Βασίλης Ψαρράς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλης Ψαρράς γεννήθηκε στο Αίγιο το 1985.
Είναι εικαστικός και διδάσκει στο Τµήµα Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστηµίου.
Παράλληλα, εργάζεται στο ίδιο Τµήµα ως µεταδιδακτορικός ερευνητής (υπότροφος ΙΚΥ) στη διακαλλιτεχνική σύνδεση Σύγχρονης Τέχνης και Γεω-Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Είναι διδάκτωρ του Goldsmiths του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου (υπότροφος της AHRC) µε σπουδές στις οπτικοακουστικές τέχνες (Ιόνιο Πανεπιστήµιο) και µεταπτυχιακές σπουδές στις ψηφιακές τέχνες (University of the Arts London). Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάδειξη ενός υβριδικού flaneur της πόλης του 21ου αιώνα, ερευνώντας ζητήµατα περιπατητικής πράξης, αισθήσεων, συναισθήµατος και ενσωµατωµένων τεχνολογιών.
Η καλλιτεχνική του πράξη προσεγγίζεται µέσα από εικαστικές εγκαταστάσεις, περιπατητικές performances, βίντεο τέχνη, µουσική και ποίηση και εµπνέεται από την ποιητική και πολιτική πτυχή της αστικής εµπειρίας.
Έχει συµµετάσχει σε περισσότερες από 60 εκθέσεις και φεστιβάλ τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αµερική, Αυστραλία), οµαδικές εκθέσεις (Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών Ιδρύµατος Ωνάση, Μουσείο Μπενάκη, ROOMS2013, Something Human UK, Washington Experimental Media) και πολιτιστικούς οργανισµούς (Royal Academy of Arts 2010, Storefront for Art & Architecture).
Η διεπιστηµονική του έρευνα συναντάται στην σύνδεση σύγχρονης τέχνης, αστικών σπουδών και media arts καθώς επίσης έχει παρουσιαστεί και σε µια σειρά από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και συνέδρια.
Ως μουσικός έχει κυκλοφορήσει ψηφιακά άλμπουμ στα πεδία της ατμοσφαιρικής Rock και της Ambient μουσικής.
Η “Τούνδρα” (εκδόσεις πηγή, 2017) αποτελεί την πρώτη του ποιητική συλλογή, παρουσιάζοντας 44 ποιήματα στην σύνδεση τέχνης, γεωγραφικής σκέψης και πόλης.

Τούνδρα – Βασίλης Ψαρράς

Συναισθηματικές γεωγραφίες της πόλης και της ψυχής
Η “Τούνδρα” λειτουργεί ως µια µεταµοντέρνα ταλάντωση µεταξύ τέχνης και γεωγραφίας. Σαράντα τέσσερα ποιήµατα και ένα υστερόγραφο αναδεικνύουν µια συναισθηµατική γεωγραφία της πόλης και της ψυχής, συλλέγοντας θραύσµατα του καθηµερινού, του µεταβατικού, του φευγαλέου, του ενδιάµεσου, του επαναλαµβανόµενου, του δυνητικού – ‘διυλίζοντας το αιώνιο από το παροδικό’ (Baudelaire, 1859).

Ποίηση, Εκδόσεις Πηγή, 2017, 58 σελ.

Ποίηση
Τούνδρα (2017), Εκδόσεις Πηγή

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή