Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος

Ελληνες λογοτέχνες
O Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος γεννήθηκε το 1976 στην Αργυρούπολη και κατάγεται από την Κεφαλονιά.
Απέκτησε δύο γιους, τον Κωνσταντίνο-Γεράσιμο και τον Δημήτρη, 14 και 10 ετών αντίστοιχα. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού ΜASTER στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Durham University της Μ. Βρετανίας.
Αγωνίστηκε επί 13 χρόνια στην ομάδα κολύμβησης του ΑΝΟΓ Γλυφάδας. Το 1993 υπήρξε δευτεραθλητής Ελλάδας στα 4X200 ελεύθερης κολύμβησης.
Μέχρι και την εκλογή του στο δημαρχιακό αξίωμα, εργαζόταν επί 12 χρόνια ως ανώτατο στέλεχος σε εταιρεία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, καθώς και ως σύμβουλος επικοινωνίας σε εταιρείες και πολιτικά πρόσωπα.
To 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και στις εκλογές του 2019 επανεκλέχθηκε πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 68,23% (73% στην κοινότητα Αργυρούπολης και 59% στην κοινότητα Ελληνικού).
Το 2019 ορίστηκε Πρόεδρος του «Φορέα Διαχείρισης της επένδυσης του Ελληνικού». Το 2019 εκλέχθηκε επίσης Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε ομόφωνα από τους 11 Δήμους μέλη του Συνδέσμου, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο του στο ιστορικό βουνό της Αττικής, με ρηξικέλευθες πολιτικές που αποτελούν οδηγό για όλη την Ελλάδα.
Είναι συγγραφέας τεσσάρων ιστορικών μυθιστορημάτων – «Η τελευταία ευκαιρία», «Απέναντι στο πεπρωμένο», «Ο Έλληνας Αντιβασιλέας του Σιάμ» και «Ο Αγριάνθρωπος». Το 2014 δέχθηκε τιμητική πρόταση για την εγγραφή του ως μέλος από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Το μυθιστόρημά του «Ο Αγριάνθρωπος» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Public 2018, στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα, ενώ έγινε διασκευή και θεατρική παράσταση τον Νοέμβριο του 2020 στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Μυλωνά.
Μυθιστορήματα
Η τελευταία ευκαιρία (2008), Εκδόσεις Γκοβόστη
Απέναντι στο πεπρωμένο (2010), Ιβίσκος
Ο Έλληνας αντιβασιλέας του Σιάμ (2012), Ιβίσκος
Ο αγριάνθρωπος (2017), Καλέντης

Αφηγήσεις
Ταξίδι σε σένα (2022), Καλέντης

Ταξίδι σε σένα – Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος

Ταξίδι σε


Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Ταξίδι σε σένα», ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος συνδιαλέγεται με τους ανθρώπους και μοιράζεται μαζί τους γνώσεις και απόψεις τις οποίες καλλιέργησε μέσα από προσωπική μελέτη και βιώματα. Τα κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν το άθροισμα των εμπειριών και των στιγμών της ζωής του, σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.
Μία πολύ προσωπική αφήγηση, με σκοπό να προβληματίσει, με την υπογραφή μιας πληθωρικής προσωπικότητας, με έργο στα κοινά καθώς και στο συγγραφικό γίγνεσθαι.

«Άρχισα να γράφω μικρούς μονολόγους, προσδοκώντας έναν διάλογο μαζί σας. Με αυτό το βιβλίο στέκομαι απέναντί σας και ανοίγω σε όλους σας την καρδιά μου. Είναι μια κατάθεση ψυχής που έρχεται ως απόσταγμα προσωπικών εμπειριών, μελέτης και αναζήτησης. Είναι το απόσταγμα ενός πολυετούς αγώνα προσωπικής αυτοβελτίωσης και ανάτασης. Στις λέξεις του βιβλίου κρύβεται η σοφία που αποκτάς μέσα από την ήττα και τον πόνο. Μοιράζομαι μαζί σας σκέψεις και μια μεγάλη αλήθεια που μου αποκαλύφθηκε: Όλα περνάνε, τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματά μας. Εκείνο, όμως, που είναι σημαντικό στο ταξίδι της ζωής είναι να μπορέσει ο καθένας μας ν’ ανακαλύψει το πιο δύσκολο απ’ όλα και, ίσως, το μεγαλύτερο άγνωστο που υπάρχει, τον εαυτό μας. Η Ιθάκη είσαι εσύ ο ίδιος. Ήρθες στον κόσμο αυτό για να ζήσεις για σένα πρώτα και, φυσικά, για όλους όσους αγαπάς και θέλεις δίπλα σου. Η ζωή, όμως, είναι δική σου και είναι θείο δώρο. Δεν θες να ξέρεις, λοιπόν, ποιος είσαι;»

Αφηγήσεις, Καλέντης, 2022, 200 σελ.

Ο αγριάνθρωπος – Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος
Οκτώβριος 1981. Η Ελλάδα γιορτάζει την εκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου, με την “Αλλαγή” που έρχεται. Ο Αλέκος καπνίζει το τσιγάρο του και παρακολουθεί το πλήθος να πανηγυρίζει. Τους κοιτά ειρωνικά. Αυτός, άλλωστε, απεχθάνεται την πολιτική και έχει τις δικές του απόψεις για την Ελλάδα και πώς πρέπει να βαδίσει.

Σήμερα, ο χαμένος στο δάσος δάσκαλος παραβιάζει την πόρτα του αγροκτήματος που έγραφε ρητά πως δεν επιτρέπεται η είσοδος στους ανθρώπους και βλέπει να τον σημαδεύει μια καραμπίνα. Έτσι έρχεται σε επαφή με τον Αγριάνθρωπο.

Δύο διαφορετικές εποχές. Έχουν άραγε σχέση μεταξύ τους το 1981 και το σήμερα; Ο Αγριάνθρωπος είναι υπαρκτό πρόσωπο; Και αν ναι, πώς συνδέεται με τις δύο εποχές;

Μυθιστόρημα, Καλέντης, 2017, 216 σελ.

Ο Έλληνας αντιβασιλέας του Σιάμ – Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος

Ιστορικό μυθιστότημα για την περιπετειώδη ζωή του Κωνσταντίνου Γεράκη


Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί την υλοποίηση ενός παιδικού μου ονείρου. Ήμουν δέκα χρονών όταν άκουσα στην ακροθαλασσιά στο μικρό ψαροχώρι Κατελειός της Κεφαλονιάς να μιλάνε δύο ψαράδες για τον Γεράκη, τον αντιβασιλιά του Σιάμ. “Ποιος είναι αυτός με το όνομα πτηνού;” και “Πού είναι αυτή η χώρα για την οποία δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα;” ήταν οι πρώτες μου απορίες. Kαι πώς έγινε αντιβασιλέας σ’ αυτό το Σιάμ, αφού ήταν Έλληνας; Η παιδική μου περιέργεια φούντωσε και έστησα αυτί να ακούσω περισσότερα, καθώς οι ψαράδες μιλούσαν και τον περιέγραφαν ως έναν τρομερό Κεφαλονίτη ναυτικό, που ναυάγησε κάποτε στο εξωτικό Σιάμ και το κυβέρνησε για πάρα πολλά χρόνια.

“Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Γεράκη είναι η πιο τρανή απόδειξη της ικανότητας του Ρωμιού Έλληνα να μεγαλουργεί όταν το σύστημα και οι συνθήκες το επιτρέπουν. Ένα πραγματικά συναρπαστικό βιβλίο για τον ελληνισμό, ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που μας χάρισε με την πένα του ο Γιάννης Κωνσταντάτος”.
Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, π. Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών

Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2012, 318 σελ.

Απέναντι στο πεπρωμένο – Γιάννης Κωνσταντάτος
Η Κάκια Φιοραβάντε, μια ανυπόταχτη και μαχητική γυναίκα, σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής της έχει την αίσθηση ότι μία αόρατη δύναμη τη φέρνει αντιμέτωπη με ένα σκληρό πεπρωμένο.
Ένας πατέρας που δεν τον γνώρισε ποτέ και μια μητέρα που χάθηκε πρόωρα στη δίνη του πολέμου αποτέλεσαν την αρχή της τραγικής της πορείας, που ξεκινά από τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, περνάει από τη δικτατορία και τα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, για να βρει τελικά την αληθινή της ταυτότητα, συναντώντας τον άνθρωπο που σημάδεψε την ύπαρξή της.
Η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που αντιμετώπισε αλύγιστη τη στέρηση και τον πόνο, ανοίγοντας τον δικό της δρόμο προς την κοινωνική καταξίωση, τον αληθινό έρωτα και την ανιδιοτελή προσφορά.
Μια ανώνυμη αλλά αυθεντική γυναίκα απ’ αυτές που κρατάνε σιωπηλά τον κόσμο μας όρθιο.

“Ήδη από το πρώτο του μυθιστόρημα ο Γιάννης Κωνσταντάτος απέδειξε ότι μπορεί να γράφει δυνατά και επίκαιρα βιβλία. Η πραγματική ζωή κυριαρχεί, ακόμη και όταν οι ήρωές του είναι φανταστικοί. Πολύ περισσότερο τώρα, που η ιστορία του είναι αληθινή. Πολύ περισσότερο τώρα, που βρισκόμαστε όλοι… Απέναντι στο Πεπρωμένο!”
Σοφία Βούλτεψη
δημοσιογράφος, π. βουλευτής

Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2010, 306 σελ.

Η τελευταία ευκαιρία – Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος
“…Ο ρόλος του κάθε ανθρώπου στη ζωή είναι φυτεμένος σαν σπόρος στο γενετικό του κώδικα. Ελάχιστοι, οι εκλεκτοί, γεννιούνται για να κυβερνήσουν. Οι πολλοί, οι ταπεινοί, γεννιούνται για να αποτελούν τη μάζα που θα κυβερνηθεί από τους εκλεκτούς…”

Αυτό δήλωνε ο Αλέξανδρος Κομνηνός που ένιωθε πως γεννήθηκε για ένα μόνο ρόλο. Του πολιτικού. Για να φτάσει ψηλά. Να κυβερνήσει θεούς και δαίμονες. Το γνώριζε από μικρό παιδί και γι’ αυτό πάλεψε σε όλη του τη ζωή. Το κατόρθωσε αφού έφτασε να γίνει αρχηγός κόμματος. Αυτό που δεν γνώριζε όμως είναι ότι ο ρόλος που σου αντιστοιχεί, δεν συμβαδίζει απόλυτα με το πεπρωμένο σου. Όταν φτάσεις ψηλά, πρέπει να έχεις από κάπου να πιαστείς ή κάπου να πατήσεις, για να μην βρεθείς απότομα στο κενό.

Ο Κωνσταντίνος Φωκάς, επιστήθιος φίλος του Κομνηνού, δεν αντιλαμβάνεται τις ματαιόδοξες φιλοδοξίες του. Αναζητά στα ίχνη τού χθες αξίες κι απαντήσεις στο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Βιώνει το δικό του δράμα που τον οδηγεί σε προσωπικό αδιέξοδο. Ανακαλύπτει όμως στη σιωπή της μοναστικής ζωής τον Θεό, αλλά κυρίως τον μεγάλο άγνωστο που κρύβουμε μέσα μας. Τον εαυτό μας.

Δύο παιδικοί φίλοι που μεγαλώνουν μαζί, αλλά παραμένουν άγνωστοι μεταξύ τους. Πάθη, μεγάλοι έρωτες, φιλόδοξα σχέδια και συγκρούσεις εναλλάσσονται στη ζωή και των δύο με έναν τρόπο ανατρεπτικό. Ο καθένας αναζητά τη λύτρωση από το παρελθόν και με το δικό του τρόπο ποθεί μια τελευταία ευκαιρία για να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος. Υπάρχει όμως Τελευταία Ευκαιρία;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2008, 255 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Γκοβόστη, Ιβίσκος, Καλέντης