Χρύσα Αλεξανδρή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρύσα Αλεξανδρή γεννήθηκε στη Γουμένισσα, όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 2006 υπηρετεί στη μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια.

Περί του λόγου το αληθές – Χρύσα Αλεξανδρή
Η ελληνική γλώσσα είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα και όχι μόνο αξίζει να την διαφυλάξουμε αλλά επιβάλλεται σήμερα που η πολιτισμική μας ταυτότητα απειλείται από ισχυρότερους οικονομικά λαούς να δείξουμε ότι η γλώσσα μας αντιστέκεται. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε απομονωμένοι αλλά να δούμε τι πραγματικά γλωσσικές ανάγκες έχουμε και μετά να δανειστούμε τις ξένες λέξεις.
“Δια βίου μάθηση”: Είναι πρωταρχική προϋπόθεση για την προσπάθεια του ατόμου να “δράσει” και να “αντιδράσει” μέσα σε ένα καλά οργανωμένο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η “διάδραση” έχει δυναμικό χαρακτήρα, δεν σταματάει ποτέ.
Ρατσισμός: “Φτάνει να μισήσει ένας άνθρωπος έναν άλλο για ν’ απλωθεί σιγά-σιγά, το μίσος σ’ ολάκερη την ανθρωπότητα” Ζαν Πωλ Σαρτρ.
Δημοκρατία: Θεωρητικά και πρακτικά μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας ο λαός είναι πηγή εξουσίας και ο ίδιος έχει εκχωρήσει το δικαίωμα στην πολιτική εξουσία να κυβερνά κατά πώς θέλει ο λαός ανάλογα με τα συμφέροντά του και όχι όπως συμφέρει και ισχυρές οικονομικά ομάδες.

Ελληνική γλώσσα, Εκδόσεις iWrite.gr, 2012, 67 σελ.

Χωρίς ανάσα – Χρύσα Αλεξανδρή
Έξι μοναδικές, μικρές, ιστορίες, ένα καταπληκτικό βιβλίο – σφηνάκι (μόνο 60 σελίδες) που διεγείρει τη φαντασία σας και καθηλώνει την σκέψη σας.

Διηγήματα, 24 γράμματα, 2020, 58 σελ.

Διηγήματα
Χωρίς ανάσα (2020), 24 γράμματα

Δοκίμια-Μελέτες-Σπουδή και διδασκαλία
Περί του λόγου το αληθές (2012), Εκδόσεις iWrite.gr

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα, Εκδόσεις iWrite.gr

21 views.