Γιάννης Δ. Στεφανάκις

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης.
Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ζωγραφική, Χαρακτική, Αγιογραφία καθώς και Τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία. Το 1980 με τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό εκδίδει την εφημερίδα ποίησης Επίπεδο. Από το 1989 εκδίδει το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά Νέο Επίπεδο, και από το 2003 το συλλεκτικό περιοδικό Τεχνοπαίγνιον. Από το 1996 εκδίδει συλλεκτικά βιβλία (εκδόσεις Χειροκίνητο. Το 1997 εκδίδει σε 35 αντίτυπα το βιβλίo σε σχήμα folio Αποκάλυψις Ιωάννου με επτά έγχρωμα χαρακτικά. Έχει διοργανώσει σεμινάρια χαρακτικής και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει κάνει σκηνικά στο θέατρο. Διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στη σχολή ΑKTO. Το 1994 συνδιοργάνωσε με τη Μαργαρίτα Βασιλάκου το Α’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Πάρκο Ελευθερίας (Δήμος Αθηναίων) και το 2012 τον Ιούνιο το 2ο στον ίδιο χώρο. Τo 2002 μίλησε για τα συλλεκτικά βιβλία στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Το 2004 στο 2ο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη πρόβαλε ένα φιλμ για την κλασική τυπογραφία.
Το 2010 εκδόθηκε το ποιητικό του βιβλίο «Το καρφί του χρόνου» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Μέλος στο Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, στην Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, στο Δίκτυο Εικαστικών Ηρακλείου, στην Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων, Ιδρυτικό μέλος στην ECUME Θεσσαλονίκης: (πολιτιστικές Ανταλλαγές Μεσογείου). Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, στο ΥΠΠΟ καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εχει την ιστοσελίδα: Yannis Stefanakis

Το καρφί του χρόνου – Γιάννης Δ. Στεφανάκις
Zωγραφική: Γιάννης Δ. Στεφανάκις

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2010, 66 σελ.

Πρόσφυγας θεός – Γιάννης Δ. Στεφανάκις

και άλλα ποιήματα


ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
Άνθρωποι σίγουροι
φορούν
τη μάσκα του ουρανού
οι μόνοι
σηματοδότες φωτεινοί
σε πόλη μια χωρίς ορίζοντα

παρόλ’ αυτά τα μαύρα σύννεφα
δείχνοντας το πρόσωπό τους
το πλήθος μεγαλώνει
πότε σιωπή πότε βουή
στ’ αυτιά δεν πάνε χάδια

τα χέρια ξύλινα σπαθιά
κι ο λόγος σίδερο βραχνάς
σε ώτα μη ακουόντων

μα στο λεπτό μα στη στιγμή

κάτι καινούργιο αρχίζει

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2014, 64 σελ.

Ο κόσμος των πραγμάτων – Γιάννης Δ. Στεφανάκις
“Τα πράγματα προϋπήρχαν πριν οι λέξεις έρθουν να τα ονοματίσουν, να δώσουν υπόσταση σε μια κρυμμένη δύναμη. Στον Κόσμο των πραγμάτων μνήμες από το παρελθόν έρχονται να συγκρουστούν με πράγματα του σήμερα και μέσα από αυτή τη σύγκρουση γίνεται προσπάθεια να έρθει μια κάθαρση, μια συμφιλίωση. Οι λέξεις δεν μπορούν, είναι φτωχές για να βάλουν στο χαρτί την αγωνία του ανθρώπου.

»”Ποτέ των πραγμάτων η φύση στο χαρτί δεν θα μπει”, γι’ αυτό και ο ζωγράφος που αντιγράφει τη φύση συχνά αποτυγχάνει. Όμως επειδή “Μόνο οι νεκροί είναι φρόνιμοι”, δεν θέλω να το αποδεχτώ. Έτσι σμιλεύω τις λέξεις μέχρι να ματώσουν και σαν λιθοξόος και κτίστης μαζί χτίζω, σβήνω και γράφω κυνηγώντας το όνειρο, την ουτοπία, και πάνω από όλα προσπαθώ να μάθω τον εαυτό μου”.
Γ.Δ.Σ.

Ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 88 σελ.

Βάθος ουρανού – Γιάννης Δ. Στεφανάκις

Βάθος ουρανού137 χαϊκού και 35 σχέδια


Φεγγάρι χλομὸ
ὅπως τὸ κοιτᾶς· βάθος:
γίνεται νύχτα

Ἕνα ποτάμι
μὲ ὁρμὴ κατεβαίνει:
πέτρες σμιλεύει

Γκρίζος οὐρανὸς
θορυβώδης ἄστατος:
σύννεφα βαριά

Ποίηση, ΑΩ Εκδόσεις, 2020, 80 σελ.

Ποίηση
Το καρφί του χρόνου (2010), Γαβριηλίδης
Πρόσφυγας θεός και άλλα ποιήματα (2014), Γαβριηλίδης
Ο κόσμος των πραγμάτων (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βάθος ουρανού (2020), ΑΩ Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Δημοκρατία Under Construction: Από τους δρόμους στις πλατείες (2011), Α/συνέχεια
Μίτος αιφνίδιος. Η μοναξιά (2016), Γαβριηλίδης

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, Εκδόσεις Καστανιώτη, ΑΩ Εκδόσεις