Sadahzinia

Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) τελείωσε την Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών ενώ ήδη είχε αρχίσει να ασχολείται με τη μουσική καθώς από το 1994 είναι μέλος των Active Member.
Το πρώτο της βιβλίο ήταν το “Χρέωσέ τα στη φωτιά” (Ελληνικά Γράμματα), μια συλλογή στίχων και φωτογραφιών των Active Member. Το 2001 κυκλοφορεί “Η όμορφη Βασιλική – Μια Σταχτοπούτα απ’ τη Ρωσία” (εκδόσεις Καστανιώτη) και ακολουθεί “Ο Κύριος Αλφάλφα”, το “Ντιριγκόου – Ντιριμπάι” (που έχει μεταφραστεί στα αλβανικά), το “Άμα βάψεις το λαγό κόκκινο σαν το αυγό” και το “Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό”.
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά την βραβευμένη σειρά παιδικών βιβλίων του Κρόκετ Τζόνσον “Ο Χάρης και ο μοβ μαρκαδόρος”, το βιβλίο “Ο γύρος του κόσμου σε 80 παραμύθια” της Νίκολα Μπάξτερ και το έργο της Geraldine Mc Caughrean “Not the end of the world” (Whitbread Αward παιδικού μυθιστορήματος το 2004). Από το 2004 αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα “Ερευνητές” της Καθημερινής.

Η όμορφη Βασιλική – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Η ομορφη ΒασιλικηΜια Σταχτοπούτα από τη Ρωσία


Πρόκειται για την ιστορία που μας είναι γνωστή ως Σταχτοπούτα. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες σε διάφορα βιβλία που θυμίζουν εκείνη της Σταχτοπούτας. Κι άλλες τόσες, ή και παραπάνω, που αλλάζουν κάθε φορά από στόμα σε στόμα. Πρόκειται όμως πάντοτε για ένα παιδί που έχει υπομονή, παίρνει έξυπνες αποφάσεις, είναι θαρραλέο και καλόψυχο. Με κάποια μαγική βοήθεια καταφέρνει να δείξει και στους άλλους την ομορφιά του χαρακτήρα του. Ίσως κάπου κάπου να κάνει και λάθη, μα ξέρει να τα πληρώνει. Πάνω από όλα εύχεται να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο. Και προσπαθεί τις ευχές του να τις κάνει πράξη. Πολλοί από εμάς ίσως να βλέπουμε τον εαυτό μας στα μάτια αυτού του παιδιού. Τριγυρνάει χρόνια τώρα στις τέσσερις γωνιές αυτής της γης και λέει ιστορίες για τον κάθε λαό και την κάθε χώρα. Οι ιστορίες αυτές είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσο διαφορετικοί είμαστε κι εμείς οι άνθρωποι ο ένας από τον άλλον. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αξίζει να τις γνωρίσει κανείς καλύτερα.

Eικονογράφηση: Μαρία Ελευθερίου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 32 σελ.

Ο κύριος Αλφάλφα – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Ο κύριος Αλφάλφα


Φαντάσου να μιλάς μόνο με λέξεις από “άλφα”! Αδύνατον; Κι όμως, ο Αλφάλφα μπορεί! Όχι μόνο μπορεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Όλα όσα θέλει να πει, να πιει, να φάει, ακόμα και το όνομα της γυναίκας του, πρέπει να αρχίζουν από “άλφα”. Κάθε βράδυ κάνει ασκήσεις, μήπως καταφέρει να πει κι άλλες λέξεις. Αποκλείεται! Όσο γυρνάς τις σελίδες, ο Αλφάλφα θα ανακαλύπτει τις λέξεις που τόσο του λείπουν. Όμως, καμιά φορά σημασία έχει ο τρόπος που λες κάποιες λέξεις και αν τελικά σου ταιριάζουν. Ο Αλφάλφα είναι ένας αλλόκοτος ακροβάτης, αστείος και ανασφαλής. Μέσα στο τσίρκο θα γνωρίσει πολλούς και θα ακούσει διάφορα. Μέχρι τελικά να καταλάβει ότι δεν είναι κι άσχημα να είσαι διαφορετικός.

Eικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002, 32 σελ.

Ντιριγκόου ντιριμπάι – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Ντιριγκόου ντιριμπάι


Κάποιες φορές τα όνειρα γίνονται εφιάλτες. Κρύβονται κάτω από το κρεβάτι ή κουνάνε τις κουρτίνες για να μας φοβίσουν. Δύσκολα τα πράγματα! Και ποιος να σε πιστέψει; Ευτυχώς που υπάρχουν οι Ζουμπάδες! Κάτι μικροκαμωμένα, μαλλιαρά και γελαστά πλασματάκια. Οι Ζουμπάδες είναι οι φύλακες των ονείρων σου. Ζουμπάνε, ζουλάνε και σκάνε όλα τα κακά όνειρα από τον ύπνο σου. Αν τους φωνάξεις με τη μαγική λέξη “Ντιριγκόου-Ντιριμπάι”, θα έρθουν στη στιγμή. Προς το παρόν βρέθηκαν στη Χώρα της Φαντασίας, γιατί νόμισαν πως τα παιδιά δεν τους θέλουν πια. Φτάνουν οι φίλοι τους, φτάνει μια λέξη μαγική, μια μυστική συνταγή, για να ‘ρθουν πίσω στη γη; Ή πρέπει λίγο να θες κι εσύ;

Eικονογράφηση: Χρήστος Δήμος

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004, 31 σελ.

Ο μάγος της φωτιάς – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Ο μάγος της φωτιάς


Ο Μάγος της γης, ο Μάγος του νερού και ο Μάγος του αέρα ήταν κάποτε πανίσχυροι. Η μυστική τους δύναμη ήταν ένα κουβάρι· που με τη μαγική του κλωστή κρατούσε τους ανθρώπους δεμένους κι αγαπημένους, δίχως κακίες και μίση. Κάποτε οι μάγοι εμπιστεύτηκαν το μαγικό τους κουβάρι στους βασιλιάδες των ανθρώπων για να συνεχίσουν εκείνοι το έργο τους. Μα παρότι τους προειδοποίησαν τι να προσέχουν, οι βασιλιάδες τα έκαναν μούσκεμα. Το κουβάρι διαλύθηκε, και οι μάγοι θύμωσαν. Οι βασιλιάδες, άπληστοι καθώς ήταν, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου και να εξουδετερώσουν τους μάγους της φύσης. Έτσι, με σχέδια πανούργα μόλυναν το νερό, τη γη και τον αέρα και σιγά – σιγά έκλεψαν από τους ανθρώπους τα πλούτη, αλλά κυρίως τη μνήμη και τα όνειρά τους. Οι ισχυροί του κόσμου, λοιπόν, οι βασιλιάδες, είχαν συγκεντρώσει στα χέρια τους όλη τη δύναμη, ενώ τριγύρω τους είχαν εξαθλιώσει τα πάντα Έμενε, μονάχα μια ελπίδα για τους ανθρώπους που οι βασιλιάδες δεν είχαν υπολογίσει: ο Μάγος της Φωτιάς…

Eικονογράφηση: Στάθης

Παιδική λογοτεχνία, Ηλέκτρα, 2005, 32 σελ.

Η κατάρα των μαθηματικών – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Η κατάρα των μαθηματικών


Στοπ! Η κατάρα των μαθηματικών είναι γεγονός! Αν συνεχίσεις να διαβάζεις αυτές τις γραμμές είναι πολύ πιθανό να γίνεις κι εσύ ένα ακόμα θύμα της! Μη συνεχίζεις! Αυτή θα είναι η 3η φορά που θα σου το πω και η 41η λέξη που θα σου γράψω. Σταμάτα αυτή τη στιγμή! Τα πάντα θα σου φαίνονται προβλήματα.
Το ίδιο έπαθα κι εγώ μια μέρα που η δασκάλα μάς είπε ότι “…σχεδόν τα πάντα γύρω μας είναι πρόβλημα μαθηματικών…” Άρχισα λοιπόν να μετράω πόσα πράγματα έχω να κάνω κάθε πρωί πριν φύγω απ’ το σπίτι: τουλάχιστον 10! Mα έχω μόνο 30 λεπτά στη διάθεσή μου. Κι ύστερα, άρχισα να προσθέτω τους συμμαθητές μου, να μετράω τα λεπτά μέχρι το διάλειμμα, να διαιρώ την τυρόπιτα στη μέση για να κεράσω την κολλητή μου… τα κλάσματα, τα σύνολα και όλα τα μαθήματα ως κι η γυμναστική έγιναν ξαφνικά πρόβλημα μαθηματικών. Ήμουν θύμα της κατάρας. Όπως είσαι κι εσύ αυτή στιγμή που συνεχίζεις να διαβάζεις. Οι αριθμοί είναι στο μυαλό σου σαν κακός εφιάλτης. Αλλά, μην απελπίζεσαι! Αυτό εδώ το βιβλίο είναι η ιστορία μου για το πως τελικά κατάφερα να γλιτώσω απ’ την κατάρα…
Υπάρχει τελικά τρόπος, τα μαθηματικά να γίνουν παιχνίδι… Βρες τις λύσεις με χιούμορ και κλείσε το μάτι πονηρά στα βάσανα του θρανίου!

Eικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου, Πέτρος Μπουλούμπασης

Παιδική λογοτεχνία, Ερευνητές, 2005, 38 σελ.

Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό


Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό, θα λερώσει τα μουστάκια και θα θέλει μπάνιο… στη θάλασσα! Όσο θα γυρνάς τις σελίδες, ο γάτος όλο κάτι καινούργιο θα σκαρώνει, για να σου μείνει αξέχαστο αυτό το καλοκαίρι. Μα όταν παγωτό μυρίζει, όλο θα σου γουργουρίζει: “Πεινιάουουουου!”

Eικονογράφηση: Δημοσθένης Οικονομίδης, Ευαγγελία Ακρίβου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 28 σελ.

Αμα βάψεις το λαγό κόκκινο σαν το αυγό – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Αμα βάψεις το λαγό κόκκινο σαν το αυγό


Αμα βάψεις το λαγό κόκκινο σαν το αυγό, σίγουρα θα θυμώσει. Αν του ζητήσεις συγγνώμη, θα κάνει πως δεν ακούει. Θα σουφρώσει τη μυτούλα και θα κατεβάσει τ’ αυτιά. Μα όσο θα γυρνάς τις σελίδες, όλο κάτι θα σκαρώνει, για να γίνει αυτό το Πάσχα ο καλύτερός σου φίλος. Και όσο κι αν έχει θυμώσει, θα ‘ναι σαν να σε ρωτά: “Μ’ αγαπάαααας;”

Eικονογράφηση: Δημοσθένης Οικονομίδης, Ευαγγελία Ακρίβου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 28 σελ.

Αν χαρίσεις του Αϊ-Βασίλη ένα κόκκινο κοχύλι… – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Αν χαρίσεις του Αϊ-Βασίλη ένα κόκκινο κοχύλι


Λένε πως ο Αϊ-Βασίλης χαρίζει δώρα.
Μα για φαντάσου φέτος να του χαρίσεις εσύ ένα δωράκι!
Kι ας είναι ένα τόσο δα κόκκινο κοχύλι.
Σίγουρα θα σου δώσει ένα φιλί και θα πει “ευχαριστώ”.
Ίσως να χαρεί τόσο που να σου υποσχεθεί ένα ταξίδι με το έλκηθρο την παραμονή των Χριστουγέννων.
Εσύ θα χαμογελάσεις ως τ’ αυτιά, γιατί είναι μεγάλη τιμή να είσαι συνοδηγός του Αϊ-Βασίλη μια τέτοια μέρα.
Όσο θα γυρνάς τις σελίδες, εσύ κι ο Αϊ-Βασίλης θα γνωρίσετε όλα τα μυστικά των Χριστουγέννων και θα κάνετε ένα σωρό σκανταλιές.
Μα όταν φτάνετε στο τέλος, πιθανόν να τον ρωτήσεις:
“Αϊ-Βασίλη, αν σου δώσω ένα κοχύλι, πάμε πάλι απ’ την αρχή;”

Eικονογράφηση: Δημοσθένης Οικονομίδης, Ευαγγελία Ακρίβου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 32 σελ.

Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο


Όλα ξεκινούν όταν ο Γιώργος μαθαίνει απ’ τον μπαμπά του έναν παλιό μύθο: στην άκρη κάθε ουράνιου τόξου υπάρχει, λένε, ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι. Αν καταφέρεις να φας το ουράνιο τόξο, ο θησαυρός γίνεται δικός σου για πάντα.

Ξαφνικά ο Γιώργος θέλει να καταβροχθίσει ένα ουράνιο τόξο! Μαζί λοιπόν με την αδερφή του και τον Τρύφωνα -ένα κατοικίδιο έκπληξη- ξεκινούν να βρουν ένα. Δεν απομακρύνονται πολύ. Ανακαλύπτουν ένα ουράνιο τόξο στην κουζίνα τους: όλα τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν στο ψυγείο, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μοβ, μπλε, πράσινα, άσπρα. Θα φάει αυτά και θα περιμένει.
Άραγε θα γίνει πλούσιος όπως του υποσχέθηκε ο μπαμπάς;

Μια πολύχρωμη ιστορία για τη σωστή διατροφή και την ανεκτίμητη για την υγεία μας αξία των φρούτων και των λαχανικών.

Eικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008, 38 σελ.

Ο Τζακ και η φασολάδα – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Ο Τζακ και η φασολάδα


Όλοι γνωρίζουν ότι ο γίγαντας του γνωστού παραμυθιού έπεσε από τη φασολιά στην προσπάθειά του να κυνηγήσει και να φάει τον Τζακ. Όμως, εκτός από το μειονέκτημά του να τρώει μικρά παιδιά, ήταν πολύ εντάξει τύπος. Κι είναι άδικο να τον συκοφαντούν έτσι.

Μια στιγμή! Ο Τζακ ξανανεβαίνει στη φασολιά. Τι γυρεύει πάλι πάνω στα σύννεφα;

Τι δουλειά έχει ένας κήπος εκεί πάνω και γιατί κλαίει ο γίγαντας; Κάποιος θ’ άλλαξε το παραμύθι για να κάνει πλάκα! Τι σχέση έχει η ορθογραφία και τι σχήμα έχουν τελικά οι πατάτες;

Μάθετε από πρώτο χέρι τι κάνουν οι γίγαντες κάθε Τετάρτη και ανακάλυψτε τα μυστικά της γιγαντικής κουζίνας. Ένα παραμύθι που θα κάνει άνω κάτω τις διατροφικές σας συνήθειες.

Δοκιμάστε το!

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011, 80 σελ.

Η Μάγια στη ζούγκλα – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Η Μαγια στη ζουγκλα


Η συγγραφέας Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) απευθύνεται πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά που ζουν στους δικούς τους φανταστικούς κόσμους και, παίζοντας εκεί, συλλέγουν πληροφορίες για το πώς να μεγαλώσουν.

Σε αυτή την ιστορία η Μάγια τριγυρνά με γενναιότητα μέσα στην άγρια ζούγκλα, ανάμεσα σε πεινασμένα λιοντάρια, κατεργάρηδες κροκόδειλους και πελώριους ελέφαντες, και μας παρασύρει στο παιχνίδι της καθημερινότητάς της καθώς η νύχτα πλησιάζει… Μια φανταστική περιπέτεια λίγο πριν τα ζώα πέσουν για ύπνο. Κάποια χασμουριούνται, αυτοσυγκεντρώνονται, ρεμβάζουν, άλλα κουρνιάζουν κι έχουν ανάγκη μια ζεστή αγκαλιά πριν κοιμηθούν.

Παιχνιδιάρικες εικόνες και αστείες λεπτομέρειες από την πολυβραβευμένη εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου οδηγούν την πλοκή ακριβώς εκεί που πρέπει: στον ύπνο, ακόμα και καταμεσής μιας νυσταγμένης ζούγκλας!

Eικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017, 24 σελ.

Η μαγεία στο δάσος των Χριστουγέννων – Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Η μαγεία στο δάσος των Χριστουγέννων


Είναι βράδυ Χριστουγέννων και η Μάγια τακτοποιεί τα πράγματά της.

Βρίσκει έναν φακό κι αποφασίζει να κάνει μια τελευταία βόλτα.

Με περίσσιο θάρρος κατευθύνεται προς το δάσος.

Ανάμεσα σε κλαδιά και χιόνια ανακαλύπτει όλα αυτά που ομορφαίνουν τις γιορτινές μας μέρες.

Και ένα τραγούδι που μαγεύει όλα τα παιδιά λίγο πριν από τον ύπνο.

Eικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 24 σελ.


Sadahzinia


Παιδική λογοτεχνία
H όμορφη Βασιλική (Μια σταχτοπούτα απ’ τη Ρωσία) (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη
O Κύριος Αλφάλφα (2002), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ντιριγκόου – Ντιριμπάι (2004), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο μάγος της φωτιάς (2005), Ηλέκτρα
Η κατάρα των μαθηματικών (2005), Ερευνητές
Αμα Βάψεις το Λαγό κόκκινο σαν το Αυγό (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Αν χαρίσεις του Αϊ Βασίλη ένα κόκκινο κοχύλι (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο Τζακ και η φασολάδα (2011), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η Μάγια στη ζούγκλα (2017), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η μαγεία στο δάσος των Χριστουγέννων (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεταφράσεις
Crockett Johnson, O Χάρης και ο Μοβ Μαρκαδόρος (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Crockett Johnson, Το Τσίρκο του Χάρη (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Crockett Johnson, Το Ταξίδι του Χάρη στον Ουρανό (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Crockett Johnson, Το παραμύθι του Χάρη (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Crockett Johnson, Μια ζωγραφιά για το δωμάτιο του Χάρη (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Crockett Johnson, Ο Χάρης στον Βόρειο Πόλο (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Νicola Baxter, Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Παραμύθια (2004), Εκδόσεις Καστανιώτη
Geraldine McCaughrean, Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου (2005), Ερευνητές
Ντάριο Φο, Εναντίον των Αθυρόστομων Γελωτοποιών (2006), ΚΨΜ
Joe Sacco, Palestine (2006), ΚΨΜ
Joe Sacco, Palestine (2009), ΚΨΜ

Συλλογικά έργα
Θέματα παιδικής λογοτεχνίας (2012), Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Sadahzinia


Προσωπική δισκογραφία
Αλμπουμ
Αλλο ένα ψέμα (1998)
Ασημένια Ακρη (2000)
Στο χρώμα της στάχτης (2002)
Η βουή και τα καμώματα (2003)
Πετρανάσα (2006)
Σάρμα (2010)

Singles, EP
Χρέωσέ τα στη φωτιά (2000)
Μαγιάτικο (2003)
Recordings at Twinpeaks Studio (2006)

Sadahzinia


Με τους Active Member
Συμμετοχές
Το μεγάλο κόλπο (1995)
Πρόσφυγας (1996)
Από τον τόπο της φυγής (1996)
Οι μύθοι του βάλτου (1998)
Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες (2000)
Live/Remix (2000)
Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου (2001)
Πέρασμα στ’ ακρόνειρο (2002)

Ως μέλος του συγκροτήματος
Fiera (2004)
Blah-Blasphemy (2005)
Σκιεράτσα (2006)
Blah-Blasphemy 2 (2006)
Βαθύσκιωτα (2006)
Απνοια (2006)

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Ερευνητές, Ηλέκτρα