Ξένια Παπαδημητρίου

Ελληνες λογοτέχνες
H Ξένια Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε φωτογραφία και συντήρηση έργων τέχνης για πέντε συνολικά έτη. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης στη “Θεατρική Έξοδο Αιγαίου”. Επιχείρησε δύο τεύχη της έκδοσης Γραμμάτων και Τεχνών “Άπυρω” το οποίο κυκλοφόρησε το 2013 σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης & Ερμούπολης (ISSN 2241-4363). Ασχολείται με την αρχιτεκτονική φωτογραφία κι ερασιτεχνικά με το Θέατρο. Το 2016 σκηνοθέτησε το βραβευμένο από την Π.Ε.Λ. θεατρικό της μονόπρακτο “Μαριονέτες”. Γράφει διηγήματα, νουβέλες και θεατρικά κείμενα, έχοντας αρκετές δημοσιεύσεις και διακρίσεις στο ενεργητικό της. “Ο άνθρωπος σκύλος” έλαβε το Α΄ βραβείο στην κατηγορία Νουβέλας στον διαγωνισμό Ασημένια σελίδα ΙΙΙ των Εκδόσεων Μωραΐτη. Zει με την οικογένειά της στα Χανιά.
Νουβέλες
Ο άνθρωπος σκύλος (2019), Εκδόσεις Πηγή

Βραβεία-Διακρίσεις
Ο άνθρωπος σκύλος – 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Ασημένια σελίδα ΙΙΙ των εκδόσεων Μωραΐτης (2019)

Ο άνθρωπος σκύλος – Ξένια Παπαδημητρίου
Ποιος είναι ο άνθρωπος σκύλος; Μια εικόνα θα μπορούσε ίσως να τον περιγράψει καλύτερα: λαμπερή βιτρίνα κι ένα ζευγάρι να κοιτάζει τα ελκυστικά αγαθά προς πώληση. Αριστερά τους ένας αδέσποτος σκύλος, σαν κάτι να τους ζητάει μα δεν τον βλέπουν, δεν έχουν μάτια για αυτόν. Τέρμα δεξιά, παραχωμένος μέσα σε κάτι στρωσίδια, αμίλητος και κρυωμένος, ένας άστεγος. Δεν ασχολείται μαζί του κανείς, απλώς «βρωμίζει» το χώρο με την παρουσία του. Είναι ένα ζωντανό αντικείμενο χωρίς υπόσταση, χωρίς ταυτότητα. Ένα νέο είδος ανθρώπου, μια νέα φυλή. Ο άνθρωπος σκύλος.

Στη νουβέλα «ο άνθρωπος σκύλος» ο ήρωας δεν είναι άλλο από έναν απλό καθημερινό άνθρωπο που χάνει το σπίτι του για λίγα χρέη και βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο. Πώς θα ένιωθε ο καθένας από εμάς σε μια νέα άγνωστη κι ανέλπιστη πραγματικότητα; Με ποιούς τρόπους θα αντιμετώπιζε τη σκληρότητα του δρόμου να απειλεί καθημερινά την επιβίωση; Κι έπειτα, ποιές είναι οι εσωτερικές αλλαγές που συντελούνται στον ψυχισμό ενός ανθρώπου που μέχρι χθες ζούσε ως μέλος ενός κοινωνικού συστήματος και σήμερα βρέθηκε στο περιθώριο δίχως να υπάρχει πουθενά άξονας για κείνον; Ποιά είναι άραγε η νέα του ταυτότητα; Πώς αντιμετωπίζει το σύστημα ανθρώπους σαν αυτόν; Παλεύοντας ολομόναχος με τους φόβους του και βιώνοντας μια αγωνιώδη μετάλλαξη, ο άνθρωπος σκύλος μάχεται για να κρατηθεί στη ζωή βαδίζοντας ασταμάτητα σε μια υπαρξιακή αναζήτηση του καινούριου εξόριστου εαυτού του, μέσα από πολλές διακυμάνσεις, εσωτερικές συγκρούσεις και συναισθήματα που σταδιακά πετρώνουν.

*Η νουβέλα «ο άνθρωπος σκύλος» έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Ασημένια σελίδα ΙΙΙ των εκδόσεων Μωραΐτης.

Νουβέλα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 102 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή