Γιάννης Βαλτής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Βαλτής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε φωτογραφία στην Κολωνία και εργάστηκε ως φωτογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός στη διαφήμιση. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Σκηνοθέτησε δεκάδες εταιρικών και προϊοντικών παρουσιάσεων και επιμελήθηκε το σχεδιασμό ιστοσελίδων, εκδηλώσεων και εκθεσιακών περιπτέρων.
Έχει εκτελέσει την παραγωγή και την σκηνοθεσία της πρώτης ελληνικής ταινίας 180 μοιρών για προβολή σε σφαιρική οθόνη πλανηταρίου “Μακεδονία-Θράκη: Άνθρωποι και Ιστορία”. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Κέντρο Επιστημών και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης, ΝΟΗΣΙΣ.
Εργάζεται στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών. Από το 2010 ασχολείται ιδιαίτερα με το video blogging (www.youtube.com/user/yiannisvaltisNEW) και την πολιτική σάτιρα που δημοσιεύεται στο protagon.gr. και στο funkhauseuropa.de.
Από τον Μάρτιο του 2012 μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης.
Έχει βραβευθεί για παραγωγές του σε διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αμερική.
Το πρώτο του βιβλίο “Extra Ball” κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ποταμός.

Extra Ball
“Ματαίως ασχολήθηκα με τη διαφήμιση. Ματαίως φλέρταρα, ματαίως χαμογέλασα, ματαίως άκουσα με τις ώρες ανοησίες, ματαίως προσπάθησα να ενταχθώ. Πολλοί λόγοι φαντάζομαι με οδήγησαν σ’ αυτή τη ματαιότητα. Παγιδεύτηκα στην πεποίθηση πως όσο ανεβαίνεις, τόσο πιο ελεύθερος γίνεσαι. Πρώτα εξαντλήθηκαν οι δυνάμεις, μετά η υπομονή, μετά το ενδιαφέρον, μετά τα χρήματα στην αγορά, τέλος η υγεία κι η αυταπάτη”.

Ο Γιάννης Βαλτής έγραψε το πρώτο του βιβλίο στο διάστημα θεραπείας του καρκίνου πνεύμονος από τον οποίο προσβλήθηκε και μετά από αυτό. Υποβλήθηκε σε πάσης φύσεως θεραπείες (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχείρηση) σε Νοσοκομείο Γερμανικής πόλης, όπου είχε μεταναστεύσει από καιρό για επαγγελματικούς λόγους.
Το βιβλίο δεν είναι καθαρή αυτοβιογραφία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογοτεχνικό, αποτελούμενο από 28 κεφάλαια-μικρά διηγήματα, που το καθένα έχει ανεξαρτησία ύφους, τρόπου και περιεχομένου, αλλά όλα συνδέονται με τη περιπέτεια της υγείας του συγγραφέα. Το επάγγελμά του (video, διαφήμιση, φωτογραφία, σκηνοθεσία) είναι προφανές ότι επηρέασε τον τρόπο γραφής, το κοίταγμα προς τη νόσο, προς τα του εαυτού, προς τους άλλους, προς την ίδια τη ζωή. Η αλήθεια όμως είναι ότι το βιβλίο είναι ένα κομψοτέχνημα λόγου και έκφρασης. Και η αιτία είναι ότι ο συγγραφέας γυμνώνεται ψυχή τε και σώματι…
Χαράλαμπος Ανδρεάδης, Παθολόγο Ογκολόγο, www.neaeope.gr, 12.7.2018
184 σελ.

Μπουγάτσα εάλω
Επιστημονική φαντασία με ελληνικότατα, πατριωτικότατα υλικά.
O Γιάννης Βαλτής με οίστρο αχαλίνωτο και συχνά βλάσφημο ανατινάσσει όλα τα εθνοπατριωτικά, θρησκευτικά στερεότυπα, τις παγιωμένες εθνικές εμμονές και προκαταλήψεις, από το Μακεδονικό ώς την Θεσσαλονίκη ερωτική πόλη.
Η Θεσσαλονίκη ειναι η σκηνή και τα πρόσωπα, υπαρκτά και ιστορικά οι ήρωες του. Επιστημονική φαντασία με υλικά της ιστορίας και της επικαιρότητας.
240 σελ.

Πεζά
Extra Ball (2016), Ποταμός
Μπουγάτσα εάλω (2018), Ποταμός

Πηγές: Biblionet, Ποταμός