Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Β. Δεβελέγκας, γεννήθηκε το 1956 στα Γιάννενα.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη ΣΣΕ το 1979 και τα έτη 1988 και 1997 την ειδίκευσή του ως στρατιωτικός μηχανικός και επιτελής, αντίστοιχα. Αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων από όλες τις προβλεπόμενες ανώτατες στρατιωτικές σχολές και τη σχολή Εθνικής Άμυνας, και έλαβε ακαδημαϊκή μόρφωση στους τομείς του πολιτικού μηχανικού, της επιχειρησιακής διοίκησης στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στα logistics. Διετέλεσε επί σειρά ετών διοικητής Μονάδων Μάχης Μηχανικού, επιβλέπων μηχανικός τεχνικών και οχυρωματικών έργων και διευθυντής Διοικητικής Υποστήριξης του ΓΕΣ, από όπου και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιστρατήγου.
Συμμετείχε, ως υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων κατά τις εθνικές εκλογές της 6 Μαΐου 2012 με το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Τον Ιανουάριο του 2013 συγκροτεί το AHEPA, Chapter HJ-23 στα Ιωάννινα, με στόχο την προώθηση του Ελληνισμού και την ανάπτυξη φιλανθρωπικών δράσεων σε συντονισμό με την ομογένεια.
Τον Μάιο του 2014 λαμβάνει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό “Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου” του Αλεξάνδρου Καχριμάνη.
Συνεργάζεται με την εφημερίδα “Πρωινός Λόγος” Ιωαννίνων και κατέχει την θέση του Γενικού Διευθυντή της Ηπειρωτικής Όπερας του Πνευματικού Κέντρου “Τσακάλωφ”.

Αμοντάριστα πλάνα – Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Στιγμές, εικόνες, μνήμες, πρόσωπα αγαπημένα, ένα βλέμμα ξεχωριστό, μια πρόσκληση, μια πρόκληση! Και συναισθήματα μοναδικά και δάκρυα και γέλια αυθόρμητα και χαρές και τραγικά συμβάντα! Κι άλλα πολλά!

Κι αγγίγματα πολύχρωμα στο μέσα της ψυχής, στο ανάγλυφο της διψασμένης σάρκας και στο χείλος των αισθήσεων και των συναισθημάτων! Κι άλλα πολλά!

Πάθη ανθρώπινα, οργή, γνώση, αισιοδοξία, απογοήτευση, πατρίδα, μάνα, εγκατάλειψη, σημαία, θυσία, οικογένεια, μίσος, φθόνος, δόξα, ενοχές, ήττες! Κι άλλα πολλά!

Κι όλα αυτά, περιμένουν υπομονετικά ένα σύνθημα, ένα ερέθισμα, ένα σινιάλο, μια τυχαία συνάντηση, μια σύμπτωση, μια φωτογραφία τσακισμένη από το χρόνο ή μία καλή ζαριά, προκειμένου να δραπετεύσουν από τα βάθη του υποσυνείδητου και να μας συναντήσουν ξανά. Για να βρεθούν κοντά μας και να μας συντροφεύσουν όπως παλιά. Για να μας δώσουν ενέργεια και ώθηση ή για να μας καθηλώσουν νοσταλγικά.

Κι ύστερα πάλι, να επιστρέψουν ράθυμα στη θέση τους, στις γραμμένες σελίδες του ημερολογίου της ζωής μας. Στις σελίδες εκείνες που… γυρίζουμε κάθε φορά που παίρνουμε μία απόφαση, κάθε φορά που διαλέγουμε ένα μονοπάτι, κάθε φορά που ακολουθούμε μια Θεία ένδειξη ή που παραδινόμαστε στη μοίρα μας.

Μερικές τέτοιες γραμμένες σελίδες περιέχει αυτό το βιβλίο, διαμορφωμένες σε σύντομες ιστορίες που σέβονται το χρόνο σας και που φιλοδοξούν, φιλτραρισμένες μέσα από ένα πλαίσιο διαχρονικών αξιών, να σας μεταφέρουν κάτι σημαντικό. Κάτι από εκείνα τα διδάγματα που μας προσφέρει η ζωή. Κι αυτό, γιατί οι σελίδες αυτές είναι μια σειρά από αυτοτελή επεισόδια της ίδιας της ζωής. Είναι μια σειρά από σκόρπια, αμοντάριστα πλάνα, που τραβήχτηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ελλάδα!

Διηγήματα, Λευκό Μελάνι, 2019, 318 σελ.

Διηγήματα
Αμοντάριστα πλάνα (2019), Λευκό Μελάνι

Συλλογικά έργα
Ασπασία: Για το παιδί και την όπερα (2017), Ιδιωτική Έκδοση

Πηγές: Biblionet, Λευκό Μελάνι