Από μικρός πειραματίστηκε με μικρά διηγήματα και δοκίμια, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε ενδιαφέρον για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Το 2006 εγκατέλειψε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ για να αφοσιωθεί στην τέχνη της συγγραφής. Παρακολούθησε τα μαθήματα της Διαδικτυακής Δημιουργικής Γραφής. Κείμενά του φιλοξενούνται στον συλλογικό τόμο “Οδός Δημιουργικής Γραφής” (Γραφομηχανή, 2015). “Η σκακιέρα” είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων του.
Η σκακιέρα (2017), Γραφομηχανή
Η σφαίρα στον τοίχο (2021), Γραφομηχανή
Η σφαίρα στον τοίχο – Άρης Λαζαρίδης
Διηγήματα για μια μοναχική Επανάσταση
«ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, αδύνατον ν’ αποφύγω την πιο μαύρη σελίδα της: τη δολοφονία του Καποδίστρια – ο απόγονός του την περιγράφει με τόσο ζωντανά χρώματα, που σχεδόν με προκαλεί ν’ αντιγράψω την αφήγησή του στο χαρτί. Είναι το τρίτο διήγημα που του αφιερώνω, προσπαθώντας συνέχεια να δικαιολογώ την αυτοκαταστροφική μανία του. Πάντοτ’ εύρισκα μιαν εξήγηση, εκτός από τώρα ̇ ίσως
γιατί υπάρχει κάτι αμετάκλητο που κάνει τα λόγια να στερεύουν. Μέσα στην προαιώνια αντανάκλαση της στιγμής εκείνης ζούμε όλοι μας, μέχρι σήμερα. Και η λογοτεχνία δεν φταίει καθόλου γι’ αυτό ̇ που –αγγίζοντας τη σφαίρα στον τοίχο– ξέθαψε όλες τις παλιές αμαρτίες…».
Επίμετρο: Βασίλης Ρούβαλης
Διηγήματα, Γραφομηχανή, 2021, 164 σελ.
Η σκακιέρα – Άρης Λαζαρίδης
Τα δεκαεπτά διηγήματα της συλλογής αποτελούν έναν πρωτότυπο συνδυασμό, καθώς κινούνται ανάμεσα στο διήγημα και το δοκίμιο, ικανό να ξαφνιάσει τον αναγνώστη. Πρόκειται για έναν διάλογο με προσωπικότητες απ’ όλα τα εκφραστικά πεδία, από τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, που δρουν ως “συγκοινωνούντα δοχεία”. Η Σκακιέρα επιχειρεί να φωτίσει τις διαφορετικές όψεις του Κακού στη ζωή του ανθρώπου, αυτού που ενυπάρχει ως έξη, της κοινωνικής διάστασής του -που προκύπτει από την ανοχή μας- και σε αντιδιαστολή με τον καταλυτικό ρόλο της οικογένειας. Δεκαεπτά ψυχογραφήματα για ήρωες και αντιήρωες που αρχικά φαντάζουν ανίκανοι ή απρόθυμοι ν’ αναμετρηθούν με τις συνέπειες των πράξεών τους, αλλά οδηγούνται στην αλήθεια προσδοκώντας να κερδίσουν τελικά τη συμπάθεια του αναγνώστη. Ωστόσο, πέρα από τα δεινά των ηρώων, κάθε διήγημα της Σκακιέρας αποτελεί κι έναν διαφορετικό καθρέφτη. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ελεύθερα εάν θέλει να κοιτάξει το είδωλό του σε αυτούς. Αλλά όταν το τολμήσει, πώς θ’ αντιδράσει; Και πόσο κοντά στη δική του πραγματικότητα θα βρίσκεται αυτό που θα δει; Το βέβαιο είναι πως ο αναγνώστης δεν θα μείνει αδιάφορος.
Διηγήματα, Γραφομηχανή, 2017, 134 σελ.
Πηγές: Biblionet, Γραφομηχανή