Γιάννης Αγησιλάου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Γιάννης Αγησιλάου γεννήθηκε το 1966, στη Χλώρακα της Πάφου.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1986-1992). Από το 1993 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας αρχιτέκτονας. Έχει διακριθεί στους εξής αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς: Γυμνάσιο Κλήρου (1992 – γ΄ βραβείο), Γραφεία ΕΤΕΚ – Μελέτη αποκατάστασης/επέκτασης ιστορικού κτηρίου στην Παλιά Λευκωσία (1998 – γ΄ βραβείο), Κτηριακές Εγκαταστάσεις Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2002 – έπαινος), Θέατρο ΘΟΚ (2002 – γ΄ βραβείο). Κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο και σε αρχιτεκτονικα έντυπα πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής.
Θεατρικά έργα
Δίχως μέτρο (2006), Power Publishing
H συλλογή (2015), Σοκόλη
Ο χορός του θανάτου & Αθανασία (2020), Σοκόλη

Ο χορός του θανάτου & Αθανασία – Γιάννης Αγησιλάου

Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις μονόλογοι, δύο θεατρικά έργα.


Ελένη, Πηνελόπη, Μήδεια… Τρεις σύγχρονες γυναίκες που η καθεμία συνδέεται με το αντίστοιχο μυθολογικό αρχέτυπό της, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως νύξη ή υπόμνηση.
Αθανασία… Μετά τον θάνατο του συντρόφου της προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί και να βρει τη θέση της στον κόσμο…
Κοινός θεματικός άξονας, ο έρωτας και ο θάνατος…

Θεατρικά, Σοκόλη, 2020, 64 σελ.

H συλλογή – Γιάννης Αγησιλάου
Ένας άντρας, μπαίνοντας στο διαμέρισμά του, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εισβολέα, τον οποίο καταφέρνει να ακινητοποιήσει και να φιμώσει. Όταν ο δεύτερος ελευθερώνεται, ξεκινά ένα άγριο παιχνίδι εξουσίας που εξελίσσεται σε θρίλερ, αποκαλύπτοντας καλά κρυμμένα μυστικά… Ποια τελικά είναι η σχέση αυτών των δύο αντρών;

Θεατρικό, Σοκόλη, 2015, 64 σελ.

Δίχως μέτρο – Γιάννης Αγησιλάου

Άνθρωποι και ζώα


Εσωτερικό διαμερίσματος. Στο βάθος μια μεγάλη τζαμόπορτα, που βγάζει έξω στη βεράντα. Αργά το απόγευμα. Η σκηνή άδεια. Μακρά σιωπή. Κάποια στιγμή ακούμε βήματα να πλησιάζουν. Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας σκύλος αρχίζει να γαβγίζει. Τα βήματα σταματούν έξω από την είσοδο. Βλέπουμε τώρα το σκύλο πίσω από το τζάμι, με τα δυο του πόδια στο γυαλί, να γαβγίζει επίμονα. Ακούμε απ’ έξω κάποιον να ξεκλειδώνει την πόρτα… Το έργο διαδραματίζεται μια μέρα του Αυγούστου, αργά το απόγευμα, μέχρι και την επομένη λίγο πριν το μεσημέρι.

Θεατρικό, Power Publishing, 2006, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σοκόλη, Power Publishing