Γιάννης Γιαννακαρώνης

Γιάννης Γιαννακαρώνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Γιαννακαρώνης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα.
Εργάζεται ως μηχανικός έργων υποδομής. Οι “Λαβύρινθοι” αποτελούν το πέμπτο του έργο και την πρώτη του ποιητική συλλογή. Πέρα απ’ το γράψιμο, ασχολείται με το διάβασμα, τη μουσική και το ποδόσφαιρο.
Διηγήματα
Μεταλλικές Ιστορίες (2005), Τραυλός
Η Τέφρα της Ψυχής (2010), Etra
Μυστηριώδεις ονειροπλασίες (2013), Εκδόσεις iWrite

Ποίηση
Λαβύρινθοι (2022), Οσελότος

Λαβύρινθοι – Γιάννης Γιαννακαρώνης

Λαβύρινθοι


Λαβύρινθοι ψυχολογικοί.
Λαβύρινθοι φιλοσοφικοί.
Μονοπάτια και σταυροδρόμια,
πάντα αναζητώντας την έξοδο.
Κι η περιπλάνηση συνεχίζεται…

Ποίηση, Οσελότος, 2022, 80 σελ.

Μυστηριώδεις ονειροπλασίες – Γιάννης Γιαννακαρώνης

ΜυστηριώδειςΔιηγήματα φαντασίας


…η φαντασία, ο τρόμος και το μυστήριο είναι οι τρεις βασικοί άξονες δόμησης του συγκεκριμένου βιβλίου…
…οι διαρκείς στιχουργικές παραπομπές από ακούσματα του χώρου της σκληρής μουσικής στοχεύουν να χαρίσουν στις ιστορίες επιπλέον ζωντάνια και κίνηση, επιθυμώντας να μεταμορφώσουν τις άψυχες λέξεις που κείτονται πάνω στο χαρτί σε ζωντανούς και νοήμονες οργανισμούς…

Διηγήματα, Εκδόσεις iWrite, 2013, 180 σελ.

Η Τέφρα της Ψυχής – Γιάννης Γιαννακαρώνης

Η τέφρα


Το βιβλίο αυτό αποτελείται από ιστορίες που έγραψα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Κάθε ιστορία είναι εμπνευσμένη από ένα τραγούδι κάποιου heavy metal συγκροτήματος. Το όνομα του τραγουδιού χαρίζει και τον τίτλο στο κείμενο, ενώ αναφέρεται επίσης το συγκρότημα, αλλά και το άλμπουμ στο οποίο υπάρχει το τραγούδι, τα δυο τελευταία σε παρένθεση, δίπλα στον τίτλο. Στόχος των δοκιμίων αυτών είναι να επιχειρήσουν να παντρέψουν τη σκληρή μουσική με τη φανταστική λογοτεχνία. Έτσι, στις ιστορίες γίνεται αναφορά τόσο σε φιλοσοφικά θέματα, όπως η σχέση του ανθρώπου με το Θεό και το θάνατο, όσο και σε ψυχολογικά, όπως η αέναη μάχη του καλού με το κακό. Αναπτύσσονται δηλαδή μερικά απ’ τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν συγχρόνως τη λογοτεχνία της τρομώδους φαντασίας και τη μεταλλική μουσική κουλτούρα. Εξάλλου, οι διαρκείς στιχουργικές παραπομπές που λαμβάνουν χώρα μες στα δοκίμια, δεν έχουν άλλο σκοπό απ’ το να γεννήσουν ένα ισχυρό δέσιμο, έναν ιερό δεσμό αίματος ανάμεσα στα δύο αυτά καλλιτεχνικά ρεύματα.
Απόπειρα αν μη τι άλλο πρωτότυπη και τολμηρή. Εσείς, οι αναγνώστες του βιβλίου, θα κρίνετε αν είναι κι επιτυχημένη.

Διηγήματα, Etra, 2010, 140 σελ.

Μεταλλικές Ιστορίες – Γιάννης Γιαννακαρώνης

Μεταλλικές


Στο κέντρο του πλανήτη, μια τεράστια μπρούτζινη πύλη. Μέσα απ’ αυτήν, η παραδεισένια πόλη. Ατέλειωτοι κήποι με τα πιο περιέργα και σπάνια λουλούδια του κόσμου. Φιλντισένια ουράνια τόξα, κτίρια από γυαλί, ελεφαντόδοντο και μέταλλο, καταρράκτες μ’ αγιασμένο νερό. Ενώ οι άνθρωποι γεύονται τις χαρές της αθανασίας, έχοντας αντίδοτα για όλες τις ασθένειες.
Ο συγγραφέας των “Μεταλλικών ιστοριών” στέκεται δίχως φόβο αντίκρυ στη μουσική και τη λογοτεχνία και συνδιαλέγεται μαζί τους χτίζοντας ταυτόχρονα ασφαλείς γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους· η μια συμπληρώνει την άλλη, δεν την υποκαθιστά, σε ένα καθεστώς αισθητικής ομοιογένειας, όπου τα όρια ανάμεσα στους ήχους και τις λέξεις, την παράνοια και την ισορροπία, την παραίτηση και την αναζήτηση νοήματος, έχουν καταργηθεί…

Περιέχει Βιβλιογραφία

Διηγήματα, Τραυλός, 2005, 119 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Εκδόσεις iWrite, Etra, Τραυλός