Χρήστος Μαγγούτας

Ελληνες λογοτέχνες


Το ημερολόγιο της Αγίας Κλαίρης
Η «Κλαίρη» θα μπορούσε να διαδραματίζεται σχεδόν σ οποιαδήποτε εποχή. Αν περιορίζεται γύρω στο 300 μ.Χ., είναι γιατί η εποχή αυτή μοιάζει ιδιαίτερα με τη δική μας και γιατί είναι εξαιρετικά αγνοημένη. Φυσικά θά ταν αφελές ν αναζητήσουμε παντού ομοιότητες – κι αυτό είναι μια καλής πίστης σύσταση προς τον αναγνώστη. Η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται, αλλά σπάνια ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια.
Έτσι ο συγγραφέας, για να γράψει αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα (έστω πιο πολύ μυθιστόρημα και λιγότερο ιστορικό), ανέτρεξε στη βιβλιογραφία της ύστερης αρχαιότητας προσπαθώντας να νιώσει και να ξαναζωντανέψει το σκηνικό εκείνης της πολυτάραχης εποχής.

Η σοφία των λαών
111 θαυμάσιες ιστορίες από όλο τον κόσμο
Μια συλλογή παραμυθιών, μια συλλογή θαυμάτων… Ένα βιβλίο που γράφτηκε για να διαβαστεί, και να ξαναδιαβαστεί, και να ξαναδιαβαστεί. Ένα βιβλίο που θα αγαπηθεί από όλους: μικρούς και πιο μεγάλους. Αποστάγματα σοφίας, περιδιαβάσεις σε χώρες μακρινές, μυθικές, διπλανές μας, γνωστές και άγνωστες: περασμένων χρόνων και, ίσως, σημερινών. Εκατόν έντεκα θαυμάσιες ιστορίες από όλο τον κόσμο, αναπλασμένες από την πένα ενός συγγραφέα με ματιά ευαίσθητη και πλημμυρισμένη χρώματα. Άνθρωποι και ζώα με λαλιά, μάγοι και νεράιδες, ξωτικά και πλάσματα του θρύλου, ήρωες και αντιήρωες, συναντιούνται σ’ αυτή τη μοναδική συλλογή παραμυθιών που συντέθηκε για να προσφέρει απόλαυση, άρωμα σοφίας και τη γνώση πως, στο τέλος-τέλος κάτω απ’ αυτόν τον μαγικό ουρανό όλοι είμαστε πλασμένοι για χαρά και για αγάπη.

Μυθιστορήματα
Το ημερολόγιο της Αγίας Κλαίρης (1995)

Παιδική λογοτεχνία – Παραμύθια
Η σοφία των λαών (2005)

Ποιητικά
Οι σειρήνες (1983)

Πηγές: BIBLIONET, Ζαχαρόπουλος Σ.Ι., Αλεξάνδρεια, Εκδόσεις Σαΐτα

64 views.