Γιούλη Αναστασοπούλου

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Γιούλη Αναστασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.
Σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη Σκωτία και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Αθηνών. Δε δηλώνει τόσο συγγραφέας όσο συστηματικός αναγνώστης.
Έγραψε την πρώτη της ιστορία το 1988. Το 2008 βρέθηκε ανάμεσα στους δώδεκα επιλεχθέντες του διαγωνισμού των εκδόσεων Πατάκη “Hotel Internet”, με το διήγημα για το facebook “Κάνε με φίλο σου”. To 2013 κέρδισε το 1ο βραβείο στο Διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό Παραξένες Μέρες. Το 2014 βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Μίμης Σουλιώτης που διοργανώθηκε από το Παν/ Μακεδονίας, Τμήμα Δημιουργικής Γραφής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη συγγραφή στο ΕΚΕΒΙ. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στη Λέσχη Δημιουργικής Γραφής Γομολάστιχα που αριθμεί οκτώ -μανιώδη με το γράψιμο- μέλη. Το “Ψυχή στην Κούλουρη” είναι η πρώτη της νουβέλα.
Νουβέλες
Ψυχή στην Κούλουρη (2011), Αλεξάνδρεια

Διηγήματα
Τί συμβαίνει με τα βατόμουρα; (2016), Θράκα
Η προθεσμία του νερού (2023), Ενύπνιο

Συλλογικά έργα
Θρύλοι του Σύμπαντος (2007), Συμπαντικές Διαδρομές (με το διήγημα “Οι γείτονες”)
Γράψε σβήσε (2011), Φαρφουλάς
Ιστορίες του ονείρου και της φυγής (2013), Παράξενες Μέρες

Η προθεσμία του νερού – Γιούλη Αναστασοπούλου

Η προθεσμίαΔιηγήματα


Η Μαρία επιστρέφει σ’ ένα σπίτι γεμάτο κορνίζες. Κανένα έπιπλο δεν υπάρχει στο διαμέρισμα· η Μαρία ζει μέσα σε μια κορνίζα με νερό: νερό στο φεστιβάλ σαλιγκαριών, κόκκινη υγρασία στο ταμπόν της Ανέτε, πλημμύρα στη Βόρεια Θάλασσα. Δεκατέσσερις αφηγήσεις για ανθρώπους που ζουν με την προθεσμία του νερού.

Διηγήματα, Ενύπνιο, 2023, 60 σελ.

Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα; – Γιούλη Αναστασοπούλου
“Μια πόλη στη μέση του πουθενά. Ένας κόσμος που το τέλος του ορίζεται από έναν μεγάλο γκρεμό.

Είκοσι μικρές ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστεί η πόλη και οι κάτοικοι με τις παράδοξες ζωές τους:

Η σοφή κυρία, ο ψυχαναλυτής, η κομμώτρια με το κομμένο δάχτυλο, ο μαμάκιας ταχυδρόμος, οι ιθαγενείς Κάου-Κάου, όλοι ζουν ευτυχισμένοι πίνοντας χυμό βατόμουρου, ενώ στα έγκατα της γης τους γυρνά αδιάκοπα το μεγάλο γρανάζι. Και οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι όσο έχουν μια θέση εργασίας στη Βατόμουρο ελ-τι-ντι, την εταιρεία κολοσσό που κινεί όλα τα νήματα. Μέχρι που, χωρίς αρχικά προφανή λόγο, το γρανάζι σταματάει να δουλεύει επιφέροντας απρόβλεπτες συνέπειες”.

Διηγήματα, Θράκα, 2016, 122 σελ.

Ψυχή στην Κούλουρη – Γιούλη Αναστασοπούλου
Στη Σαλαμίνα το ’89, το φέρι-μποτ λέγεται μουσκεμένη παντόφλα και ο φάρος, τσιμεντένιος φύλακας. Ο πύραυλος είναι παγωτό απ’ το διάστημα και η μαρέγκα μια άσπρη ρέγγα.

Δεν πρόκειται όμως για υπαρκτές λέξεις, λέξεις που κάνει να πούμε φωναχτά. Αντίθετα είναι λέξεις που λέμε σιγανά, λέξεις κρυφές και είναι οι λέξεις του Άγη, ενός δωδεκάχρονου μαθητή.

Το καλοκαίρι του ’89 ο Άγης θα γνωρίσει το Μπάμπη, το μνηστήρα της μαμάς. Και έπειτα η μαμά θα θελήσει να τον πάρει από την Κούλουρη για να εγκατασταθούν στο Πέραμα, στην αντίπερα όχθη που εκείνος μισεί…

Νουβέλα, Αλεξάνδρεια, 2011, 129 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Εκδόσεις Θράκα, Ενύπνιο

Please wait...