Βασίλης Γιοντζής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλης Γιοντζής γεννήθηκε στα Τρίκαλα και στα δεκαοχτώ του πήγε στην Αθήνα να σπουδάσει Ιατρική.
Στα επόμενα χρόνια έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, στην Μυτιλήνη, στην Λιβαδειά και στην Ζάκυνθο που παραμένει ο διακαής του πόθος. Σήμερα ζει στα Τρίκαλα, όπου και εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης. Εκτός από την λογοτεχνία, ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με την μουσική και τον αθλητισμό.
Μυθιστορήματα
Διπλός εκβιασμός (2016), Γιοντζής Βασίλης
Ο Επίκουρος και ο πλατωνικός πολέμων (2019), Γιοντζής Βασίλης
Οι αρχαιοκάπηλοι (2019), Γιοντζής Βασίλης

Διηγήματα
Άνθρωπος για όλες τις δουλειές (2016), Γιοντζής Βασίλης

Αφηγήσεις
Φρουτάκια και μπύρες (2015), Γιοντζής Βασίλης
Φρουτάκια και μπύρες (2018), Ηρόδοτος

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Πλάτωνος Πολιτεία (2015), Γιοντζής Βασίλης
Ο Επίκουρος συναντά τον Πλάτωνα (2016), Γιοντζής Βασίλης
Ηράκλειτος, ο σκοτεινός μύστης (2018), Γιοντζής Βασίλης

Συλλογικά έργα
Δια-κριτικές ματιές στη λογοτεχνική έκφραση (2015), ΤοΒιβλίο

Οι αρχαιοκάπηλοι – Βασίλης Γιοντζής

Με την ντετέκτιβ Πάολα Ταρντέλι


Όταν ο Μανώλης Οικονόμου κατέληξε στο κρεβάτι με την Λίτσα Κοροβέση, ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το συμβάν αυτό θα γινόταν απαρχή για να ζήσει την πιο επικίνδυνη και συναρπαστική περιπέτεια της ζωής του. Οι φίλοι του είχαν κρούσει τον κώδωνα του συναγερμού, η Κοροβέση δεν ήταν απλά ιδιόρρυθμη, μπορούσε να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο Μανώλης αγνόησε τις προειδοποιήσεις και μπλέχτηκε σε έναν κυκεώνα γεγονότων και καταστάσεων, που κορυφώθηκαν σε δύο ταραχώδεις, γεμάτες ανατροπές, θυελλώδεις εβδομάδες.
Αρχικά ανακρίνεται ως ύποπτος δολοφονίας και έτσι γνωρίζει και ερωτεύεται την γοητευτική αστυνόμο Πάολα Ταρντέλι. Η Ταρντέλι, ικανότατος αστυνομικός, έχει και αυτή την αχίλλειος πτέρνα της, οι πολλοί ερωτικοί της παρτενέρ, οι οποίοι παρόλο που της υπόσχονται χρήμα και κοινωνικές διασυνδέσεις, δεν μπορούν να την κάνουν δική τους και να την κατακτήσουν, προσφέροντάς της κάτι πιο σταθερό από μια εφήμερη ερωτική απόλαυση. Η αστυνόμος εκτός από υπηρεσιακό, έχει και προσωπικό κίνητρο να ξεδιαλύνει αυτόν τον γρίφο, όπου εμπλέκονται πουλημένοι μπάτσοι, διεφθαρμένοι κρατικοί υπάλληλοι, αρχαιοκάπηλοι, ζιγκολό και εκβιαστές. Είναι όμως επιφορτισμένη και με ένα επιπρόσθετο καθήκον. Να προστατεύσει τη ζωή του Μανώλη, που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Μυθιστόρημα, Γιοντζής Βασίλης, 2019, 224 σελ.

Ο Επίκουρος και ο πλατωνικός πολέμων – Βασίλειος Κ. Γιοντζής
Έξι φιλόσοφοι (υπαρκτά πρόσωπα), που αντιστοιχούν σε έξι διαφορετικούς τύπους ανθρώπων παίρνουν μέρος στο φιλοσοφικό συμπόσιο που αποτελεί το πρώτο μέρος του φιλοσοφικού-ιστορικού μυθιστορήματος “Ο Επίκουρος και ο Πλατωνικός Πολέμων”. Έξι διαφορετικές προσωπικότητες, ο ηδονιστής (Επίκουρος), ο ορθολογιστής τεχνοκράτης (ο Αριστοτελικός Θεόφραστος) ο Στωικός Ζήνων, ο Κυνικός Κράτης, ο ιδεαλιστής Πολέμων και ο Αγνωστικιστής Πύρρων συμφιλοσοφούν στις όχθες του Ιλισού το 299 π.Χ. όπου και τοποθετείται χρονικά η αρχή του μυθιστορήματος, το οποίο τελειώνει το 270 π.Χ. με τον θάνατο του Επίκουρου. Η Αθήνα των αρχών του 3ου π.Χ. αιώνα ζωντανεύει, ενώ παράλληλα μια άγνωστη πτυχή της Ελληνικής ιστορίας έρχεται στην επιφάνεια….

Μυθιστόρημα, Γιοντζής Βασίλης, 2019, 428 σελ.

Φρουτάκια και μπύρες – Lee Wolf
Ιστορίες του δρόμου και των μπαρ με sex, αλκοόλ και άφθονες χιουμοριστικές καταστάσεις, δοσμένες με την χαρισματική πένα του Lee Wolf.

Αφηγήσεις, Ηρόδοτος, 2018, 184 σελ.

Ηράκλειτος, ο σκοτεινός μύστης – Βασίλειος Κ. Γιοντζής
Μια φιλόδοξη προσπάθεια πλήρους ανασύστασης της Ηρακλείτειου φιλοσοφίας, σε λόγο αφηγηματικό και βάση τα διασωθέντα αποσπάσματα.

Είναι η αέναη ροή του Ηράκλειτου ένας ισοπεδωτικός οδοστρωτήρας που θέτει την ύπαρξη μας σε κινούμενη άμμο, τα σταθερά σημεία του μυαλού μας σε διαρκή αμφισβήτηση, που αναγκάζει την γνώση να αναιρέσει τον εαυτό της, εξανεμίζοντας κάθε έννοια βεβαιότητας και σιγουριάς και κάθε ελπίδα;
Ή μήπως μας γεμίζει με την λυτρωτική ενατένιση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος, μας οδηγεί στην περιπετειώδη σύμπλευση με έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, έναν κόσμο όπου το αδύνατο γίνεται δυνατό και τα πιο παράτολμα όνειρα πραγματικότητα;

Ερμηνεία και κριτική, Γιοντζής Βασίλης, 2018, 136 σελ.

Ο Επίκουρος συναντά τον Πλάτωνα – Βασίλειος Κ. Γιοντζής
Μέσα σε 230 σελίδες, ακόμη και ο αμύητος θα αποκτήσει σφαιρική και εναργή εικόνα της φιλοσοφίας των δύο αυτών πνευματικών κολοσσών. Και το κυριότερο: με λόγο κατανοητό, χωρίς άσκοπες αναφορές, σπουδαιοφάνεια και περιττή ορολογία, για εντυπωσιασμό. Διότι, το δύσκολο είναι να αναλύσεις τα βαθιά νοήματα, βγάζοντάς τα στην επιφάνεια και όχι να τα περιπλέξεις, θάβοντάς τα ακόμη πιο βαθιά.

Ερμηνεία και κριτική, Γιοντζής Βασίλης, 2016, 230 σελ.

Διπλός εκβιασμός – Βασίλης Γιοντζής

Με την ντετέκτιβ Πάολα Ταρντέλι


Ένας φαινομενικά ευυπόληπτος δικηγόρος, βγαίνοντας για ποτό με κάποιον συνάδελφό του, βιώνει την πιο εφιαλτική περιπέτεια της ζωής του. Συναντά μυστηριώδη, ασπρομάλλη γέρο που παραπέμπει σε βιβλική φιγούρα, ο οποίος του λέει πως, αν και δεν το γνωρίζει, στην πραγματικότητα, είναι πεθαμένος. Ο ίδιος όμως βρίσκεται βιδωμένος στο σκαμπό του μπαρ και δεν το έχει κουνήσει ρούπι από εκεί, όπως τον διαβεβαιώνει και ο φίλος του. Άρα ο γέρος αυτός που τόσο γλαφυρά και ολοζώντανα έκανε εμφανή την παρουσία του, δεν μπορούσε παρά να ήταν δημιούργημα της φαντασίας του. Αγνοεί βέβαια ότι βρίσκεται υπό την επήρεια παραισθήσεων, αφού κάποιος μικροαπατεώνας του έριξε L.S.D. στο ποτό του με σκοπό να τον κλέψει, αλλά και ότι το παράξενο αυτό όραμα έμελε να βγει προφητικό.
Έτσι, ο δικηγόρος Στάθης Μανουσάκης πέφτει θύμα δολοφονίας, το ίδιο βράδυ, γυρίζοντας στο σπίτι του και η γοητευτική αστυνόμος-ντετέκτιβ Πάολα Ταρντέλλι αναλαμβάνει να λύσει τον γρίφο του εγκλήματος. Ένα ολόκληρο κύκλωμα από εκβιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, νονούς της νύχτας και ομοφυλόφιλους, που καταφεύγουν στον πληρωμένο έρωτα βγαίνει στην επιφάνεια….

Μυθιστόρημα, Γιοντζής Βασίλης, 2016, 180 σελ.

Άνθρωπος για όλες τις δουλειές – Βασίλης Κ. Γιοντζής
Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, γεμάτες νιάτα, έρωτες, ευτράπελες, απρόβλεπτες καταστάσεις και κυνήγι ονείρων. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές, αλλά και σε όσους αναπολούν με νοσταλγία την περίοδο αυτή της ζωής τους.

Διηγήματα, Γιοντζής Βασίλης, 2016, 162 σελ.

Φρουτάκια και μπύρες – Lee Wolf
Ιστορίες καθημερινής τρέλας με sex, αλκοόλ, τζόγο, καυγάδες και άφθονο χιούμορ. Κραυγαλέος κυνισμός και λανθάνων ρομαντισμός συνδυάζονται με αριστουργηματικά πρωτότυπο τρόπο.

Αφηγήσεις, Γιοντζής Βασίλης, 2015, 199 σελ.

Πλάτωνος Πολιτεία – Βασίλης Κ. Γιοντζής

Μύθος του σπηλαίου


Η “Πολιτεία”, το κολοσσιαίο δημιούργημα του Πλάτωνα, τώρα σε μορφή προσιτή και προσβάσιμη στον καθένα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως στο έργο αυτό περιέχεται ο σπόρος και η πρόδρομη μορφή κάθε σύγχρονης πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, ψυχολογικής αλλά και μεταφυσικής θεώρησης του σύγχρονου κόσμου.

Ερμηνεία και κριτική, Γιοντζής Βασίλης, 2015, 185 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ηρόδοτος