Βίκυ Μπούρη-Αναγνώστη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βίκυ Μπούρη-Αναγνώστη γεννήθηκε στην Άρτα και ζει στην Αθήνα από μικρή ηλικία.
Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές και υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση για πολλά χρόνια. Δίδαξε επίσης λογοτεχνία σε σπουδαστές ανώτερης εκπαίδευσης. Η ποίηση είναι η μεγάλη της αγάπη και γράφει από νεαρή ηλικία, ενώ ασχολείται και με άλλες μορφές τέχνης. Η πρώτη εκδοθείσα ποιητική της συλλογή είναι τα «Ρυτά και Άρρητα» από τις εκδόσεις Φίλντισι το 2019.
Έχει βραβευτεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς όπως: «Διεθνής Πολιτιστική Ολυμπιάδα» 2022, 4ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης «Διονύσιος Ρώμας», 17ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης «Ιδεόπνοον» International Literature of Ideopnoon, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών 37οι Δελφικοί Αγώνες Ποίησης 2022, Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά Η΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης 2022, Αμφικτυονία Ελληνισμού Θ΄, Ι΄, Κ΄ Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης.
Επίσης με ποιήματά της συμμετέχει σε ελληνικές και διεθνείς ανθολογίες: World Festival of Poetry Ποιητική Συνεργία για Ειρήνη 2019, Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές 2020, Odyssey International Anthology of World Poets 2020, Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2020, Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών Αμφικτυονία Ελληνισμού 2021, International Literary Union 2021, Certificate of participation Anthology of thousand poets «The Candles of Hope» 2021, Anthology Ancient Egyptians Modern Poets «The Silk Road Literature» 2021, The sounds of spring 22 World Poets 2021, Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Ανθολογία 200 χρόνια από το 1821-2021, Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά Ανθολογία «Η Καταστροφή της Σμύρνης 1922-2022» και Writers International Edition Δίγλωσση Ποιητική Ανθολογία «Η Συμφωνία της Αγάπης».
Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και σε διεθνή forα. Επίσης άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, συμμετέχει δε σε συνέδρια, ομιλίες φορέων ιστορικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος και σε παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών φίλων λογοτεχνών.
Για το έως τώρα ποιητικό έργο της έχουν γράψει κριτικές οι: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ ποιήτρια, η Καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γιόλα Αργυροπούλου Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος της ΕΕΛ λογοτέχνης και εικαστικός Κώστας Καρούσος, ο διδάκτωρ, λογοτέχνης, θεατρολόγος, μεταφρασιολόγος, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπούρας και ο διδάκτωρ, λογοτέχνης Γιάννης Παπαθεοδώρου. Έξι ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από την Ελευθερία Μεταξά και είναι μέλος τής «Autodia/Αυτοδιαχείριση». Άλλες ποιητικές συλλογές και επιστημονικές ερευνητικές εργασίες είναι υπό έκδοση.
Ποίηση
Ρυτά και άρρητα (2020), Φίλντισι
Απώλειες ψυχωφελείς (2023), Αγγελάκη Εκδόσεις

Απώλειες ψυχωφελείς – Βίκυ Μπούρη-Αναγνώστη

Απώλειες


Πιστεύω πως η Ποιητική Συλλογή τής εκλεκτής επιστήμονος και ήδη καταξιωμένης ποιήτριας Βίκυς Μπούρη-Αναγνώστη αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό δημιούργημα, που θα αγκαλιάσει ο κάθε λάτρης του ποιητικού λόγου… Μέσα απ’ αυτές τις κυριολεκτικά αξιοθαύμαστες «Απώλειες ψυχωφελείς» όλοι οι αναγνώστες συλλέγουν γνώσεις πανάκριβες και απροσμέτρητο ψυχικό πλούτο, αφού η κάθε φράση, ο κάθε στίχος, η κάθε στροφή, η κάθε σύνθεση στο σύνολό της αποτελούν θησαυρούς αξίας ανεκτίμητης, θησαυρούς τόσο του πνεύματος όσο και της ψυχής.
Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου

Η ποιήτρια Βίκυ Μπούρη-Αναγνώστη βρίσκεται συνεχώς και μέσα στην άγια και προσιτή καταφυγή της Αλήθειας, της Ελπίδας, και της ώριμης οδοιπορίας, με το «αξόδευτο πάθος» της ενεργούς συνεπικοινωνίας στα δρώμενα. Η ποιητική ψυχή ουσιώνεται στην ανάγνωση των επιθυμιών, των κοινωνικών διαπιστώσεων και στην ευμένεια τής ψυχικής και συναισθηματικής κάθαρσης. Η ανατασιακή θαλπωρή τής αύρας και της προσευχόμενης μνήμης κινεί τα φωτοκύτταρα της έμπνευσης, το πυρπολημένο -εν πολλοίς- ερωτικό αισθητήριο, τη γονιμοποιό έκφραση της δοτικότητας.
Κωνσταντίνος Καρούσος

Στην ποίηση της Βίκυς Μπούρη-Αναγνώστη ευθύς εξαρχής διαφαίνεται ο θυμοσοφικός και διδακτικός τόνος. Ο συμβολισμός έκπαγλος. Το προφανές κάποιων νοημάτων ενισχύεται από την εκλεπτυσμένη μορφική σύλληψη που δικαιώνει εν τέλει την καθιαγιασμένη αυτή ποιητική δημιουργία τής ποιήτριας, αφού ο Χρόνος συλλειτούργησε υπέρ της ήδη στο παρελθόν, ενόσω κυοφορούσε το πνευματικό της έργο. Γενικά, πρόκειται για μια πρωτότυπη ανανέωση τής παραδοσιακής αντίληψης σε ελεύθερο στίχο. Η «Παναγία Παρηγορήτισσα» παίρνει εδώ παν-μεσογειακές και παγκόσμιες, πελασγικές –θα έλεγα– διαστάσεις, όπως στο έργο τού Ελύτη. Ειρήνη, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Ανθρωπιά, αυτά είναι τα ιδανικά της.
Κωνσταντίνος Μπούρας

Ποίηση, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2023, 84 σελ.

Ρυτά και άρρητα – Βίκυ Αναγνώστη
Η μοναδικότητα της ποίησης της Βίκυς Αναγνώστη στηρίζεται στην συνύπαρξη δύο στοιχείων που πολύ σπάνια συνυπάρχουν στην σύγχρονη ποίηση: την εξομολόγηση της ψυχής – βασικά της νεανικής ερωτευμένης καρδιάς – αλλά και όλου του μυστικού κόσμου της ύπαρξης και μαζί τής απέραντης γνώσης του αρχαίου κόσμου, αλλά και του σύγχρονου κόσμου τής επιστήμης. Και δεν είναι μόνο συνύπαρξη είναι ένα δέσιμο βαθύ, μια ανταλλαγή λόγων ύπαρξης που συχνά οδηγεί στη βαθειά σοφία : “χωρίς σκέψη / η απόλυτη ελευθερία στο παράλογο”.
Η γνώση μου και βασικά η μνήμη μου δεν μ’ αφήνει να πλησιάσω πολ? την ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη, όταν αυτή στηρίζεται στον αρχαίο κόσμο.
Αλλά κι εκεί ακόμα, όταν η ποιήτρια εκφράζει το συμπέρασμα μιας ματιάς της στον αρχαίο κόσμο, είναι μια σοφή μαρτυρία ζωής.
Η ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη με πείθει ότι, τελικά, η γνώση βοηθάει το αίσθημα, το συναίσθημα, να βιώνονται πιο ολοκληρωτικά, αν βέβαια η γνώση βιώνεται σωστά.
Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

«Το φως του Παρθενώνα»
Όσοι βαδίζουν στον ήλιο
τους ακολουθεί η σκιά τους
και όσοι βαδίζουν στη δόξα
ο φθόνος τους συνοδεύει.
Η Αγάπη για τη Σοφία
στο θάνατο οδηγεί,
στο θάνατο του Εγώ και της Αμάθειας.
Μόνο η θεϊκή μανία του Έρωτα
μπορεί το κατάφωτο κάλλος να χαρίσει.

Μην ξεχνάς άνθρωπε το τελικό σκοπό της ενσαρκώσεως σου:
είναι η επάνοδος στη θεϊκή μονάδα.

Ποίηση, Φίλντισι, 2020

Πηγές: Biblionet, Φίλντισι