Βίκυ Σγουρέλλη

Βίκυ Σγουρέλλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βίκυ Σγουρέλλη, με καταγωγή από την Λέσβο, γεννήθηκε στη Χίο.
Μέχρι και σήμερα ζει στη Χίο, την οποία αγαπά και αρνείται να εγκαταλείψει. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο, ενώ αργότερα υλοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυτιλία και την Ειδική Αγωγή στο Μεσογειακό Κολλέγιο και στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι. Στην πορεία πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές και επιμορφώσεις στην Ψυχολογία και στη χρήση Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση.
Το 2005 ιδρύει το γνωστό σήμερα ως “Ι L.O.V.E English Language School”, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο και μοναδικό διαφοροποιημένο πρότυπο κέντρο Αγγλικής γλώσσας στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζει να διαφοροποιείται μέχρι σήμερα στη Χίο. Με πείσμα, επιμονή και όραμα κατάφερε να ενσωματώσει νέα τεχνολογικά μέσα (ipad, εικονική πραγματικότητα) συνδυάζοντάς τα με τις πιο διακεκριμένες παιδαγωγικές μεθόδους πετυχαίνοντας τη συνεκπαίδευση.
Το 2019, ιδρύει τον εκδοτικό οίκο “Books with Shoes” στη Χίο. Στόχος της η διάδοση του πυρήνα της διδασκαλίας της μέσα από την αφήγηση. Αφού όπως πιστεύει η αφηγηματική τεχνική αποτελεί το καλύτερο μέσο για τη γνώση : “Εάν θες να σε ακούσει ένα παιδί, πες του την αλήθεια μέσα από μια φανταστική ιστορία”.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Μέμορι (2019), Books with Shoes
Τη νύχτα που ζωντανεύουν τα παπούτσια (2019), Books with Shoes
Τα Βασίλεια των Αγγλοχρόνων και ο be (2021), Books with Shoes
Δεν είμαι πριγκίπισσα! (2021), Books with Shoes
Έλβις (2021), Books with Shoes
Ζούμπι (2021), Books with Shoes

Ποίηση
To τέρας μέσα μου (2021), Books with Shoes

Ζούμπι – Βίκυ Σγουρέλλη

ΖούμπιΤο μοναχικό ζόμπι


Η Zούμπι το ζόμπι ζει ανάμεσα στους ανθρώπους. Αγαπάει και φροντίζει το περιβάλλον, αλλά και κάθε ζωντανό πλάσμα. Συχνά, βέβαια, αναρωτιέται ποιος είναι το πραγματικό ζόμπι. Και όπως λέει το ζουμπόσπιτό της, ο αγαπημένος της φίλος, «Είναι σκληρό να είσαι ζόμπι!».

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δύο δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες!
Στην πρώτη ο μικρός μας παρατηρητής ή παρατηρήτρια πρέπει να εντοπίσει που είναι κρυμμένο το ζουμπόσπιτο σε κάθε σελίδα!

Και η άλλη μας δραστηριότητα είναι ακόμα πιο διασκεδαστική! Γράφετε εσείς το δικό σας τέλος, όπως το φαντάζεστε, μας το ταχυδρομείτε και κερδίζετε ένα υπέροχο ζουμποδώρο! Μπορείτε να αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι το μέλλον της Ζούμπι… αλλά και των ανθρώπων αυτής της πόλης.

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Books with Shoes, 2021, 36 σελ.

Έλβις – Βίκυ Σγουρέλλη

Έλβις


Ο Έλβις είναι ένα ινδικό χοιρίδιο με ιδιαίτερα χαρίσματα. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι που μια ωραία μέρα ο ‘Αλεξ, το αφεντικό του, αποφασίζει να φέρει άλλα τρία ινδικά χοιρίδια στο σπίτι.
Ο Έλβις γίνεται έξαλλος. Και τότε. χρησιμοποιεί το μυστικό του όπλο. Ποιο είναι το βρομερό του σχέδιο;
Πως θα διαχειριστεί όλη αυτή την αλλαγή ο Έλβις;
Ένα χιουμοριστικό βιβλίο για όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Books with Shoes, 2021, 48 σελ.

Δεν είμαι πριγκίπισσα! – Βίκυ Σγουρέλλη

Δεν είμαι


«… H Ελένη μία μέρα αποφασίζει ότι δε θέλει να την αποκαλούν οι γονείς της πριγκίπισσα! Ξεκινά λοιπόν… την επανάσταση στο ροζ!»

Εικονογράφηση: Παρασκευή Μαρκάτου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Books with Shoes, 2021, 32 σελ.

Τα Βασίλεια των Αγγλοχρόνων και ο be – Βίκυ Σγουρέλλη

Τα Βασίλεια


Η ιστορία είναι παραμύθι εκπαιδευτικού χαρακτήρα για να κατανοήσουν παιδιά και ενήλικες με αφηγηματικό τρόπο τη χωροδιάταξη των χρόνων στον γαλαξία της αγ- γλικής γραμματικής . Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μαθητές να γνωρίζουν την έκταση των γνώσεων που πρόκειται να αποκτήσουν και να μπορούν αυτοσχέδια να τις ανα- παράγουν και όχι απλώς να τις απομνημονεύουν χωρίς όμως να τις κατανοούν.
Η συγκεκριμένη σειρά βασίζεται στην ενίσχυση της «ασυνείδητης γνώσης». Τη γνώση εκείνη που αποκτιέται ανεπιτήδευτα από τις πληροφορίες που δεχόμαστε μέσω ευχάριστων δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανάγνωση ενός παιδικού, πολυ- τροπικού βιβλίου που θα μας συντροφεύσει στο προσωπικό αλλά και στο εκ- παιδευτικό μας περιβάλλον.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η φωνολογική επίγνωση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας τα ωφέλησε στη μετέπειτα ικανότητα ανάγνωσης και γραφής.
Η επαφή τους λοιπόν με αυτό το είδος του παραμυθιού τους παρέχει ασυ- νείδητα τις πληροφορίες που αργότερα θα χρειαστούν για να κατανοήσουν πλήρως τη γραμματική της αγγλικής γλώσσας και συγκεκριμένα τους χρό- νους που είναι το θέμα του πρώτου βιβλίου αυτής της σειράς.
Η ιστορία αυτή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες! Ιδιαίτερα βέβαια αφορά στις προ- σχολικές ηλικίες και στα πρώτα βήματα του δημοτικού. Έτσι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη φωνολογική δομή των λέξεων μέσω ασκή- σεων φωνολογικής επίγνωσης, πρακτική που αποτελεί μέρος του παιδαγωγικού συστήματος L.O.V.E της συγγραφέως του βιβλίου Βίκυς Σγουρέλλη.

Εικονογράφηση: Εμμανουήλ Κοτρώτσιος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Books with Shoes, 2021, 48 σελ.

To τέρας μέσα μου – Βίκυ Σγουρέλλη

To τέρας


Το «Τέρας μέσα μου» είναι ποιήματα που οδηγούν στην κάθαρση. Στην κάθαρση της ψυχής και του μυαλού μας. Κάποια ποιήματα είναι εμπνευσμένα από στιγμές της ζωής μου άλλα από μαρτυρίες κοντινών μου ανθρώπων καθώς και κοινωνικές αλλά και πολιτικές παρατηρήσεις.
Το «τέρας» είναι ο εαυτός μας. Αυτός που συγκρουόμαστε πολλές φορές. Η σύγκρουση αυτή είναι αναπόφευκτη.
Η σύγκρουση με το τέρας μέσα μας, με μια συνείδηση που θέλει να αναθεματίσει, να φωνάξει αγανακτισμένη από τα δεινά του κόσμου, να νιώσει πόνο, να καταρρακωθεί ,να αναστοχαστεί, να σατιρίσει και να αναδυθεί πάλι σαν τον Φοίνικα από τις στάχτες της, είναι φυσιολογική και υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.
Να αγαπάμε το τέρας μέσα μας, γιατί όταν συμφιλιωθούμε μαζί του, παύουμε να νιώθουμε μόνοι.

Οι άνθρωποι δεν είναι απόλυτα αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι. Δεν είναι απόλυτα χαρούμενοι ή δυστυχισμένοι. Δεν είναι απόλυτα καλοί ή κακοί.
Ο άνθρωπος είναι περίπλοκος και η διάθεσή του καθορίζεται από τις καταστάσεις που περνάει και τους ανθρώπους που συναντά.
Μπορείς να είσαι καλός άνθρωπος και να νιώθεις οργή και αγανάκτηση. Μπορείς να είσαι αισιόδοξος και να υπάρχουν στιγμές που λυγίζεις και θες να τα παρατήσεις.
Μπορεί να είσαι παραγωγικός και να χρειαστεί να σταματήσεις για κάποιο διάστημα.
Έχεις δικαίωμα να είσαι και να νιώθεις όπως θέλεις γιατί οι ταμπέλες είναι για τα καινούρια σε κρεμάστρες ρούχα και όχι για ζωές. Όποιος βάζει ταμπέλες, έχει ανάγκη να τα βρει με το τέρας μέσα του, αλλιώς είναι καταδικασμένος στην δυστυχία.
Η συλλογή μου αυτή είναι η ωδή στο τέρας μέσα μου. Σε αυτό που αγαπώ και με κάνει πιο ανθρώπινη από ποτέ.

Ποίηση, Books with Shoes, 2021, 48 σελ.

Τη νύχτα που ζωντανεύουν τα παπούτσια – Βίκυ Σγουρέλλη

Τη νύχτα


Στη χώρα της Φαντασιοπληξίας υπάρχει ένα μοναχικό, τριώροφο κατάστημα παπουτσιών. Το βράδυ συμβαίνει κάτι μαγικό… Τα παπούτσια ζωντανεύουν! Ο Λούκι είναι ένα παιδικό, αθλητικό, μποτάκι, που ξυπνώντας, ανακαλύπτει έντρομος, ότι ο αδελφός του δεν είναι δίπλα του! Σε τι περιπέτειες θα μπλεχτεί ο Λούκι για να ανακαλύψει τι απέγινε ο αδελφός του;

Εικονογράφηση: Μαρία Καρατζά

Παιδική λογοτεχνία, Books with Shoes, 2019, 44 σελ.

Μέμορι – Βίκυ Σγουρέλλη

ΜέμοριΟ κλειδοκράτορας της μνήμης και το αιώνιο μυστικό τού δε θυμάμαι


Ο Γουίλ δεν μπορεί να θυμηθεί! Είναι διαφορετικός! Διαφορετική όμως είναι και η δασκάλα του
που θα του αποκαλύψει ποιος κρύβεται μέσα στο μυαλό του και με τι τρόπο ελέγχει τη μνήμη του.
Μέσα από γρίφους και μυστικές πόρτες, ο Γουίλ θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό του και θα βρει τον τρόπο να θυμάται.

Εικονογράφηση: Μάριος Ιωαννίδης

Παιδική λογοτεχνία, Books with Shoes, 2019, 44 σελ.

Πηγές: Biblionet, Books with Shoes