Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου

Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Πάτμο.
Επαγγελματικά απασχολείται στη μικρή οικογενειακή τουριστική επιχείρηση. Σε ώριμη ηλικία άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή (παραμύθια, διηγήματα και ανέκδοτα ποιήματα).
Έχει δημοσιεύσει στη σειρά των εκδόσεων Βερέττα με τον γενικό τίτλο «Ιστορίες από τα Δωδεκάνησα» τα διηγήματα: «Τρυφερή ανάμνηση» (2015), «Η κόρη» (2016) και «Το πρώτο μέρος μιας ιστορίας» (2018).
Από τον ίδιο εκδότη κυκλοφόρησαν το 2016 το παραμύθι «Ο Φαβέτος το ποντικαλάκι» και το 2017 ο «Φαβέτος μια απρόσμενη περιπέτεια» αυτοτελή παραμύθια με ήρωα έναν καταφερτζή ποντικό που τον έχει υιοθετήσει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.
Η «Τσέρπη» είναι η πρώτη της συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί για ενήλικες.
Διηγήματα
Τσέρπη (2022), Αγγελάκη Εκδόσεις

Παιδική λογοτεχνία
Το ποντικαλάκι ο Φαβέτος (2016), Εκδόσεις Βερέττας

Τσέρπη – Γιακουμένα Πέντε-Ματθαίου

Τσέρπη


Όπως γράφει στον πρόλογο η συγγραφέας, «τσέρπη» λένε στο νησί της το σύννεφο από μικρές σταγόνες θάλασσας που σηκώνονται από τα κύματα στην ατμόσφαιρα όταν φυσάει δυνατός άνεμος.

Μεταφορικά οι έντεκα μικρές ιστορίες αυτού του βιβλίου έρχονται νοσταλγικά σαν τις μικρές θαλασσινές σταγόνες της τσέρπης να αφήσουν στην ψυχή μας την αλμυρή αλλά και δροσιστική γεύση τους.

Με ένα μοναδικό προσωπικό ύφος, η Γιακουμίνα Πέντε αφήνει για λίγο τη βιοποριστική της ασχολία με τη μικρή τουριστική της επιχείρηση και πιάνει το μολύβι για να βγάλει από τη λήθη γεγονότα αλλά και θρύλους, με ερέθισμα τα παιδικά της ακούσματα στις αποσπερίδες τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες στο νησί και τις ιστορίες που διηγόντουσαν ηλικιωμένοι που έχουν ήδη φύγει από τη ζωή.

Με παρακαταθήκη το πρωτογενές αυτό υλικό, σμιλεύει τους ήρωές της, με τα πάθη τους, την αθωότητα και τα ελαττώματά τους. Στον μικρόκοσμο του νησιού αυτοί οι απλοί άνθρωποι ταλαντεύονται ανάμεσα στις επιθυμίες τους, τους νόμους της μικρής κλειστής κοινωνίας και τον φόβο του Θεού. Με την αυθόρμητη αφηγηματική της δεινότητα καταφέρνει να μας παρασύρει να μπούμε για λίγο στη ζωή τους και να ζήσουμε επεισόδια μόλις από το χθες που φαντάζει όμως στις μέρες μας τόσο μακρινό.

Διηγήματα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2022, 215 σελ.

Το ποντικαλάκι ο Φαβέτος – Γιακουμένα Πέντε-Ματθαίου

Το ποντικαλάκιΤο παραμύθι της γιαγιάς


Μια φορά και έναν καιρό… σε ένα μακρινό τόπο ζούσαν ένας παππούς και μια γιαγιά.
Το σπίτι τους ήταν μακριά από τα άλλα του χωριού και έτσι ζούσαν μοναχικά οι κακόμοιροι.
Όσο ήτανε νέοι θέλανε πολύ να αποκτήσουν ένα δικό τους παιδάκι, μα τα χρόνια πέρασαν και το παιδί δεν ήρθε ποτέ να δώσει χαρά και ζωντάνια στο σπίτι τους.
Τώρα πια είχαν γεράσει μα ακόμα έκλαιγαν και παρακαλούσαν…
“Αχ! Αφού δεν αποκτήσαμε παιδάκι, ας είχαμε τουλάχιστον ένα ποντικαλάκι να μας κάνει συντροφιά…”

Εικονογράφηση: Διονύσης Αλβανός

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Βερέττας, 2016, 25 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βερέττας, Αγγελάκη Εκδόσεις