Γιάννης Παπασαράντος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Παπασαράντος γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στο Ναύπλιο.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Είναι εκπαιδευτικός κι εργάζεται στο Δημοτικό Σχολείο του Κολλεγίου ΑΑθηνών-Ψυχικού. Πιστεύει πως η ισορροπία του κόσμου βασίζεται στην αγνότητα της ψυχής των παιδιών και αγωνίζεται για να τους μεταδώσει την πεποίθησή του πως το καλύτερο μέλλον του κόσμου μας είναι στα χέρια τους και θα δημιουργηθεί από την πίστη τους πως μπορούν να το πετύχουν. Το μυθιστόρημα Η μέρα που καταλαβαίνεις γιατί γεννήθηκες είναι το δεύτερο συγγραφικό έργο του. Από τις εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί και το πρώτο του έργο με τίτλο “Ταξίδι στη σπηλιά”.
Μυθιστορήματα
Η μέρα που καταλαβαίνεις γιατί γεννήθηκες (2021), Εκδόσεις Πηγή

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ταξίδι στη Σπηλιά (2019), Εκδόσεις Πηγή

Η μέρα που καταλαβαίνεις γιατί γεννήθηκες – Γιάννης Παπασαράντος

Η μέρα που


Είναι δέκα ημέρες αρκετές για να σου αλλάξουν τη ζωή; Μέχρι πού είσαι διατεθειμένος να φτάσεις για να ολοκληρώσεις την αποστολή σου; Και, αλήθεια, πότε ολοκληρώνεσαι πραγματικά;

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου του 2012, ο Άχιλλέας Θεοδωρίδης, ένας ταχύτατα ανερχόμενος ατζέντης επαγγελματιών αθλητών, βρίσκεται στη διαδικασία της διευθέτησης των τελικών λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της σημαντικότερης συνεργασίας στη –μέχρι τότε– καριέρα του. Όσο όμως πλησιάζει η στιγμή της οριστικοποίησης της συμφωνίας, η ζωή του Άχιλλέα ταράζεται από αναπάντεχα και ανεξήγητα γεγονότα.

Άινιγματικά μηνύματα από άγνωστους αποστολείς, ένα ασυνήθιστο αντικείμενο που βρίσκει στο πιο απρόσμενο μέρος και οι αναμνήσεις του μεγάλου έρωτα της ζωής του, που γίνονται όλο και πιο ζωντανές στη μνήμη του, κάνουν την καθημερινότητά του να κυλά σ’ έναν αλλιώτικο ρυθμό. Πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει, ο Άχιλλέας έχει μπει σε έναν κόσμο όπου τον περιμένει το σημαντικότερο ταξίδι της ζωής του. Έναν κόσμο όπου η μυθολογία μπλέκεται με την ιστορία κι όλα μαζί με το παρελθόν και το παρόν του Άχιλλέα, με ανθρώπους που αποτέλεσαν ορόσημα στην πορεία του και με τις εμπειρίες που τον καθόρισαν.

Σύμμαχοι και αντίπαλοι στην πορεία του Άχιλλέα αλληλεπιδρούν και συνδέονται μεταξύ τους μ’ ένα αόρατο νήμα που περιέχει τα ίδια συστατικά. Έρωτα, πάθος και δίψα για εξουσία κι επιβολή στους ανθρώπους. Στην άκρη του νήματος, ο Άχιλλέας αναζητά την αλήθεια του. Είναι δυνατόν να του είναι ήδη γνωστή; Να τη γνωρίζει από τη μέρα που γεννήθηκε;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 612 σελ.

Ταξίδι στη Σπηλιά – Γιάννης Παπασαράντος

Ταξίδι στη σπηλιά


Ενα απρόσμενο και ασυνήθιστο ταξίδι αναγκάζει τον Άγγελο, ένα παιδί που τελειώνει το Δημοτικό σχολείο, να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και τον βοηθά να βελτιώσει ένα από τα βασικότερα ελαττώματά του: την αποφυγή των ευθυνών του, που τον απομονώνει από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του.

Σε κάθε σταθμό της διαδρομής του συναντά έναν σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο, που με τα διδάγματά του τον βοηθά να δει τα γεγονότα της ζωής του, να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους και να εξετάσει την ίδια του την ύπαρξη μέσα από οπτικές γωνίες που δεν είχε φανταστεί ποτέ.

Τι κερδίζει μέσα από αυτό το ταξίδι; Έναν νέο τρόπο σκέψης που γεννιέται μέσα από την επαφή του με μια αρετή σπουδαία, μα παραμελημένη στην εποχή μας· την αυτογνωσία.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 92 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή