Γιάννης Πανουτσόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Πανουτσόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα.
Σπούδασε Μηχανικός Αυτοματισμών στο ΤΕΙ Πειραιά. Το 2014 επέστρεψε στην Πάτρα όπου ζει και εργάζεται ως προγραμματιστής.
Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά (Ιδεόστατο, One:Story, Fractal, Happy Revolver, E-Sense, Mosquito), ενώ ένα μικροδιήγημά του συμπεριλαμβάνεται στην ψηφιακή ανθολογία #Tweet_Stories: Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες (Openbook 2012).
Κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το πρώτο βιβλίο του με διηγήματα «Ο Ζορό δεν έχει δίπλωμα για διαστημόπλοιο».

Ο Ζορό δεν έχει δίπλωμα για διαστημόπλοιο
Είπαμε να ζήσουμε αλλού,
σε έναν πλανήτη χωρίς πολέμους.
Πλανήτη θα βρίσκαμε κάποτε,
αλλά ποιος ήρωας θα μας πήγαινε;
Το σχέδιο ήταν απλό. Θα περνούσα ρολάροντας αργά μπροστά από το ζαχαροπλαστείο. Θα μαρσάριζα επιδεικτικά, να ερεθίσω τον Πάρη και τους υπόλοιπους χουλιγκάνους. Μα αρκούσε και μόνο αυτός, οι άλλοι τον ακολουθούν σαν σκυλιά. Στην ανάγκη, θα τους έκανα και κωλοδάχτυλο. Μα μόνο στην ανάγκη. Δεν είμαι κανένας βλάκας να το παρακάνω και να με βρουν στο ποτάμι της Αγυιάς. Κάθε τόσο βρίσκουν κάποιον εκεί. “Πνιγμένο”. “Τραγικό ατύχημα”. Τα ξέρουμε αυτά! Τέλος πάντων. Το σχέδιο ήταν απλό.

«Πώς ένας λαϊκός ήρωας που κυκλοφορεί με μάσκα και άλογο μπορεί να συνδεθεί με ένα διαστημόπλοιο; Την απάντηση θα τη βρει (ή δε θα τη βρει) κανείς μέσα από την εξαιρετική και πανέξυπνη γραφή του Γιάννη Πανουτσόπουλου, ο οποίος μέσα σε 83 σελίδες και 18 μικρά αφηγήματα καταφέρνει να περιγράψει μια σειρά καθημερινών ιστοριών με τρόπο μοναδικά… μοναδικό! Λιτός μα εξόχως περιγραφικός, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη γράφει με λόγο πεζό κάτι που μοιάζει με ποίηση. Είναι ίσως υπερβολή αυτή μας η τοποθέτηση, αλλά αν κάποιος πιάσει στα χέρια του το βιβλίο με το κόκκινο εξώφυλλο και την εικόνα του Ζορό, δε θα μπορέσει να το αφήσει μέχρι να διαβάσει και την τελευταία λέξη.
Οι ιστορίες είναι δοσμένες με πάρα πολύ έξυπνο τρόπο, θα μπορούσε δε κανείς να ισχυριστεί -με σχετική πάντα- βεβαιότητα πως ορισμένες από αυτές ίσως να πρόκειται για βιώματα του συγγραφέα, τα οποία με πολύ ωραίο κι ευφάνταστο τρόπο τα έχει εξομολογηθεί στους αναγνώστες του. Παρά το μικρό μέγεθος του βιβλίου, το οποίο είναι καλαίσθητο και προσεγμένο όπως όλα τα βιβλία των εκδόσεων ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά,, όμως σε καμία περίπτωση θα θέλαμε να χάσει τη μαγεία ο επίδοξος αναγνώστης του, ούτε να προδώσουμε το σπιρτόζικο ύφος που αν και νεανικό είναι γεμάτο σοφία. Ελπίζουμε ο νέος αυτός συγγραφέας να μας χαρίσει στο μέλλον κι άλλα τέτοια αντίστοιχα δείγματα γραφής!»
Κώστας Θερμογιάννης – Τοβιβλίο.net
87 σελ.

Διηγήματα
Ο Ζορό δεν έχει δίπλωμα για διαστημόπλοιο (2016), Γαβριηλίδης

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης