Χριστόφορος Παλαμίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χριστόφορος Παλαμίδης γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στον Βόλο.
Σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε ένα πάρτι, ως φοιτητής, γνώρισε και ερωτεύτηκε την Κατερίνα, τη μετέπειτα γυναίκα του, δασκάλα από τις Σέρρες.
Ξεκίνησε ως ιδιώτης κτηνίατρος, σώγαμπρος στη Νιγρίτα, και με πεθερά. Η δουλειά του πήγαινε καλά αλλά του έλειπε η θάλασσα. Για να ξεκολλήσει από τη Νιγρίτα, μπας και γυρίσει στον Βόλο, μπήκε στο δημόσιο. Πρωτοδιορίστηκε στο κτηνιατρείο Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας και μετά από τέσσερα χρόνια, γύρισε στις Σέρρες και «ρίζωσε» πλέον ως ερωτικός μετανάστης. Υπηρέτησε στα κτηνιατρεία Σερρών, Αλιστράτης, Σκουτάρεως, Στρυμονικού, ασχολούμενος με τα παραγωγικά ζώα. Από τα μεγάλα ζώα, αγελάδες και άλογα, που έτρωγε κλωτσιές, κατέληξε στα μικρόβια, που τα έβλεπε με το μικροσκόπιο ως μικροβιολόγος, στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Σερρών.
Ως δημόσιος υπάλληλος είχε την ευχέρεια, στον ελεύθερο χρόνο του, να ασχοληθεί και με πολλά άλλα πράγματα.
Στις κοινωνικές δραστηριότητες συμμετείχε ενεργά σε συλλόγους και οργανώσεις, (πλην κομματικών), με αποκορύφωμα τη δεκαετή θητεία του ως πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών. Από την (ΕΠΚΑΣ) έγινε γνωστός στις Σέρρες, κυρίως από την εβδομαδιαία ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή «Αν έχεις … Γνώση», με θέματα που αφορούσαν τους καταναλωτές από το τοπικό κανάλι «ΕΠΙΛΟΓΕΣ» για εννιά χρόνια. Εκτός από ενημέρωση, η εκπομπή πρόσφερε διασκέδαση, με τον τρόπο που απαντούσε στις τηλεφωνικές παρεμβάσεις των τηλεθεατών.
Πολλοί στις Σέρρες τον ξέρουν σαν δημοσιογράφο, γιατί εκτός από την τηλεόραση, πραγματοποιούσε για οκτώ χρόνια (1984-1991) εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές εκπομπές από την ΕΡΑ Σερρών, ως εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Επίσης ανέκαθεν αρθρογραφούσε στον τοπικό τύπο και στην εφημερίδα που έβγαζε με την ΕΠΚΑΣ, όπου έγραφε με χιουμοριστικό τρόπο τα παθήματα των καταναλωτών. Ασχολήθηκε με διάφορα σπορ, που είχαν σχέση με τον βυθό της θάλασσας, αλλά και τις κορυφές των βουνών.
Στη θάλασσα έκανε καταδύσεις και πέρασε πολλές ώρες πάνω σε σέρφιγκ και σκάφη ψαρεύοντας. Στα βουνά έκανε ορειβασία και σκι.
Τις τελευταίες δεκαετίες ασχολούται συστηματικά με την κολύμβηση, συμμετέχει σε αγώνες κολύμβησης, σε κολυμβητήρια και στην ανοιχτή θάλασσα.

Αναμνήσεις ενός κτηνίατρου – Χριστόφορος Παλαμίδης

Κωμικές ιστορίες απ’ τη ζωή του
Το βιβλίο αυτό περιέχει κωμικά επεισόδια από την εμπειρία του συγγραφέα ως κτηνίατρος και επεκτείνεται στην παιδική του ηλικία, στα φοιτητικά και στρατιωτικά του χρόνια. Είναι γραμμένα από την ψυχή του συγγραφέα με χιουμοριστικό τρόπο και διάθεση αυτοσαρκασμού που θα προκαλέσουν στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα.

«Ως κτηνίατρος σε παραγωγικά ζώα, βίωνα κάποια κωμικά επεισόδια, τα οποία έλεγα στις παρέες μου και γελούσαμε. Αργότερα άρχισα να τα γράφω και να τα στέλνω στις τοπικές εφημερίδες, που τα έβρισκαν ενδιαφέροντα και τα δημοσίευαν.
Άρεσαν στους αναγνώστες τους και όλο και περισσότεροι με παρότρυναν να συνεχίσω να γράφω.
Έτσι επεκτάθηκα σε ιστορίες της παιδικής μου ηλικίας, των φοιτητικών μου χρόνων και του στρατού.
Τα αφηγήματα αυτά τα έγραψα με την ψυχή μου, με χιουμοριστικό τρόπο και διάθεση αυτοσαρκασμού, χωρίς να φοβάμαι μην εκτεθώ. Άλλωστε η χρονική απόσταση από τα επεισόδια που περιέγραφα, μου έδινε την αίσθηση ότι αναφερόμουνα σε κάποιον άλλον… Πιστεύω πως οι αναμνήσεις αυτές με τον τρόπο που περιγράφονται, θα δημιουργήσουν στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα. Σίγουρα θα προκαλέσουν γέλιο, αλλά και συγκίνηση. Οι μεγάλοι, που έχουν ανάλογες δικές τους εμπειρίες, θα νοσταλγήσουν τα παλιά και οι νέοι θα δουν πώς ζούσαμε εμείς εκείνα τα χρόνια…».
Χριστόφορος Παλαμίδης

Αφηγήσεις, Αρμός, 2019, 268 σελ.

Αφηγήσεις
Αναμνήσεις ενός κτηνίατρου (2019), Αρμός

ΠΗγές: Biblionet, Αρμός