Γιάννης Αδελιανάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Αδελιανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έχει καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης.
Σπούδασε Θεατρολογία στο Ναύπλιο, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Έχει πάρει μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες, έχει συμμετάσχει σε θεατρικά φεστιβάλ και έχει βραβευτεί για τα διηγήματά του: «Reunion», «Η γεύση του εβαπορέ», «Μαστίχα».
Τον Απρίλιο του 2022 ανέβηκε στο θέατρο Χώρα το πρώτο του θεατρικό έργο «Η έπαυλη του Σταθάτου», ενώ για το καλοκαίρι του ’23 ετοιμάζεται η νέα του θεατρική δουλειά «Οκτώ».
Μυθιστορήματα
Το κυνήγι της δικαίωσης (2018), Λέμβος
Ζωή σε καραντίνα (2021), Άνεμος Εκδοτική
Το Νάμα (2023), Άνεμος Εκδοτική

Το Νάμα – Γιάννης Αδελιανάκης

Το ΝάμαΓλυκόπιοτο
σαν το κρασί,
ανελέητο
σαν τη Νέμεση…


Ο Ιάκωβος μεγαλώνει με έναν αυταρχικό πατέρα και μία μητέρα ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Η διαφορετικότητα της σεξουαλικής φύσης του νεαρού γίνεται η αιτία για να υποστεί επανειλημμένως σχολικό εκφοβισμό και ενδοοικογενειακή βία. Στην αντιμετώπιση της ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής κακοποίησής του από τον περίγυρο θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση, τη βαθιά φιλία και την ενεργή υποστήριξη της κολλητής του Μαργαρίτας. Μαζί θα πορευτούν και στη φοιτητική και ενήλικη ζωή τους, αντιμετωπίζοντας κάθε αντιξοότητα.
Η δεκαεννιάχρονη Κάτια εγκαταλείπει την ιδιαίτερη πατρίδα της για να αναζητήσει την τύχη της στην πολύβουη και απρόσωπη πρωτεύουσα. Αδυνατώντας να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά, καταλήγει να δουλεύει ως εξωτική χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο. Η εμπιστοσύνη και ο έρωτας για τον εργοδότη της θα αποδειχτούν μοιραία, αφού θα βρεθεί εν αγνοία της μπλεγμένη με ναρκωτικά και πορνεία. Μοναδικό της στήριγμα η συνάδελφος και φίλη της Νίνα, που θα αγωνιστεί δίπλα της ώστε να απαγκιστρωθεί από τον βούρκο της νύχτας.

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για δύο νέους ανθρώπους, φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους, που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα φαντάσματα του παρελθόντος και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει. Μοναδικό κοινό τους στοιχείο το Νάμα, ένα κρασί γλυκόπιοτο όσο και ανελέητο, που απαιτεί δικαίωση, εξιλέωση και λύτρωση!

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2023, 322 σελ.

Ζωή σε καραντίνα – Γιάννης Αδελιανάκης

Ζωή σε καραντίνα


Στην Ελλάδα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος η ζωή κυλούσε όπως συνήθως: ανέμελη, συναρπαστική, αγωνιώδης, γαλήνια, αδιάφορη, γεμάτη σχέδια, συναναστροφές, έρωτα, τσακωμούς ή συμφιλιώσεις. Οι άνθρωποι αγωνίζονταν για να επιβιώσουν μέσα στην τετριμμένη καθημερινότητά τους, θεωρώντας τα πάντα δεδομένα, αναμενόμενα, σταθερά και σίγουρα. Μέχρι που ένας τόσος δα, μικροσκοπικός ιός έρχεται με φονικές προθέσεις και σαφή διάθεση να προσκολληθεί επάνω μας, ανατρέποντας τα πάντα γύρω μας.
Δύο νέες γυναίκες, που συνδέονται με βαθιά φιλία από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια, θα συγκατοικήσουν με αφορμή την επιβολή της πρώτης καραντίνας στη χώρα μας. Η ζωή τους αλλάζει ξαφνικά, οι μετακινήσεις τους περιορίζονται, οι επιθυμίες και τα όνειρά τους συγκρούονται με τις αυστηρές περιοριστικές εντολές άνωθεν, ενώ εκείνες αντιμετωπίζουν τα πάντα με ακατάβλητο χιούμορ και αρκετή δόση τρέλας. Οι φιλίες, οι σχέσεις κάθε είδους, οι έρωτες και οι συγγένειες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας δοκιμάζονται καθημερινά, όμως η ελπίδα για ένα απελευθερωμένο και ελπιδοφόρο μέλλον παραμένει άσβεστη.

Ο χαρισματικός συγγραφέας μάς μεταφέρει πιστά την πρωτόγνωρη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας με ανατρεπτικό χιούμορ και καυστική διάθεση, παρασύροντάς μας σε ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2021, 190 σελ.

Το κυνήγι της δικαίωσης – Γιάννης Αδελιανάκης
Το 1985, ο Παύλος Αργυρίου βρίσκεται δολοφονηµένος στο σπίτι του. Και αφήνει ορφανό τον οχτάχρονο γιο του…
Το 1995, ο Έρωτας, έχοντας ολοκληρώσει το σχολείο, αποφασίζει να περάσει µερικές ξέγνοιαστες µέρες µακριά από όλους, στις Σπέτσες. Μια επιλογή που, όπως θα αποδειχθεί, δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε συµπτωµατική. Μια επιλογή που ήταν µονόδροµος…
Στις Σπέτσες ο δεκαοχτάχρονος νέος έρχεται αρκετά κοντά µε την ξενοδόχο του, την Αντιγόνη. Τη στιγµή που ο Έρωτας πιστεύει πως έχει φτάσει κοντά σε µιαν απάντηση, µπαίνει στη ζωή του η Αναστασία! Την ερωτεύεται µε πάθος, ή µάλλον έτσι νοµίζει. Και έχοντας το µυαλό του στη νεαρή ξανθιά κοπέλα, αρχίζει να ξεχνά τον πραγµατικό λόγο που βρίσκεται στο νησί: να ανακαλύψει τον δολοφόνο του πατέρα του και να δικαιωθεί!
Στο πλευρό του βρίσκεται πάντα ο οικογενειακός φίλος Στέφανος, αστυνοµικός στο επάγγελµα. Μαζί θα ξεκινήσουν να αναζητούν την αλήθεια, για να καταλάβουν στο τέλος πως αυτό που συνήθως ψάχνεις είναι ακριβώς µπροστά σου και αδυνατείς να το αντιληφθείς…
Ένα βιβλίο για τον αληθινό έρωτα, για την αγάπη που µπορεί να κρύβει ένας γονιός για το παιδί του, ένα βιβλίο για τη δικαίωση. Αλλά και για τις υποσχέσεις που δίνουµε στον εαυτό µας, και για το ότι πρέπει να είµαστε έτοιµοι να χάσουµε κάτι για να κερδίσουµε κάτι άλλο…

Μυθιστόρημα, Λέμβος, 2018, 220 σελ.

Πηγές: Biblionet, Λέμβος, Άνεμος Εκδοτική