να τον συμπαθήσεις. Αν παραβλέψεις, παραδείγματος χάρη, το γεγονός ότι κρατάει ακόμα έναν μπαμπούλα φυλακισμένο.
Ποίηση
Τυραννομυομαχία (2022), Συμπαντικές Διαδρομές

Τυραννομυομαχία – Βασίλης Καθάρειος

ΤυραννομυομαχίαΗχώ φαντασιακής ραψωδίας σε μορφή χάικου


Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αναμετράται ταυτόχρονα με το εκτενέστερο και το συντομότερο είδος λογοτεχνικής έκφρασης• το ηρωικό έπος και το χάικου. Το πρώτο απαιτεί ως και δεκάδες χιλιάδες στίχους, επιτρέποντας σε σύμβολα μιας αρχέγονης εποχής όπως ο Οδυσσέας και ο Γκιλγκαμές να καλπάσουν αγέρωχα για εκατοντάδες γενιές, ως τις μέρες μας. Το δεύτερο αρκείται σε μόλις 17 συλλαβές για να περιγράψει απλές και καθόλου πομπώδεις βουκολικές σκηνές• έναν βάτραχο που πηδά στο νερό, ή τα λευκά ανθάκια της πασχαλιάς.
Η ποιητική μορφή του χάικου -τρεις στίχοι των 5, 7 και 5 συλλαβών αντίστοιχα- έχει διατηρηθεί αυτούσια σε ολόκληρο το κείμενο. Σε αντίθεση όμως με τα παραδοσιακά χάικου, που αποτελούν αυτοτελείς νοηματικές μονάδες, το περιεχόμενο του βιβλίου διηγείται μια και μοναδική ολοκληρωμένη ιστορία• ένας νεαρός αξιωματικός παγιδεύεται σε έναν πλανήτη των ερήμων, αιχμαλωτίζεται, και εξαναγκάζεται να μονομαχήσει για την ψυχαγωγία της άρχουσας τάξης. Οι 1446 στίχοι του επικού ποιήματος τσέπης θα κρίνουν τη συντριβή ή τη σωτηρία του, που θα καθορίσει το μέλλον ενός ολόκληρου πλανήτη.
Ο καινοτόμος συνδυασμός δυο παραδοσιακών μορφών ποίησης, εμποτισμένος στην αισθητική κόσμων όπως του Star Wars και του Dune, υπόσχεται μια εναλλακτική ματιά στην ποίηση επιστημονικής φαντασίας αλλά και σε κάθε συστατικό του ξεχωριστά.

Ποίηση, Επιστημονική φαντασία, Συμπαντικές Διαδρομές, 2022, 102 σελ.

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές