Βασίλης Θ. Αμανατίδης

Βασίλης Θ. Αμανατίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλης Θ. Αμανατίδης γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Νέδουσα του δυτικού Ταϋγέτου, κοντά στην Καλαμάτα.
Το 1972 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από το 1982 και κατοικεί στην Καλαμάτα, όπου ασκεί δικηγορία, με ειδικότητα ποινικολόγου. Είναι παντρεμένο, με δύο κόρες. Από τα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, δρώντας στις γραμμές της Αριστεράς και συμμετέχοντας σε διάφορα κινήματα και δραστηριότητες της ιδιαίτερης πατρίδας του. Αρθρογραφεί για πολλά χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά τοπικής και κεντρικής εμβέλειας για κοινωνικά, πολιτικά και επιστημονικά θέματα. Το “Δρόμοι από χιόνι” είναι το πρώτο του βιβλίο.
Μυθιστορήματα
Δρόμοι πάνω στο χιόνι (2010), Ταξιδευτής
Θηλυκά ποτάμια (2016), Ταξιδευτής

Θηλυκά ποτάμια – Βασίλης Αμανατίδης

Θηλυκά


Λένε πως δεν υπάρχουν θηλυκά ποτάμια, εκτός από μία και μοναδική εξαίρεση. Την όμορφη Νέδα, θηλυκό ποταμό, που χωρίζει την Μεσσηνία και την Ηλεία, η οποία πήρε τις χάρες και το όνομα της μυθικής νύμφης, που ερωτεύτηκε τον αιώνιο κατακτητή Δία.

Δίπλα μας όμως υπήρχαν πάντα και υπάρχουν ακόμα αληθινά θηλυκά ποτάμια. Οι ανώνυμες γυναίκες του κόσμου, οι πηγές της ζωής που δεν χάνονται στην απέραντη θάλασσα, αλλά ανατροφοδοτούν την αέναη κίνησή της.

Εκείνες, με τις άσπρες και μαύρες ζωές τους, που δίνουν του λουλουδιού τους τον σπόρο. Που έμαθαν να ομορφαίνουν τη φτώχεια και τον πόνο.
Που πρόδωσαν ή προδόθηκαν, χωρίς να απομείνουν άνυδρα πηγάδια.
Που η μοσκοβολιά του κόρφου τους ποτίζει τη μνήμη.
Σ’ αυτά τα θηλυκά ποτάμια είναι αφιερωμένο το βιβλίο.

Οι ηρωίδες του βιβλίου, χωρίς να το επιζητούν, γίνονται στη διαδρομή του βίου τους γνήσια θηλυκά ποτάμια. Από άφωνα πρόσωπα της Ιστορίας προσπαθούν να αποκτήσουν αυτοσυνειδησία.

Σε κάθε σελίδα κρύβεται, όχι μόνο η ζωή της Παρέσσας Ασλανίδου,της Θάλειας Τριανταφύλλου, της Μαργαρίτας Δρακάκη και των οικογενειών τους, αλλά πολύ περισσό-τερα: Οι μνήμες, οι δρόμοι της Ιστορίας, η τοιχογραφία του εικοστού αιώνα από τον Πόντο μέχρι το Παγκράτι, την Σπάρτη, την Θεσσαλονίκη και την Μόσχα.

Τα πάθη, οι έρωτες, οι προδοσίες, οι χαρές, οι πίκρες. Η προσφυγιά, η αγάπη, η συμπόνια, η δυστυχία. Όλη η ζωή και η τραγική μοίρα του ανθρώπου, όπου γης, μέσα από λίγους κόκκους ζωής.

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2016, 376 σελ.

Δρόμοι πάνω στο χιόνι – Βασίλης Θ. Αμανατίδης

Δρόμοι


Τρεις ανυπότακτοι άνθρωποι. Ένας ορεσίβιος αγωγιάτης στη χαραυγή του περασμένου αιώνα, ένας αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και ένας πρώην πυγμάχος, μέτοικος και παράνομος την εποχή της μεταπολίτευσης. Και οι τρεις ζουν με τις αντιφάσεις, τις αγωνίες, αλλά και τις αμφιβολίες για τις επιλογές τους. Μιλούν με τις μελαγχολικές και θλιμμένες σιωπές τους, ακόμα και όταν το μαύρο χιόνι σκεπάζει τα αυλάκια του μυαλού τους. Γιατί ταξίδεψαν σαν σιωπηλοί επιβάτες και έγιναν εμπρηστές της ζωής τους, χωρίς όμως να ζητήσουν ούτε εξιλέωση ούτε ευθύνη από κανέναν.

Τρεις συγκλονιστικές σπονδυλωτές ιστορίες που σκιαγραφούν γλαφυρά το χρονικό του εικοστού αιώνα. Του αιώνα που, ενώ είχε κλείσει πονηρά το μάτι σε εκατομμύρια ανθρώπους, τελικά διέψευσε τα όνειρά τους.

Περιέχει Βιβλιογραφία

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2010, 379 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ταξιδευτής

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *