Χαρούλα Αποστολίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χαρούλα Αποστολίδου είναι φιλόλογος και θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Μελίτη της Φλώρινας και ζει στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτη του Τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, του Θεατρικού Εργαστηρίου «Θέσπις» και του σεµιναρίου Θεατρικής Γραφής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας. Με τη θεατρική γραφή άρχισε να ασχολείται το 2006. Το πρώτο της θεατρικό έργο, «Πού Είναι ο Τάσος που Ερωτεύτηκα;», απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό – στην κατηγορία των νέων θεατρικών συγγραφέων – του Υπουργείου Πολιτισµού, το 2008. Το έργο παρουσιάστηκε στο Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη και σκηνογραφία Γ. Πάτσα, το 2008. Για το ίδιο έργο τής απονεµήθηκε Έπαινος από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το AthensUniversity of Indianapolis. Έργα της, που έχουν παρουσιαστεί από θεατρικές οµάδες σε όλη την Ελλάδα, είναι: «Κοίτα ν’ αντέξεις τις Σιωπές», «η Μαναµάρη και οι Τέσσερις Αλήθειες», «η Εκδίκηση του Καταψύκτη», «η Γραµµατική του Μετανάστη», «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου: Ούτε Μία Αναπνοή Χαµένη», «το Κάψιμο του Χορτιάτη- στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές», «∆άσκαλε, πού δίδασκες;».
Μυθιστορήματα
Ο χρόνος είναι αναπνοές (2018), Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός

Ο χρόνος είναι αναπνοές – Χαρούλα Αποστολίδου
“Έξω! Έξω ο χτικιάρης! Μακριά!”
“Κατέβα, τώρα αμέσως! Έξω ο άρρωστος!”
“Κάτω ο χλεμπονιάρης!”
“Κάτω, ρε! Κατεβάστε τον!”
“Έξω το χτικιό! Μακριά! Αλήτη!”
“Τι θες; Να κολλήσει όλος ο κόσμος;
“Έξω ο μαραζιάρης!”
Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, 1936-1939.
Τέσσερα φυματικά πρόσωπα ενώνουν τις ζωές τους μέσα στο Σανατόριο.
Ο Βάνιας ή Θόδωρος, ένας πρόσφυγας από τον Πόντο και τη νότια Ρωσία, καπνεργάτης στο Λεμπέτ και φυματικός στα είκοσι επτά του.
Η Τσούτσα ή Σουλτάνα, από τη Μελίτη της Φλώρινας ένα κορίτσι από την ταλαιπωρημένη μακεδονική γη των συνόρων του νεοελληνικού κράτους.
Ο Λυσίμαχος ή Δάσκαλος, από τη Νάουσα της Ημαθίας, ένας νέος που αγαπάει τα γράμματα και δυσφορεί στα ροδάκινα του κάμπου.
Κι ο Ανέστης Φάκας, από το Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, που μισεί τα νταμάρια της περιοχής και τους χλεμπονιάρηδες του Σανατορίου.
Και τα τέσσερα πρόσωπα, όπως κι άλλα πρόσωπα γύρω τους (συγγενείς, ντόπιοι κάτοικοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), σφραγίζονται από την τοπική Ιστορία και το στίγμα του χτικιάρη και γίνονται φορείς ιδιότροπων κοινωνικών συνθηκών, βιώνουν τον φόβο και την προκατάληψη και μοιράζονται την αγωνία για τη ζωή τους και την ελπίδα για την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Στη δύσκολη αυτή τριετία για τη Θεσσαλονίκη, το Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου δίνει σκληρό αγώνα, για να περιθάλψει τους φυματικούς του, ενώ η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Ένα παραχωμένο κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, που αναδεικνύεται με τη βοήθεια ιστορικών πληροφοριών και μυθοπλασίας.

Μυθιστόρημα, Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός, 2018, 368 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός