Βούλα Λεοντίδη-Πλάτωνα

Η Βούλα Λεοντίδη-Πλάτωνα γεννήθηκε στην Ζίτσα Ιωαννίνων και κατοικεί στα Ιωάννινα.
Σπούδασε λογιστικά και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στην ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Ιωαννίνων.
Το πρωτόλειο βιβλίο της ήταν “Τα μικρά γιορτάζουν”, μια συλλογή από ποιήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.
Ακολούθησε το βιβλίο “Γεύσεις καρδιάς” με παραδοσιακές συνταγές, διατροφικά και λαογραφικά στοιχεία από την Ζίτσα Ιωαννίνων.
Στην συνέχεια εξέδωσε σε βιβλίο με τον τίτλο “…και ζήσανε αυτοί καλά…” μερικά από τα λαϊκά παραμύθια που κατέγραψε στην περιοχή της ιδιαίτερης πατρίδας της.
Το 2015 το διήγημά της “Ο κυρ-Γιώργης από το Αϊδίνι” βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Κατά καιρούς έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η κόκκινη δαχτυλήθρα – Βούλα Λεοντίδη-Πλάτωνα
“…μικρά παιδιά ήταν σαν έδεσαν την φιλία τους κόμπο σε καλοκαιρινό μαντήλι. Με αυτήν πορεύτηκαν στην ζωή τους! Και στους χειμώνες που ήρθαν, είχαν το καλοκαιρινό μαντήλι, γεμάτο ήλιο, να τους ζεσταίνει. Τα σπίτια τους μια ξερολιθιά τα χώριζε, εκεί στο στενό σοκάκι με το καλντερίμι και τις μεγάλες ξύλινες εξώπορτες, που στέκονταν στην σειρά, σαν καλές γειτόνισσες και κουβέντιαζαν την ζωή…”
Γλυκό ταξίδι στην ψυχή και στους καιρούς που βασίλεψαν, κρατώντας απ’ το χέρι τις μικρές χαρές και μ’ ένα δάκρυ αργυρό, σαν αστεράκι, να φωτάει το δρόμο.
Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2018
96 σελ.

Ιστορίες της πόλης μας : Ιωάννινα
Οι Εκδόσεις iWrite, στα πλαίσια του διαγωνισμού «Ιστορίες της Πόλης μας» προσκάλεσαν όλους τους συγγραφείς των Ιωαννίνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ερασιτέχνες και μη, να συμμετέχουν με ένα διήγημά τους που σαν φόντο να έχει την πόλη τους. Σκοπός του διαγωνισμού, η προώθηση του πολιτισμού των Ιωαννίνων, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Στόχος μας, να γνωρίσουμε όλοι τα Ιωάννινα μέσα από μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων. Μέσα από έναν έρωτα, από μία ιστορία μυστηρίου. Να περπατήσουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές των διηγημάτων σε γνώριμα μέρη, αλλά με έναν διαφορετικό – βιωματικό πάντα τρόπο. Και το καταφέραμε! Η συμμετοχή ήταν ένθερμη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η δημιουργικότητα δεν είναι χάρισμα των λίγων, αλλά ικανότητα των πολλών. Στο βιβλίο αυτό λοιπόν, είναι συγκεντρωμένα όλα τα διηγήματα που ξεχώρισαν συνθέτοντας μια πραγματικά συλλεκτική συλλογή.
Συμμετέχουν με έργα τους οι: Αποστολίδης Ιωάννης, Βάββα Βίκυ, Γεράρδος Κύφωνας, Δερμιτζάκη Ειρήνη, Δημητρούλας Γιάννης Γιώργου, Ζανεσή-Αλεξάκη Χρύσα, Ζάνη Νεφέλη Πόπη, Καρυωτάκης Μίνως-Αθανάσιος, Κολιγιώτη Αλεξάνδρα, Κοράκης Δημήτρης, Κούκιας Θοδωρής, Κυρατζή Χρυσούλα, Κυρατσού Εύη, Λεοντίδη-Πλάτωνα Βούλα, Λισγάρας Βασίλης, Μπουκόρου Παναγιώτα, Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ευθαλία, Μπουτεράκος Νεκτάριος, Ντούρτας Βασίλης, Σαράφη Στέλλα, Σεκέρογλου Αβραάμ, Σκουλίκα Βάσω και Τσολάκης Δημήτρης.
iWrite.gr, 2014
236 σελ.

Αφηγήσεις
Η κόκκινη δαχτυλήθρα (2018), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ

Παιδική λογοτεχνία
Τα μικρά γιορτάζουν
…και ζήσανε αυτοί καλά…

Δοκίμια-Μελέτες-Λαογραφία
Γεύσεις καρδιάς

Συλλογικά έργα
Ιστορίες της πόλης μας : Ιωάννινα (2014), iWrite.gr
Ηπειρώτικο Ημερολόγιο – Τόμος ΛΔ (2015) με το διήγημα “Ο κυρ-Γιώργης από το Αϊδίνι”

Βραβεία-Διακρίσεις
Ο κυρ-Γιώργης από το Αϊδίνι – Διήγημα που έλαβε το πρώτο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2015)

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ

Επισκέψεις: 23