Βικτώρια Κατρή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βικτώρια-Πολυξένη Κατρή γεννήθηκε στην Καβάλα με καταγωγή από Κύμη και Ικαρία.
Σε ηλικία 8 ετών η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, όπου συνέχισε το σχολείο τελειώνοντας κλασσικό Λύκειο.
Μπήκε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα της εποχής (1970-75).
Εργάσθηκε σε δομικά έργα στον ΟΤΕ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Συντήρηση Μνημείων στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (1983-85).
Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου με μοντέλο και Ιστορία της Τέχνης στην Καλών Τεχνών Esmeralda στο Μεξικό (1982-84). Παρέδωσε μαθήματα στην Σχολή Συντήρησης μνημείων στο Μεξικό (1986-7).
Στην Αθήνα εργάσθηκε σε Αναστηλώσεις του ΥΠΠΟ (Βυζαντινά μνημεία).
Έκανε μεταφράσεις σε λογοτεχνικά βιβλία από τα ισπανικά, και έδωσε διαλέξεις για τους αρχαίους πολιτισμούς του Μεξικού, κ.α.
Ζει στην Αθήνα με την οικογένειά της.

Ο λόγος της σκιάς – Βικτώρια Κατρή

Ποιητικοί Στοχασμοί
Η Σκιά, αδύναμη να αρθρώσει λόγο, παραγκωνισμένη στους παράδρομους της κοινωνίας, κρυμμένη στους σκοτεινούς διαδρόμους της συνείδησης, καταχωνιασμένη στο φόβο του απρόσμενου που καραδοκεί την καθημερινότητα, στον ανά πάσα στιγμή επαπειλούμενο πόνο της απώλειας, θανάτου, την προδοσία, την αδικία, και όλα όσα οδηγούν στην επίγεια Κόλαση, διογκωμένη στην δική της Επικράτεια, διαφεντεύει επιτακτικά την ψυχή.

Παίρνει το βήμα στη ποιητική αυτή συλλογή σκιαγραφώντας στοχασμούς που αναδύθηκαν στιγμιαία στην επιφάνεια της συνείδησης, σαν αμυδρές σκιές της Σκιάς, στα περιθώρια μιας πορείας ζωής.

Ποίηση, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2019, 186 σελ.

Ποίηση
Ο λόγος της σκιάς (2019), ΑΛΔΕ Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, ΑΛΔΕ Εκδόσεις

39 views