Αθήνα 2222

Γιάννης Καστρίτης

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Δ. Καστρίτης γεννήθηκε το 1954 στο Δίστομο Βοιωτίας.
Το 1972 αποφοίτησε από το γυμνάσιο Διστόμου. Το 1973 έφυγε στη Γένοβα Ιταλίας για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Γένοβας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του στη Γεωλογία το 1979. Εργάστηκε ως γεωλόγος στο Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) από το 1984 έως το 1998, και από το 1998 έως το 2010 στη μεταλλευτική εταιρία ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ. Από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι Τεχνικός Σύμβουλος της ΓΕΩΕΛΛΑΣ. Με τη συγγραφή άρχισε να ασχολείται το 2012 και “Το πηγάδι” είναι το πρώτο του βιβλίο. Ζει στον Πειραιά με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους.
Μυθιστορήματα
Αθήνα 2222 (2023), 24 γράμματα

Πεζογραφία
Το Πηγάδι (2013), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Εικοσιοκτώ λόγοι για να πεθάνεις. Αυτοτελείς ιστορίες από το Tabula Rasa (2019), Εκδόσεις iWrite

Αθήνα 2222 – Γιάννης Καστρίτης

Αθήνα 2222


Η Δανάη, ένα νεαρό μέλος της κάστας των νεοαριστοκρατών που ζει σε υπερσύγχρονες υπέργειες πόλεις-μανιτάρια φτιαγμένες από αντιβαρυτικά υλικά, κατεβαίνει στην Αθήνα, τον λεγόμενο Κάτω Κόσμο, για να μελετήσει την επίδραση της νέας τεχνολογικής θρησκείας σε ανθρώπους κατώτερης νοημοσύνης. Μετά από μια πλανητική οικολογική καταστροφή, η πόλη αυτή έχει μετατραπεί σε ένα είδος τεράστιας αποθήκης για ανθρώπινες υπάρξεις. Εκεί συναντάει τον Ερμή, έναν παρορμητικό φοιτητή τεχνοπρογραμματισμού. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, παλεύει να δημιουργήσει ένα βιντεοπαιχνίδι μήπως και αφυπνίσει τους αφοσιωμένους στην ξέφρενη κατανάλωση συμπολίτες του. Εμπνέεται από τους γραφικούς φίλους του που έχουν αποσυρθεί στην έρημο, απαρνούμενοι τον υπερμοντέρνο πολιτισμό. Στο μεταξύ η Δανάη, παρασυρόμενη από την περιέργειά της, ανακαλύπτει με φρίκη τον λόγο που ο πληθυσμός του Κάτω Κόσμου παραμένει χρήσιμος για τους άρχοντες των Μανιταριών.
Όταν οι δύο νέοι ερωτεύονται, τα πράγματα περιπλέκονται κι αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν σε ευθεία σύγκρουση τους δύο αντίθετους κόσμους τους. Ο καθένας τους θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του δαίμονες, στην προσπάθειά τους να ενηλικιωθούν πραγματικά και να βιώσουν την ελευθερία παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2023, 392 σελ.

Το Πηγάδι – Γιάννης Δ. Καστρίτης

Το Πηγάδι


Εικόνες με χρώματα της Μεσογείου σ’ ένα χωριό της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Εικόνες και συναισθήματα που συνεχώς αλλάζουν. Από το συναίσθημα της κυριαρχίας, στο συναίσθημα της μετάνοιας. Από το πρόσωπο του φασισμού και του πολέμου, στο πρόσωπο της ειρήνης. Όλα πάνω στο γαλάζιο σώμα του “τρελού ξωτικού” της Μεσογείου, που αιώνες τώρα κρατά άσβηστη τη φωτιά του Ανθρώπου!

Πεζογραφία, Κέδρος, 2013, 152 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, 24 γράμματα