Γιάννης Παπαθεοδώρου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας.
Φιλόλογος και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε αρκετά χρόνια στη μέση εκπαίδευση.
Η διατριβή του στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο είχε ως θέμα: “Η αισθητική στην ποίηση του Κων.Καβάφη”.
Διατέλεσε διευθυντής στο λύκειο του Μαρασλείου (26ο Γενικό Λύκειο). Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του ως διευθυντής, υπέβαλλε την παραίτησή του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση και το 2016 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο “Καταπίστευμα” από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Καταπίστευμα – Γιάννης Παπαθεοδώρου

“Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου έρχεται να μας “κληροδοτήσει” την ποιητική του παρακαταθήκη, να μας παραδώσει με εμπιστοσύνη την πολύτιμη γι’ αυτόν “ιδιαιτερότητά” του, συστήνοντάς μας ουσιαστικά την ταυτότητά του στον κόσμο μέσα απ’ την ανθολογημένη συγκομιδή σαραντατριών εκλεκτών ολιγόστιχων μα περιεκτικών ποιημάτων. Αυτό είναι το “Καταπίστευμά” του, η συλλογή αποσταγμένων σπαραγμάτων μιας ζωής φουρτουνιασμένης, δοσμένων με ακέραια ποιητική ευαισθησία και αισθαντικότητα… Καλοδουλεμένος ποιητικός λόγος, ζυμωμένος με τα βιώματα μιας “δύσκολης” διαδρομής, υποσχετικός για τους καρπούς μιας δυναμικής συνέχεια.
(από το Προλογικό σημείωμα του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη).

Νέος ποιητής, που δεν φιλολογεί στην ποίησή του. Βρήκα τις συνθέσεις του εξαιρετικές, με ζεστασιά και μαγεία.
Τα θέματα του είναι ιστορικά, κοινωνικά και ερωτικά. Συχνά, καυτηριάζει τα προβλήματα της εποχής μας, τη δυστυχία, τον ανθρώπινο πόνο, ενώ άλλοτε ταξιδεύει στην ιστορία για να μας θυμίσει καταστάσεις και γεγονότα.
Είναι εμφανής η επιρροή του Κ. Καβάφη, η οποία τον καθοδηγεί σε πολλά ποιήματά του, γι’ αυτό θα τον κατέτασσα στους νεοκαβαφικούς ποιητές.
Επικός και συχνά λυρικός με λεξιλόγιο πλούσιο περιγράφει λιτά την πικρή πραγματικότητα.
Ο χρόνος τον βασανίζει ή μάλλον τον απασχολεί σε πολλά ποιήματά του κάνοντας έντονη την παρουσία του.
(Προλογικό σημείωμα του Κ. Νίκα, Καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο L’ Οrientale της Νάπολης).

Ποίηση, Φίλντισι, 2016. 62 σελ.

Νυκτανθή – Γιάννης Παπαθεοδώρου

Το πιο δυνατό στοιχείο στην ποίηση του Γιάννη Παπαθεοδώρου είναι η ακριβολογία. Κάθε λέξη μοιάζει να έχει ξεφύγει από τη φθορά της μες την κοινοτοπία και ανανεωμένη – αυτό που πάντα προ­ορίζεται – να εκφράζει: τη σκέψη και το πάθος.
(Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ)

Ποίηση, Φίλντισι, 2017, 118 σελ.

Ποίηση
Καταπίστευμα (2016), Φίλντισι
Νυκτανθή (2017), Φίλντισι

Πηγές: Biblionet, Φίλντισι

32 views