Βασίλης Τσαπαλιάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλης Τσαπαλιάρης γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου και μεγάλωσε στην Ικαρία.
Μετανάστευσε και εργάστηκε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας και σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Flinders.
Ζει στην Ελλάδα και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως εκδότης του αθηναϊκού περιοδικού «Απόδημος», και ως ειδικός επιστήμονας στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).
Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε συλλογικούς τόμους του ΕΜΜΕΔΙΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον ελληνισμό της διασποράς και άλλα θέματα, λογοτεχνικά κείμενα στο περιοδικό «Μύρτιλο» και άλλα έντυπα, και δημοσίευσε το 2019 τη συλλογή διηγημάτων «Τα βαριά χαρτιά».
Διηγήματα
Τα βαριά χαρτιά (2019), Οσελότος

Συλλογικά έργα
Η ελληνική διασπορά στην Αυστραλία (2012), Εκδόσεις Παπαζήση

Αποσπάσματα διηγημάτων (Διηγήματα) Από τη συλλογή «Τα βαριά χαρτιά»

Τα βαριά χαρτιά – Βασίλης Τσαπαλιάρης
Με την παρούσα συλλογή διηγημάτων, κλείνει ένας εκκρεμής λογαριασμός του συγγραφέα, φιλοξενώντας διηγήματα από τρεις μικρές συλλογές του.
“Τα βαριά χαρτιά”, έχοντας ως φόντο την ελληνική πραγματικότητα, διερευνούν και απεικονίζουν τις στάσεις και τα ενεργήματα των χαρακτήρων μπροστά στη ζωή, στον φόβο του θανάτου και στους υποβολείς του φόβου, στον έρωτα και στη μοναχικότητα του βίου. Αλλά και σε αξίες όπως ο πλούτος και οι πειρασμοί του, με τη χρήση, τις λειτουργίες, την απληστία και τα παράγωγα του χρήματος.
Κινούμενα, χωρίς πειραματισμούς γραφής, σε αυτή την ψυχολογική κλίμακα, τα διηγήματα της συλλογής βοηθούν, να καταλάβουμε καλύτερα την πολυσημία της ανθρώπινης εμπειρίας και μέσω αυτής τους ίδιους μας τους εαυτούς, καθώς η λογοτεχνία, μεταξύ των άλλων, αποτελεί ένα μέσο ερμηνείας της κοινωνικής ζωής. Του έλλογου και του άλογου της καθημερινότητάς μας.

Διηγήματα, Οσελότος, 2019, 176 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος