Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Βεατρίκη (Μπέττυ) Σαΐας-Μαγρίζου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ζει στη Λάρισα. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα “Στην Πολυξένη” (1996), “Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή” (1997), “Μοιραία ταύτιση” (2002) τα θεατρικά έργα “Η προίκα” (2000) και “Το κοινό ταμείο” (2001), και το θεατρικό αναλόγιο “Λε χάιμ – Στη ζωή” (2000).

To όνομα μου είναι Βεατρίκη, οι περισσότεροι όμως με φωνάζουν Μπέττυ. To πατρικό μου επίθετο είναι Σαΐας και όταν παντρεύτηκα έγινε Μαγρίζου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ζω στη Λάρισα με τον άντρα μου και την κόρη μας. Όταν η κόρη μου ήταν μικρή, μου άρεσε να λέω σ’ αυτήν και στους φίλους της παραμύθια που έφτιαχνα με το μυαλό μου. Εδώ και χρόνια γράφω μυθιστορήματα και θεατρικά έργα για μεγάλους, πάντοτε όμως ήταν στις προθέσεις μου να γράψω ιστορίες και παραμύθια για παιδιά. Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία και μου αρέσει να επικοινωνώ μαζί τους.
Τα μυθιστορήματα που έχω γράψει είναι: Στην Πολυξένη, Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή, Μοιραία ταύτιση, Το βραχιόλι της φωτιάς, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Και τα θεατρικά μου έργα είναι: Η προίκα, Το κοινό ταμείο, Λεχάιμ – στη ζωή και Η τελευταία βελονιά, που πήρε κρατικό βραβείο.
Στο δημοτικό ραδιόφωνο της Λάρισας έκανα την εκπομπή Ιστορίες χωρίς τίτλο, με ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Πρόσφατη δραστηριότητά μου είναι επισκέψεις σε παιδικό σταθμό της πόλης μου, όπου αφηγούμαι τις ιστορίες και τα παραμύθια μου στα παιδιά.
Κείμενά μου διδάσκονται στην έδρα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην Πάδοβα.
Μυθιστορήματα
Στην Πολυξένη (1996), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή (1997), Εκδόσεις Καστανιώτη
Μοιραία ταύτιση (2002), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το βραχιόλι της φωτιάς (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Με τα φτερά της ψυχής (2016), Αρισταρέτη
Το βραχιόλι της φωτιάς (2022), Εκδόσεις Καστανιώτη
Αόρατα φτερά (2023), Εκδόσεις Καστανιώτη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο πρίγκιπας στον πλανήτη Βίκτωρ (2011), Διάπλαση
Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού (2014), Διάπλαση

Αόρατα φτερά – Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου

Αόρατα


Η Εύα Καμπά είναι μια έφηβη με κινητικά προβλήματα που διψά για τη ζωή και ονειρευόταν από μικρή να γίνει χορεύτρια. Ζει όμως σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να αποδέχεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ένα βράδυ του Ιουνίου του 1988 τρεις άνδρες εισβάλλουν στο σπίτι της και αρπάζουν την Εύα και δύο φίλες της.

Τι σχέση μπορεί να έχει η απαγωγή, χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον ατιμώρητο εγκληματία Άντολφ Χόρβαρτ;

Τι ρόλο θα παίξουν ένα πολύτιμο ρουμπίνι και μια πολύ παλιά και σπάνια εικόνα;

Πώς συνδέεται η ιστορία της οικογένειας Καμπά με το δράμα των εβραίων της Θεσσαλονίκης, τις πυρπολήσεις χωριών, τις εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιοχών κατά την περίοδο της Κατοχής;

Ένα μυθιστόρημα με πλούσια πλοκή, πολλές ανατροπές και έντονο κινηματογραφικό ρυθμό. Ένα βιβλίο για τη δικαίωση και την ιστορική αλήθεια, για την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, μέσα από τη ζωή ενός κοριτσιού που βιώνει τη διάκριση αλλά, όταν πεισμώνει, πετάει με αόρατα φτερά.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2023, 192 σελ.

Το βραχιόλι της φωτιάς – Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Το βραχιόλι


Το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα.
Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπιά της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ’ τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται.
Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα. Εβραίους και Τσιγγάνους. Δυο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Άουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2022, 264 σελ.

Με τα φτερά της ψυχής – Βεατρίκη Μαγρίζου-Σαΐας

Με τα φτερά


Η Εύα Καμπά είναι μια έφηβη μ σοβαρά κινητικά προβλήματα,που το όνειρο της ήταν να γίνει μπαλαρίνα.Ζει τη ζωή της σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να αποδέχεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες.Ένα βράδυ τον Ιούνιο του 1988 απάγεται μαζί με τις φίλες της από το σπίτι της.Τι σχέση μπορεί να έχει η απαγωγή με τον ατιμώρητο εγκληματία πολέμου Άλμπερτ Χόρβαρτ; Τι ρόλο θα παίξει ένα πολύτιμο ρουμπίνι; Ποιο θα είναι το τέλος του Θρίλερ αυτού και ποιο ρόλο θα παίξει η Εύα; <<ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ>> Είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα που θα συνεπάρει τους νέους και θα κατακτήσει τους μεγάλους.Η ευαισθησία της γραφής της συγγραφέως απογειώνει το βιβλίο,στο οποίο θριαμβρεύει η αλήθεια,η αποδοχή και η δύναμη της ψυχής.

Μυθιστόρημα, Αρισταρέτη, 2016, 182 σελ.

Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού – Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Βίκτωρ


Οι τρεις σοφοί του σύμπαντος ορίζουν πως ο πρίγκιπας Βίκτωρ πρέπει να ταξιδέψει από τον πλανήτη του στη Γη. Ένας πιτσιλωτός γλάρος τον παίρνει στα δυνατά του φτερά και τον οδηγεί εκεί.

Μια γλυκιά μαμά, ένας στοργικός μπαμπάς, η κολλητή του φίλη (μια τεράστια κουκουβάγια) και οι συμμαθητές του τον συντροφεύουν όσο ζει στη Γη. Οι περιπέτειές του τού μαθαίνουν πολλά και τον κάνουν σοφό, ώσπου, έτοιμος πια, γυρίζει πίσω στον πλανήτη του για γίνει ένας δίκαιος και καλός βασιλιάς.

Ο Βίκτωρ είναι ένας από τους πολλούς ταξιδευτές του Ουρανού που πέρασαν από τη Γη και τώρα βασιλεύουν στα αστέρια τους

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Παιδική λογοτεχνία, Διάπλαση, 2014, 40 σελ.

Ο πρίγκιπας στον πλανήτη Βίκτωρ – Βεατρίκη Μαγρίζου-Σαΐας

Ο πρίγκιπας


Οι τρεις σοφοί του σύμπαντος αποφασίζουν να στείλουν τον πρίγκιπα του πλανήτη Βίκτωρ στη Γη, όπου θα ζήσει διάφορες περιπέτειες και θα αποκτήσει εμπειρίες, ώστε όταν γυρίσει στον πλανήτη του να γίνει ένας δίκαιος και καλός βασιλιάς.

Πρόκειται για ένα “ταξίδι” στη ζωή, που για άλλους κρατάει πολύ και για άλλους λιγότερο. Ζούμε, ονειρευόμαστε, αγαπάμε, δημιουργούμε, μαθαίνουμε, κι όταν έρθει η στιγμή γυρνάμε στον πλανήτη μας, όπου γινόμαστε βασιλιάδες. Κάθε φωτεινό αστέρι στον ουρανό είναι κι ένας πρίγκιπας που έζησε στη Γη.

Ένα παιδικό βιβλίο που με επιδέξιο τρόπο τολμά να αγγίξει ένα ευαίσθητο θέμα.

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Σύγχρονη Παιδική Λογοτεχνία
Ευθύνη Υποσειράς: Χρυσάνθη Καραΐσκου
Ονομασία Υποσειράς: Πολύχρωμες Ομπρέλες

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Διάπλαση, 2011, 80 σελ.

Το βραχιόλι της φωτιάς – Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Το βραχιόλι


Tο δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπιά της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ’ τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα. Εβραίους και Τσιγγάνους. Δυο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Άουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού.

Περιέχει Βιβλιογραφία

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 255 σελ.

Μοιραία ταύτιση – Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Μοιραία


Αύγουστος. Η πόλη αδειάζει. Η Άλκηστις βρίσκεται στο μεταίχμιο· εκεί που η πραγματικότητα δε χωράει στο όνειρο. Έτσι μια ιδέα τής καρφώνεται στο μυαλό. Να ζήσει μέσα από τη ζωή των ηρωίδων των διηγημάτων της. Κάθε μέρα γίνεται και μια άλλη γυναίκα. Ακόμα κι αν πονάει από μια τέτοια ταύτιση, ξέρει πως αυτό θα κρατήσει λίγο, γιατί αύριο θα ‘ναι κάποια άλλη. Όμως κι αυτό το τέχνασμα διαφυγής από την πραγματικότητα τελικά αποβαίνει μοιραίο, όταν η ηρωίδα που επιλέγει να ταυτιστεί μαζί της είναι όμοιά της.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002, 143 σελ.

Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή – Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Ο Νέστορας


Βαρύ το παρελθόν που κουβαλούν. Βαρύ και ασυγχώρητο για το μικρό χωριό που τους αναγκάζει να φύγουν, για να τους δεχτεί χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά όμως… Ο Νέστορας και η γιαγιά του η κυρα-Μαγδαληνή συμπορεύονται σε μια ζωή ήσυχη, χωρίς όμως την ασφάλεια και την τρυφερότητα των συγγενικών σχέσεων. Αυτή την αναπτύσσουν μεταξύ τους, μα και κάνοντας φίλους. Γλυκό παλικάρι ο Νέστορας, ζει την ιδιαιτερότητά του χωρίς ποτέ να γίνει κραυγαλέος, χυδαίος, προκλητικός. Κι η κυρα-Μαγδαληνή, γυναίκα δυνατή, ζει μόνο γι’ αυτόν, για τον Νέστορά της, που Τόρη τον φώναζε αυτή.

Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997, 218 σελ.

Στην Πολυξένη – Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Στην Πολυξένη


Το πέρασμα από το χτες στο σήμερα μέσα από τα μάτια της Δέσποινας, μα και μέσα από την ψυχή της. Μια ψυχή που δυνάμωσε από το χρόνο. Και μαζί μ’ αυτή την ψυχή κι ένα μυαλό που γέμισε σοφία, για να τη σκορπάει απλόχερα σε αδέλφια, ανίψια, φίλους.

Ένας τέτοιος φίλος, καρδιακός, κι η Πολυξένη, πορεύεται κι αυτή δίπλα στη Δέσποινα, και μαζί οι δυο τους ξεδιπλώνουν κάθε μέρα λίγο λίγο από τις αναμνήσεις και τις κρατούν σαν σύμβουλο για το σήμερα, που τις αγγίζει κι αυτές, αλλά από διαφορετική γωνία.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, 149 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Διάπλαση, Αρισταρέτη

Please wait...