Γιάννης Σερβετάς

Γιάννης Σερβετάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Σερβετάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966.
Είναι Έλληνας παρουσιαστής σατιρικών εκπομπών. Κυρίως παρουσιάζει τις εκπομπές Ράδιο Αρβύλα και Βινύλιο μαζί με τον Αντώνη Κανάκη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στις περισσότερες δουλειές του ενώ άλλες εκπομπές στις οποίες συμμετείχε είναι οι Comfuzio, ΑΜΑΝ, ΑΜΑΝ τα καθάρματα και Γιάννης ο όμορφος.
Επίσης, είναι συγγραφέας με μεγάλη επιτυχία στον τομέα. Τα βιβλία του είναι βασισμένα κυρίως πάνω σε ανέκδοτα. Ο Σερβετάς χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πού έχουν δουλέψει πάνω στον τομέα των ανεκδότων.
Ξεκίνησε τα πρώτα τηλεοπτικά του βήματα από το Comfuzio, παρέα με τούς Αντώνη Κανάκη, Σωτήρη Καλυβάτση και Αντώνη Παραρά, ενώ μετά το τέλος του Comfuzio και τον θάνατο του Αντώνη Παραρά ο Αντώνης Κανάκης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης και ο Γιάννης Σερβετάς συνέχισαν με την εκπομπή «Α.Μ.Α.Ν.», η οποία στην αρχή θα περιελάμβανε και τον Αντώνη Παραρά. Αυθόρμητα οι τηλεθεατές της εκπομπής έδωσαν στα αρχικά την ερμηνεία Αντώνη Μας Άφησες Νωρίς.
Αργότερα, οι τρεις φίλοι αφιέρωσαν την επιτυχία του Α.Μ.Α.Ν. (και του spin-off του, Α.Μ.Α.Ν.: Τα Καθάρματα) στη μνήμη του αδικοχαμένου Παραρά. Αρχικά προβάλλονταν στο Mega για εννέα επεισόδια και ύστερα στον ΑΝΤ1.
Μετά το τέλος του Α.Μ.Α.Ν., ο Σερβετάς μαζί με τους Αντώνη Κανάκη, Χρήστο Κιούση και Στάθη Παναγιωτόπουλο δημιούργησαν τους Ράδιο Αρβύλα, τη γνωστή επιτυχημένη σατιρική εκπομπή. Επίσης έχει και εκπομπή στο ραδιόφωνο μέσω του Imagine 89.7.
Πηγή: el.wikipedia.org
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο δαγκωμένος κουραμπιές (2011), Επόμενος Σταθμός
Τα πέντε αδέρφια (2021), Εκδόσεις Πατάκη

Ημερολόγια-Ανέκδοτα
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο, έτος 1687+19% ΦΠΑ=2007 (2006), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2008 (2007), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2009 (2008), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2010 (2009), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2011 (2010), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2012 (2011), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2013 (2012), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2014 (2013), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2015 (2014), Ιανός
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2016, Ένα παιδί, ακόμα μετράει τ’ άστρα (2015), Ιανός

Τα πέντε αδέρφια – Γιάννης Σερβετάς

Τα πέντε αδέρφια


Ο «κοντός» κατηγορεί τον «ψηλό», που όλο τον πειράζει και τον κοιτάει αφ’ υψηλού, ο «χοντρός» βρίσκει τον μπελά του όταν παίρνει το μέρος του στη διαμάχη, στην οποία σιγοντάρουν και οι άλλοι δύο.
Η μάνα δεν ξέρει τι να κάνει. Παιδιά είναι αυτά ή βάσανο; Άραγε θα καταφέρει να μονοιάσει τα πέντε αδέρφια ή στο τέλος θα τους δείχνουν όλοι µε το δάχτυλο;

Εικονογράφηση: Τόμεκ Γιοβάνης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κόμικς, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 64 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2016 – Γιάννης Σερβετάς

ΠροσωπικόΈνα παιδί, ακόμα μετράει τ’ άστρα
2016 και συνεχίζω


“…Ήταν 2007 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο µου Ημερολόγιο. Ήταν καταπράσινο και στο εξώφυλλό του έγραφα: 1687+19% ΦΠΑ = 2007. Το είδα πρόσφατα, συγκινήθηκα και ένα δάκρυ κύλησε… Και κύλησε όχι γιατί είδα το πρώτο µου Ημερολόγιο αλλά γιατί θυµήθηκα ότι πριν 10 χρόνια είχαµε ΦΠΑ µόνο 19%.

Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας και σκέφτεστε αν θα το αγοράσετε ή όχι, είναι το 10ο Ημερολόγιο που γράφω. Πάρτε το, είναι πολύ καλό. Και σας το λέω όχι επειδή είναι δικό µου, αλλά επειδή είναι δικό µας. Γιατί όλοι µαζί το γράφουµε στιγµή την στιγµή, λεπτό το λεπτό. Εγώ ακούω τις ιστορίες σας, τις σηµειώνω και στο τέλος τις βάζω όλες μαζί σε αυτές τις 400 σελίδες μαζί µε δικές µου ιστορίες, µε ανέκδοτα και χαµόγελα από όλο τον κόσµο.

Να ευχαριστήσω θερμά τον “IANO” που τόσα χρόνια στέκεται “παλικάρι” δίπλα µου και μάλιστα σε πολύ δύσκολες οικονομικά εποχές. Να ευχαριστήσω εσάς. Όλους σας. Τι θα έκανα χωρίς εσάς. Εσάς που µου επιτρέπετε να είμαι εγώ. Σας οφείλω πάρα πολλά.

Αυτά. Πάµε να ζήσουµε ακόµα µία µαγική χρονιά. Από το 2004 ως σήμερα είχαμε 7 πρωθυπουργούς. Καραµανλή, Παπανδρέου, Παπαδήµα, Πικραµένο, Σαµαρά, Τσίπρα, Θάνου (για πρώτη φορά γυναίκα) και πάλι Τσίπρα, από το Σεπτέμβριο του 2015. Για να δούμε το 2016 πόσοι θα γίνουν;

Το Hµερολόγιο που κρατάτε στα χέρια σας το θεωρώ επετειακό γιατί είναι το 10ο και ζήτησα από ανθρώπους που εκτιμώ και αγαπώ ιδιαίτερα να γράψουν γι’ αυτό λίγα λόγια. Τους ευχαριστώ που ανταποκρίθηκαν µε χαρά…”

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2015, 432 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2015 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


(Η εφορία με “βάφτισε” συγγραφέα… εντάξει… δε θα κοροϊδεύετε…)
Κατ’ αρχάς, τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιλογή και αγορά (ελπίζω) αυτού του εξαιρετικού βιβλίου. Έχετε θαυμάσιο γούστο.
Μπράβο σας, φτου-φτου-φτου, να μη σας αβασκάνω… (φτάνει το γλείψιμο). Κρατάτε στα χέρια σας το Ημερολόγιο του 2015, του οποίου το εξώφυλλο φιλοτέχνησαν οι καλύτεροι (όλοι τους κάτοχοι master και PhD) παιδαγωγοί του πλανήτη. Θα μου επιτρέψετε να σας εξηγήσω τι είναι αυτό που κάνει το εξώφυλλο εξαιρετικά παιδαγωγικό. Όταν το παιδί ή το ανίψι σας ή ο κολλητός ή ο ενοχλητικός που σας έκανε επί-σκεψη ή όποιος άλλος σας ενοχλεί με την γκρίνια του, γιατί βαριέται, τότε εσείς του δίνετε το Ημερολόγιο και έναν στυλό και τον αφήνετε να ενώσει τις τελίτσες του εξώφυλλου για να εκτονωθεί. Αν συνεχίσει την γκρίνια και αφού τις ενώσει, δώστε του και μπογιές να βάψει το πρόσωπο που θα σχηματιστεί όπως αυτός θέλει. Ας βάψει μαύρα τα μάτια και τα δόντια, ας κάνει ασημί τα μαλλιά και πράσινα τα χείλη. Ας κάνει ό,τι εκείνος θέλει. Στο τέλος εσείς θα έχετε ένα μοναδικό βιβλίο στη συλλογή σας που κανένας άλλος σ’ ολόκληρο τον κόσμο δεν θα έχει όμοιο. Τώρα στην ακραία περίπτωση που το παιδί ή το ανίψι σας, ο κολλητός ή ο ενοχλητικός που σας έκανε επίσκεψη συνεχίσει να έχει γκρίνια, δώστε του μια με το βιβλίο στα μούτρα. Τα 768 θαυματουργά του γραμμάρια ησυχάζουν και μαινόμενο Άδωνι αν χρησιμοποιηθούν με σύνεση.
Κάθε χρόνο έγραφα στις σελίδες που είναι ενδιάμεσα στους μήνες. Φέτος αποφάσισα να τις αφήσω κενές προκειμένου να σας δώσω ακόμα περισσότερο χώρο για να σημειώνετε εσείς την καθημερινότητά σας και όχι μόνο. Καλά τα smart phones και τα tablets, αλλά, κακά τα ψέματα, το χαρτί είναι σαν τη Χαλκιδική… ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ. Αυτά… Καλή χρονιά, με υγεία, να είμαστε γεροί και του χρόνου…

Ο… συγγραφέας.

ΥΓ.: Όταν του κάτσετε το Ημερολόγιο στα μούτρα, να το κάνετε να φανεί σαν ατύχημα.
ΥΓ.1: Επειδή ξέρω ότι θα μπείτε στη διαδικασία, 768 γραμμάρια ήταν το περσινό Ημερολόγιο…

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2014, 400 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2014 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


Στο φετινό Ημερολόγιο συμμετέχουν μάγοι, φακίρηδες, τσαρλατάνοι, που εξαφανίζουν τους μισθούς και τις ζωές μας. Κλόουν σε θέσεις-“κλειδιά”, που μας κάνουν να γελάμε και να κλαίμε με τις αποφάσεις τους. Ακροβάτες που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους για το μεροκάματο και στο ρόλο του θηριοδαμαστή το ΔΝΤ, που μας απειλεί με την καρέκλα και το μαστίγιό του. Τσίρκο, λοιπόν, το θέμα του 8ου Ημερολογίου, που πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να τυπωθεί. Ήρθε για να δώσει χαρά και φέτος και ελπίζω να τα καταφέρει.
Γιάννης Σερβετάς

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2013, 400 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2013 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


Το 2013 πλησιάζει απειλητικά και αυτό δεν μπόρεσε να περάσει απαρατήρητο από την πένα του Γιάννη Σερβετά. Το ημερολόγιο – ανεκδοτολόγιο του για άλλη μια χρονιά θα συντροφεύει τις ημέρες μας, χαρίζοντας στιγμές άφθονου γέλιου, υπενθυμίζοντας τις ονομαστικές εορτές, κρατώντας τις απαραίτητες σημειώσεις & πολλά ακόμη. Φέτος θα ανακαλύψουμε μια διαφορετική όψη των γραμματοσήμων. Χρήσιμο και απαραίτητο για όσους αναγνώστες το επέλεξαν στο παρελθόν & ενδιαφέρουσα επιλογή για όλους τους υπόλοιπους, συγκεντρώνει στις σελίδες του όλες τις στιγμές του έτους, τις καλές & τις άσχημες, τις εύκολες & τις δύσκολες, τη ζωή μας, όλα αυτά που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε.

Ελπίζω και φέτος να ευχαριστηθείτε το Ημερολόγιο διαβάζοντάς το, όπως το ευχαριστήθηκα και εγώ γράφοντάς το. Πέρσι ευχήθηκα να “πετάξουμε” από το λεξιλόγιό μας τη λέξη “κρίση” και να χαρούμε τη χρονιά. Τη χρονιά τη χαρήκαμε, αλλά δυστυχώς η κρίση μας κατσικώθηκε. Εύχομαι φέτος να απαλλαγούμε απ’ αυτήν. Να φύγει, να πάει αλλού. Α, και πού ‘στε… Καλέ, να γράφετε πότε πότε στο Ημερολόγιο. Να κολλάτε τα εισιτήρια από τα πλοία που πάτε διακοπές, να βάζετε τα λουλουδάκια που σας χαρίζουν, να γράφετε πικάντικες πληροφορίες, να έχετε να θυμάστε στο μέλλον. Ζωή είναι όλες οι μικρές στιγμές μας μαζεμένες. Ας είναι καλό και ευτυχισμένο το 2013, φιλαράκια μου.
Γιάννης Σερβετάς

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2012, 400 σελ.

Ο δαγκωμένος κουραμπιές – Γιάννης Σερβετάς

Ο δαγκωμένος


Οι μέρες πλησιάζουν, ο Άϊ-Βασίλης κοιμάται του καλού καιρού και όλοι προσπαθούν να τον ξυπνήσουν…

Όλοι; Όχι όλοι, μόνο οι καλοί.

Οι κακοί κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν κοιμισμένο. Ποιοι θα κερδίσουν; Κάθίστε να σας πω την ιστορία.

Την πραγματική ιστορία του δαγκωμένου κουραμπιέ…

Εικονογράφηση: Θανάσης Τσαμπούκας

Παιδική λογοτεχνία, Επόμενος Σταθμός, 2011, 39 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2012 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


… Για ακόμη μια χρονιά σας εγγυηθώ ότι μέσα στις σελίδες του ημερολογίου υπάρχουν όλων των ειδών τα συναισθήματα. Χαμόγελα, νεύρα, θυμωμένες απόψεις, άχρηστες πληροφορίες, μουσικές, έντονα χρώματα, αλλά κυρίως υπάρχει σε αφθονία χαμόγελο. Το χαμόγελο κατά την Κλεοπάτρα είναι η μοναδική καμπύλη που ισιώνει ακόμη και τα πιο στραβά πράματα.
Γιάννης Σερβετάς

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2011, 400 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2011 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


Μέσα στις σελίδες που ακολουθούν, και ενδεχομένως θα σας συντροφεύσουν όλον τον χρόνο, υπάρχουν καταγεγραμμένες ιστορίες ανθρώπων απ’ όλο τον πλανήτη. Τις έχω βρει µέσω διαδικτύου ή µου τις έχουν παραχωρήσει φίλοι αναγνώστες. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ανέκδοτα που τα έμαθα πίνοντας µε φίλους στων “Ελλήνων τις κοινότητες”, κάνοντας αντίσταση στο φόβο της κρίσης και της μοναξιάς. Υπάρχουν στατιστικές και ατάκες επωνύμων και ανωνύμων και πολλές προσωπικές µου ιστορίες. Μέσα του υπάρχουν όλων των χρωμάτων τα συναισθήματα. Υπάρχουν γλυκές ανατολές και ηλιοβασιλέματα. Υπάρχουν συννεφιές, βροχές, χιόνι, λαμπερός ήλιος, αλμύρα και ραστώνη. Το µόνο που λείπει από το βιβλίο είναι η δική σου πινελιά. Ουσιαστικά, το µόνο που λείπει απ’ αυτό το βιβλίο είσαι εσύ. Γιατί πρέπει να ξέρεις πως, αν το αποκτήσεις, θα είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής. Γιατί εσύ (αν θέλεις βέβαια) θα σημειώσεις επάνω του την καθημερινότητά σου, τα μικρά και τα μεγάλα της κάθε ημέρας. Εσύ θα του δώσεις ζωή.
Γιάννης Σερβετάς

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2010, 400 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2010 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


Αυτή την στιγμή διαβάζετε τον πρόλογο του τέταρτου ημερολόγιού μου. Φέτος, το ξέρω… δεν έχω δικαιολογίες. Άντε το πρώτο, πρώτο ήταν, μερικά λαθάκια είχε, το αγοράσατε. Άντε το δεύτερο, δεύτερο βιβλίο ήταν, “νέος είναι ακόμα στο γράψιμο θα στρώσει είπατε”, το πήρατε. Μετά που κυκλοφόρησα το τρίτο, σκεφτήκατε την παροιμία, “Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι” αλλά σαν καλοί άνθρωποι που είστε, είπατε: Δεν πειράζει μωρέ, κομμάτια να γίνει, ας του δώσουμε ακόμα μία ευκαιρία του ανθρώπου και καταξοδευτήκατε και το αγοράσατε.
Φέτος όμως;
Έχω την αίσθηση ότι τελείωσαν οι δικαιολογίες σας.
Φέτος δίνω εξετάσεις και ελπίζω να τις περάσω.
Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε μέρα – μέρα το αξιοθαύμαστο πόνημά μου, σας πληροφορώ ότι δούλεψα πάρα πολύ σκληρά προκειμένου να το ολοκληρώσω.
Θα μου πείτε τι σας νοιάζει; Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι. Σωστά.
Αλλά αφού διαβάζετε αυτές τις γραμμές, 90% έχετε πέσει στην παγίδα και το έχετε αγοράσει, οπότε του χρόνου με το επόμενο ημερολόγιο να είστε πιο επιφυλακτικοί.
Όμως μια και το κρατάτε στα χέρια σας, διαβάστε το.
Μέσα στις σελίδες του θα βρείτε από άχρηστες πληροφορίες και στατιστικές, μέχρι και συναισθήματα όλων των αποχρώσεων.
Μέσα του υπάρχουν ιστορίες που μου τις στείλατε είτε με e-mails και γράμματα, είτε μου τις είπατε προφορικά σε μπαρ και στους δρόμους. Σας ευχαριστώ θερμά που μου εμπιστευτήκατε τις ιστορίες σας.
Γιάννης Σερβετάς

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2009, 400 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2009 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


… Το ημερολόγιο φέτος είναι μπλε. Σκέφτηκα στην αρχή να βάλω απέξω δόντια, ώστε ο καθένας να πάρει το “Blue-Tooth” του, για να βολευτεί στο Δημόσιο, αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν άσχημο εξώφυλλο. Μετά σκέφτηκα να βάλω κάτι άσχετο. Την Αφροδίτη της Μήλου για παράδειγμα, αλλά σοφά η γυναίκα μου, μου είπε ότι θα νόμιζαν οι πιθανοί αναγνώστες ότι είναι βιβλίο απ’ αυτά που γράφουν οι Ελληναράδες. Έτσι φέτος το βιβλίο έχει εντελώς απλό εξώφυλλο. Ίσως τα απλά να είναι τα καλύτερα. Χαίρομαι όμως που το αγοράσατε και ας περάσουμε καλά. Και έτσι καλά να περάσει στιγμή στιγμή, μέρα μέρα και ολόκληρη η χρονιά που ξεκινάει. Ας είναι καλύτερο το 2009 από τη χρονιά που πέρασε. Πάμε για καινούρια. Ως Θεσσαλονικιός λέω: Φρέσκα κουλούρια. Πάμε να τα απολαύσουμε όσο είναι κρατσανιστά.

ΥΓ: Έγραψα τη σκέψη μου για το εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου και σκέφτηκα να την τιμήσω γράφοντας μία ιστορία γι’ αυτήν στον επίλογο του βιβλίου.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, λαθραναγνώστες και λαθραναγνώστριες, καλή χρονιά.

ΥΓ: Θέλω διαβάζοντας αυτό το ημερολόγιο να θυμάσαι ότι: “Δεν υπάρχει παρθενογένεση” και ότι, όταν αντιγράφεις έναν, λέγεται “κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας”, όταν αντιγράφεις πολλούς, τότε αυτό λέγεται “έρευνα”.

Τα ανέκδοτα, τα άρθρα και τις στατιστικές που βρίσκονται και στο φετινό ημερολόγιο, τα μάζεψα από το διαδίκτυο, από εφημερίδες και περιοδικά, ξενυχτώντας σε μπαρ, πίνοντας σε ταβέρνες με κεφάτες παρέες.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2008, 400 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2008 – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικό


Από τον Γιάννη Σερβετά δεν θα περίμενε κανείς ένα απλό ημερολόγιο, ακόμη και αν δεν έχει πιάσει στα χέρια του το πρώτο. Πρόκειται λοιπόν για ένα αντισυμβατικό, χρηστικό ημερολόγιο, όπου κάθε ημέρα του χρόνου διανθίζεται με ανέκδοτα, άρθρα, απίστευτες ιστορίες, στατιστικές, απόψεις του συγγραφέα (!) για διάφορα θέματα και γεγονότα πάντα με την ανατρεπτική ματιά του Γιάννη του “Όμορφου” των ΑΜΑΝ και του ραδιοφώνου (Στους 89,7 των FM πλέον, καθημερινά.). Ακόμη δίνει στον αναγνώστη τον δικό του χώρο, ώστε να μπορεί να σημειώνει ό,τι του συνέβη κάθε ημέρα, συνηθισμένο και μη. Και είναι τα καθημερινά που ο συγγραφέας (!) θεωρεί πιο σημαντικά και τους δίνει μια ιδιαίτερη θέση.

Με τα λόγια του συγγραφέα (!!!): “Το πρώτο ημερολόγιο που έγραψα πέρσι, το “1687+19%ΦΠΑ=2007″ (που αν παρεμπιπτόντως δεν το έχετε πάρει, πρέπει να το πάρετε οπωσδήποτε, διότι ένας που δεν το είχε πάρει έπαθε λάστιχο στον περιφερειακό, έναν άλλο τον κουτσούλησε ένα περιστέρι, μια κοπέλα έχασε το σκουλαρίκι της, κ.λπ.) το χάρηκα. Όμως γράφοντας το φετινό, πραγματικά γέλασα, προβληματίστηκα, αναστέναξα βαριά, μειδίασα. Έχει πολλά διαφορετικά συναισθήματα κρυμμένα στις σελίδες του. Είναι ένα ουράνιο τόξο συναισθημάτων. Αλλά εσείς θα του δώσετε την ψυχή. Εσείς, σημειώνοντας την καθημερινότητά σας. Δουλέψτε το. Γράψτε επάνω του, κολλήστε τα αποκόμματα από τους κινηματογράφους ή τις συναυλίες που έχετε πάει, βάλτε την κοπέλα που είστε μαζί να αφήσει το σημάδι του κραγιόν της. Γράψτε επάνω του οτιδήποτε θεωρείτε ασήμαντο σήμερα. Γράψτε για παράδειγμα ότι κάνατε ένα μεγάλο περίπατο στην παραλία κλωτσώντας ένα κουτάκι. Όταν το πάρετε στα χέρια σας και το διαβάσετε μετά από πολλά χρόνια, όταν δεν θα μπορείτε να κάνετε αυτήν τη βόλτα, τότε θα με θυμηθείτε. Συμπληρώστε το και στο τέλος της χρονιάς βάλτε το στο ράφι. Δίπλα στο προηγούμενο. Θα είναι τα δικά σας βιβλία. Τα μοναδικά βιβλία του πλανήτη στα οποία ο πρωταγωνιστής είναι εκείνος που αγαπάτε περισσότερο. Εσείς!”.

ΥΓ: Τα θαυμαστικά δίπλα στη λέξη «συγγραφέας», τα έβαλε ο ίδιος ο συγγραφέας!

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2007, 400 σελ.

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο – Γιάννης Σερβετάς

Προσωπικόέτος 1687
+ 19% ΦΠΑ=
——————
2007


Το συγκεκριμένο ημερολόγιο περιλαμβάνει ανέκδοτα, άρθρα και στατιστικές που βρίσκονται σε αυτό το ημερολόγιο συγκεντρώθηκαν από τον Γιάννη Σερβετά από το διαδίκτυο, από εφημερίδες και περιοδικά, ξενυχτώντας σε μπαρ, πίνοντας σε ταβέρνες με κεφάτες παρέες.

Ο ίδιος, καυστικός όπως πάντα, σημειώνει:
Διαβάζοντας αυτό το εορτολόγιο να θυμάσαι ότι «Δεν υπάρχει παρθενογένεση» και ότι, όταν αντιγράφεις έναν, λέγεται «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», όταν αντιγράφεις πολλούς, τότε αυτό λέγεται «έρευνα».

Ημερολόγιο, Ανέκδοτα, Ιανός, 2006, 392 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιανός, Επόμενος Σταθμός, Εκδόσεις Πατάκη