Βάγια Μπαλή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βάγια Μπαλή κατάγεται από την Αθήνα και είναι βιβλιοθηκονόμος.
Έχει εργαστεί σε ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες. Έχει εκδοθεί η πρώτη της ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο Ο Χρόνος Βέλος από τις εκδόσεις Αρισταρέτη και το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο Απλώς Έτυχε από τις εκδόσεις Άρτεμις. Έχει πάρει μέρος στα συλλεκτικά έργα Συνομιλώντας με τον Κ.Π. Καβάφη, Συνομιλώντας με τον Τάσο Λειβαδίτη, Συνομιλώντας με τον Εαυτό μου, Του Έρωτα το Κόκκινο, Τεχνών συναπαντήματα των εκδόσεων Όστρια. Επίσης και στο ανθολόγιο ερωτικής ποίησης υπό τον τίτλο Αχ Έρωτα! των εκδόσεων Βεργίνα και στην έκδοση Ποίηση, Ένας Δρόμος προς το Όνειρο “Θεσσαλονίκη-Αθήνα” από το ομώνυμο blog. Έχει διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Ασχολείται με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, πολλών εκ των οποίων έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα και διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά και blogs. Έχει πάρει μέρος με ποιήματά της σε πρότζεκτ της διακεκριμένης μουσικού και συνθέτιδος Άννας Στερεοπούλου.
Εχει το όμορφο blog: Βάγια Μπαλή.
Μυθιστορήματα
Απλώς έτυχε (2018), Εκδόσεις Άρτεμις
Κρίματα (2022), Υδροπλάνο

Ποίηση
Ο χρόνος-βέλος (2017), Αρισταρέτη

Συλλογικά έργα
Συνομιλώντας με τον Κ. Π. Καβάφη (2018), Όστρια Βιβλίο

Κρίματα – Βάγια Μπαλή

Κρίματα


Aναζητώντας μερτικό στην ευτυχία, η Άσπα σκοντάφτει συνεχώς πάνω σε απώλειες. Μέσα από τα σκοτεινά τούνελ, που της έχει σκάψει το πεπρωμένο της, θα προσπαθήσει να ξεφύγει, να ανακαλύψει κάποιο ξέφωτο, να απλώσει την ψυχή της και να χαθεί σε κύματα αγάπης. Μα θα την αφήσουν τα κρίματα να τα καταφέρει; Θα βρει αυτό που αληθινά επιθυμεί ή κάποιος άλλος ορίζει τη δική της μοίρα; Από τη θεία Βιργινία στον Παύλο και από την Αρετή στον Λουκά, η Άσπα έψαχνε πάντοτε να βρει μονάχα την αγάπη που δικαιωματικά της ανήκε. Μια αγάπη που άλλες φορές πληρώθηκε με θάνατο, άλλες με προδοσία και άλλες έγινε φωτεινό αστέρι και στήριγμα στα δύσκολα μονοπάτια που είχε να διαβεί.

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2022, 332 σελ.

Απλώς έτυχε – Βάγια Μπαλή
Φίλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, που όμως κρύβουν πολύ καλά τα μυστικά τους. Φοράνε μάσκες και πορεύονται με αυτές, για να μη φανερωθεί ο σκοτεινός, αληθινός τους εαυτός.
Φιλίες χτισμένες σε θεμέλια σαθρά. Φιλίες που προσπαθούν να γαντζωθούν σε ψήγματα ανθρωπιάς και πασχίζουν να επιβιώσουν. Φιλίες με κοινό παρονομαστή το ψέμα.
Τέτοια ύβρις προς τη φιλία ποια κατάληξη μπορεί να έχει; Θα επέλθει κάθαρση; Ή θα πάρει τα ηνία η Νέμεσις;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Άρτεμις, 2018, 424 σελ.

Ο χρόνος-βέλος – Βάγια Μπαλή
Ο χρόνος, ασταμάτητος ποιών, ένας άμετρος συντονιστής
των επιθυμιών, των λόγων, των έργων, των νοημάτων.
Η φύσις που γεμίζει στιγμές και εικόνες, το πριν και το μετά
ενός υποκείμενου ειδώλου, σε συμβατική προοπτική.
Ο ΧΡΟΝΟΣ-ΒΕΛΟΣ, της Βάγιας Μπαλή,
η ρίμα, το μέτρο και η μουσική, πλεγμένες να ομιλούν
για τον στόχο του ανθρώπου… Ο ΧΡΟΝΟΣ-ΒΕΛΟΣ.
Σταυρακάκης Δημήτριος

Ποίηση, Αρισταρέτη, 2017, 88 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρισταρέτη, Εκδόσεις Άρτεμις, Υδροπλάνο