Το κλουβί

Ξενοφών Άγγελος

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Ξενοφών Άγγελος, κατά κόσµον Χρήστος Μιχαήλ, δηλώνει πέρα και πάνω απ’ όλα επαγγελµατίας αναγνώστης.
Ατράνταχτη µαρτυρία γι’ αυτό µπορούν να δώσουν οι δυο του γάτες, που αναγκάζονται να εκτελούν επικίνδυνα ακροβατικά πάνω σε βουνά από βιβλία, στοιβαγµένα σε ολόκληρο το τοπίο του σπιτιού. Γεννήθηκε το 1974, στην Αµµόχωστο της Κύπρου. Αθεράπευτα ερωτευµένος µε το θέατρο και τον κινηµατογράφο, πέρα από τις παιδαγωγικές του σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, εντρύφησε στην υποκριτική τέχνη αποφοιτώντας από τη Δραµατική Σχολή «Βλαδίµηρος Καυκαρίδης», στη Λευκωσία. Ζει και εργάζεται στη Λάρνακα ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης. Όταν δεν είναι χωµένος στην περιπέτεια κάποιου βιβλίου, βάζει λέξεις στη σειρά σκαρώνοντας τα δικά του ταξίδια.
Μυθιστορήματα
Το κλουβί του Ίκαρου (2022), Εκδόσεις Πηγή

Το κλουβί του Ίκαρου – Ξενοφών Άγγελος

Το κλουβί


Η ζωή είχε τσακίσει τα φτερά του Βασίλη. Πράγµατα, καταστάσεις, άνθρωποι – κυρίως οι άνθρωποι. Ορφανός από µια µητέρα που φυλακίστηκε κι έναν πατέρα που τον εγκατέλειψε, γνώρισε ανασφαλή παιδικά χρόνια, τονισµένα µε γκρίζα χρώµατα από µια θεία που µπρος του σκότωνε ποντίκια σε µια γέρικη αυλή, και µια δικηγόρο που τον δίκαζε σ’ ένα ψυχρό γραφείο.

Υπήρχαν όµως και καλές στιγµές. Κάτι καταφύγια που ξεχείλιζαν ήρωες από βιβλία, πίνακες που ζωντάνευαν ένα λούνα παρκ µε ξύλινα αλογάκια στο καρουζέλ, ένα σιδερένιο ανοιχτήρι της κονσέρβας που πέταγε σαν µαγεµένη πεταλούδα…

Πόνος, δάκρυ, και µερικά διαλείµµατα χαράς… µα πάντα ένα τεράστιο, παγωµένο ερωτηµατικό. Καλά, κακά, αυτά έγιναν, µα τι τα θες; Συνήθεια. Όλα κατέληξαν κλουβί. Όλα!

Ώσπου µπήκε στη ζωή του αυτός. Με δυο πράσινα, γατίσια µάτια κι ένα ζεστό χαµόγελο. Ο Μάξιµος ήταν εκείνος που θα ερχόταν ν’ ανοίξει τα µάτια του Βασίλη για να τον κάνει να δει για πρώτη φορά αληθινά. Που θα τον γέµιζε µε έρωτα. Που θα του χάριζε φτερά, τα φτερά του Ίκαρου.

Θα καταφέρει ο Βασίλης να τα ταιριάξει στις δικές του πλάτες; Να τα ανοιγοκλείσει κόντρα στη φορά του ανέµου; Και το σπουδαιότερο: θα καταφέρει µια µέρα να πετάξει µακριά;

Ένας έρωτας ανάµεσα σε δυο ανθρώπους, που δείχνει πως η δοτικότητα στην αγάπη είναι σηµαντικότερη από την ασφάλεια της αρνητικότητας στις τολµηρές δυνατότητες για ευτυχία.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 264 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή