Γιάννης Πατσώνης

Γιάννης Πατσώνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Πατσώνης γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες.
Έχει εκδώσει τα πεζά έργα “Κυλιόμενες σκάλες”, “Τα μάτια των περαστικών” και “Σκεύος μετανοίας”, καθώς και ένα παραμύθι στον συλλογικό τόμο 17 ιστορίες που ξεχωρίζουν. Εργάστηκε ως ιατρός και δημοσίευσε άρθρα σε λογοτεχνικά και ιατρικά περιοδικά.
Μυθιστορήματα
Ανεμοδείκτες στην Επτάλοφο (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήματα
Κυλιόμενες σκάλες
Τα μάτια των περαστικών (1999), Κέδρος

Βίοι Αγίων
Σκεύος μετανοίας (2017), Εν πλω

Συλλογικά έργα
17 ιστορίες που ξεχωρίζουν (1988), Γνώση

Ανεμοδείκτες στην Επτάλοφο – Γιάννης Πατσώνης

και άλλες ιστορίες


Τα Σεπτεμβριανά του 1955 και το πογκρόμ της Πόλης, όπως τα ζει μια Ρωμιά που περνά από τη μια όχθη του Κερατίου στην άλλη και από κει στο Πέραν. Η λεηλασία της θάλασσας, όπως την εξιστορεί ένας παραδοσιακός ψαράς. Οι περιπέτειες ενός πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη, που ξεριζώνεται από τη γενέτειρά του και διασχίζει τον Έβρο με το κοπάδι του. Η έξοδος από τo πάθος ενός περιπλανώμενου χρήστη. Η δίψα για αγάπη στη μοναξιά ενός καφενείου στο Σταθμό. Ένας άστεγος, πρώην μετανάστης στη Γερμανία, θυμάται τραγούδια μιας νιότης ακόμα αδαπάνητης. Αρχή Ινδίκτου στη Μαξιμιανούπολη, στα ερείπια ενός λαμπρού κάποτε ναού του 11ου αιώνα, που το όνομά του μένει να φανερωθεί. Ένα επισκεπτήριο στο Γεντί Κουλέ, μετά το κλείσιμο των φυλακών στην Άνω Πόλη. Η μνήμη μιας τελετής σε ένα ύψωμα. Η ανάβλεψη με το λιγοστό νεράκι από μια βραχοσπηλιά.
Από την Κωνσταντινούπολη και την Ουρανούπολη ως την Κομοτηνή και την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, γεγονότα από το μεγάλο ποτάμι της ιστορίας και πρόσωπα που κατά την καθημερινή πορεία τους μαρτυρούν την εσωτερική τους περιπέτεια.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 208 σελ.

Σκεύος μετανοίας – Γιάννης Πατσώνης

Σκεύος μετανοίαςΟ συναρπαστικός βίος του νεομάρτυρα Αγαθάγγελου


Ο νεομάρτυς Αγαθάγγελος γεννήθηκε στην Αίνο της Θράκης το 1800. Ορφανός από πατέρα γίνεται ναυτόπουλο σ’ ένα τούρκικο καράβι, που ο καπετάνιος του θέλησε να τον κάνει ψυχοπαίδι του. Όταν αγκυροβόλησαν στη Σμύρνη τον εξανάγκασε να τουρκέψει και τον ονόμασαν Ισμαήλ.
Όμως ο Αθανάσιος -όπως ήταν το βαπτιστικό του όνομα- προτίμησε να αφήσει την πολυτελή ζωή στο πλουσιόσπιτο του προύχοντα αυτού. Θεώρησε ως μεγαλύτερο πλούτο τον “ονειδισμό του Χριστού”…
Ο βίος του νεομάρτυρα Αγαθαγγέλου μέσα από μια συναρπαστική λογοτεχνική αφήγηση, που ζωντανεύει τα ηρωικά χρόνια των νεομαρτύρων της πίστης.

Βίοι Αγίων, Εν πλω, 2017, 184 σελ.

Τα μάτια των περαστικών – Γιάννης Πατσώνης

Τα μάτια των περαστικώνΠεζογραφήματα

Διηγήματα, Κέδρος, 1999, 167 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εν πλω, Κέδρος