Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Γιάννης Πυργιωτάκης

Γιάννης Πυργιωτάκης

Γεννημένος στην Ιεράπετρα της Κρήτης, ο Γιάννης Πυργιωτάκης ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, που τράφηκε με τα βιώματα της πολυτάραχης και ποικιλότροπα στερημένης αυτής της περιόδου. Είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διετέλεσε Αντιπρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου για δύο τριετίες. Στο πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται δέκα βιβλία και περί τις πενήντα αυτοτελείς μελέτες και μονογραφίες. Με πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας του Γερμανικού κρατιδίου της Έσσης δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης και μέλος της κεντρικής ερευνητικής ομάδας του Γερμανικού Ινστιτούτου για διεθνή Παιδαγωγική Έρευνα. Έχει προσκληθεί και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια στη Γερμανία, την Αγγλία και την Ελβετία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, είναι μέλος αρκετών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και έχει διατελέσει πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.
Νουβέλες-Διηγήματα
Στη γη της Τηλλυρίας (2000), Ελληνικά Γράμματα
Οι Αγνοούμενοι & Άλλα Διηγήματα (2021), Ελληνικά Γράμματα

Δοκίμια-Μελέτες-Εκπαίδευση-Παιδαγωγική
Η οδύσσεια του διδασκαλικού επαγγέλματος (1992), Κυριακίδη Αφοί
Έλληνες δάσκαλοι, Εμπειρική προσέγγιση των συνθηκών εργασίας (1992), Γρηγόρη
Κοινωνικοποίηση και εκπαιδευτικές ανισότητες (1998), Γρηγόρη
Εισαγωγή στην παιδαγωγική επιστήμη (1999), Ελληνικά Γράμματα
Εκπαίδευση και κοινωνία στην Ελλάδα (2001), Ελληνικά Γράμματα
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (2003), Ελληνικά Γράμματα
Εκτός των Τειχών (2010), Ελληνικά Γράμματα
Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη (2011), Πεδίο
Eκπαιδευτικά Μελετήματα (2021), Πεδίο

Συλλογικά έργα
Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου (2007), Εκδόσεις Παπαζήση
Ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (2008), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Πανόραμα ιστορίας της εκπαίδευσης (2011), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Εισαγωγή στις επιστήμες αγωγής (2011), Γρηγόρη
Διαχρονικότητα και επικαιρότητα του μύθου (2013), Ταξιδευτής
Διακεκριμένες προσωπικότητες της παιδαγωγικής (2015), Επίκεντρο
Η έρευνα στην κοινωνιολογία της εκπαίδευσης: Παρόν και προοπτικές (2015), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εκπαίδευση και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Ιστορικο-συγκριτικές προσεγγίσεις (2017), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Πολιτική επιστήμη: Σύγχρονες τάσεις και διακυβεύματα (2018), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Ανιχνεύοντας την κρίση (2018), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και εκπαιδευτική πολιτική (2019), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Οι Αγνοούμενοι & Άλλα Διηγήματα – Γιάννης Πυργιωτάκης

Οι Αγνοούμενοι


Ο τόμος αποτελείται από μία νουβέλα και τέσσερα διηγήματα. Εξ αυτών τα τρία διηγήματα, «Ο ΜπίλλυΚαμπίλη», «Το μεγάλο ταξίδι» και «Σαν παραμύθι», ανάγονται στην κοινωνία της σταθερότητας, σε αυτήν που σήμερα σβήνει και χάνεται πλέον. Όλα διαπνέονται από τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο Ελληνικός και ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός. Στα άλλα δύο, ο τόνος του συγγραφέα αλλάζει. Στη νουβέλα για τους Αγνοούμενους, αφού περιγραφούν όλη η υποκρισία της πολιτικής και όλα τα δεινά του Κυπριακού Ελληνισμού με την εισβολή και τον πόλεμο του 1974, υψώνεται κραυγή διαμαρτυρίας για την αδικία που συντελείται στη Μεγαλόνησο. Στο διήγημα για τη μεταμόσχευση, εκφράζονται ο θαυμασμός για την επιστήμη και η ανησυχία μήπως αυτή επιδοθεί μονομερώς στα δικά της επιτεύγματα, αγνοώντας τον άνθρωπο.

Τα θέματά του είναι παρμένα από την πραγματικότητα και αντικατοπτρίζουν την ίδια τη ζωή. Ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης των θεμάτων που χειρίζεται, κατορθώνει μέσα από τη συναρπαστική του γραφή να δώσει τη δική του πνοή, και τα κείμενά του όχι μόνο διαβάζονται απνευστί, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν τέρψη και προβληματισμό.

Νουβέλα, Διηγήματα, Ελληνικά Γράμματα, 2021, 288 σελ.

Eκπαιδευτικά Μελετήματα – Ιωάννης Ε. Πυργιωτάκης

Eκπαιδευτικά μελετήματαΜεταξύ Εκπαίδευσης και Κοινωνίας


Όσα δηµοσιεύονται σε αυτόν εδώ τον τόµο αποτελούν µόχθο µακροχρόνιας αναζήτησης, γόνιµου προβληµατισµού και έρευνας. Ο συγγραφέας τους, σε όλη την επιστηµονική του διαδροµή, δεν υπήρξε ποτέ µόνον ένας απλός θεωρητικός ερευνητής που µελετά τα θέµατα της παιδείας για το δικό του στεγνό ακαδηµαϊκό ενδιαφέρον ή για τη δική του ακαδηµαϊκή ανέλιξη. Παράλληλα µε το επιστηµονικό ενδιαφέρον υπήρξε και ο διακαής του πόθος για τη βελτίω­ση του εκπαιδευτικού µας συστήµατος και συχνά υπάρχει µια βιωµατική σχέση που συνδέει τον συγγραφέα µε τα θέµατα που µελετά εδώ.

Σε όλες αυτές τις σελίδες εξετάζονται καίρια και βασικά προβλήµατα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος τα οποία εντάσσονται στο µεταίχµιο µεταξύ Κοινωνίας και Εκπαίδευσης, εισέρχονται στον χώρο της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής και άπτονται της Ιστορίας της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Μέσα από τις µελέτες αυτές προσφέρεται µια ανατοµία της ελληνικής εκπαίδευσης όπως διαµορφώθηκε στην πορεία του χρόνου, χρήσιµη κυρίως σε κάθε σχεδιαστή της ελληνικής εκπαίδευσης και κάθε εκπαιδευτικό στο παρόν και το µέλλον.

Εκπαίδευση, Πεδίο, 2021, 496 σελ.

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη – Ιωάννης Ε. Πυργιωτάκης

Εισαγωγή


Βιβλία εισαγωγής στην “Παιδαγωγική επιστήµη” δεν απουσιάζουν από την ελληνική βιβλιογραφία. Εκείνο όµως που δεν φαίνεται να προωθείται είναι η ελληνική παιδαγωγική σκέψη και πράξη. Όχι πως η επιστήµη έχει σύνορα. Μια τέτοια θεώρηση θα ήταν λάθος. Οι Κοινωνικές όµως Επιστήµες έχουν συγκεκριµένο πεδίο αναφοράς και µε την έννοια αυτή τα πορίσµατα και οι διαπιστώσεις τους είναι χωροχρονικά προσδιορισµένα. Γι’ αυτό εξάλλου η αβασάνιστη αποδοχή και η «µεταµόσχευση» ξένων παιδαγωγικών αντιλήψεων και ιδεών έβλαψαν συχνά το ελληνικό σχολείο και οδήγησαν σε απρόβλεπτες εκπαιδευτικές παρενέργειες.

Παιδαγωγική, Πεδίο, 2011, 744 σελ.

Εκτός των Tειχών – Ιωάννης Ε. Πυργιωτάκης

Εκτός των τειχών


Το έργο του επιφανούς επιστήμονα Γιάννη Πυργιωτάκη “Εκτός των τειχών” αποτελεί επιλογή κρίσιμων κειμένων του, κυρίως για την εκπαίδευση υπό την ευρύτερη έννοια του όρου. Δεν λείπουν όμως και κείμενα για την πολιτική, που έτσι κι αλλιώς συμπροσδιορίζει την πορεία και την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Το βιβλίο, παρότι αποτελείται από αυτοτελή κείμενα, αναδεικνύει και μια συστηματική ενότητα, που το καθιστά και διδακτικά χρήσιμο.

Πρόκειται για κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον τύπο κατά τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου.

Πρόλογος: Δημήτρης Θ. Τσάτσος
Εισαγωγικό σημείωμα: Δρ. Χρυσή Παπαβασιλείου-Πυργιωτάκη, Αθηνά Πυργιωτάκη

Εκπαιδευτική πολιτική, Ελληνικά Γράμματα, 2010, 342 σελ.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Γιάννης Πυργιωτάκης

Αλέξανδρος ΠαπαδιαμάντηςΟ αλλοδαπός της Αθήνας


Μια πολυσύνθετη και δημιουργική προσωπικότητα, όπως εκείνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δεν ήταν δυνατόν να μην προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των ειδικών. Ο μονήρης βίος του, η αποστασιοποίησή του από τη ζωή και τον κόσμο, η ανιδιοτέλειά του, η επίμονη τάση του να συναναστρέφεται τους φτωχούς και τους πένητες στις φτωχογειτονιές, η κάπως αντιφατική σχέση του με τον πατέρα του και πολλά άλλα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται αντικείμενο μελέτης. Η παρούσα γραφή προσπαθεί να δώσει την άποψη ενός παιδαγωγού, του οποίου το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κοινωνικές όψεις της αγωγής και στη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων και επικοινωνίας. Μέσα από το πρίσμα αυτό διερευνώνται οι διαπροσωπικές σχέσεις του μεγάλου δασκάλου με το οικογενειακό περιβάλλον και οι επιπτώσεις τους στον ίδιο και το έργο του, και επιχειρείται μια συνολική ερμηνεία της πολυσχιδούς και πολυδιάστατης προσωπικότητάς του.

Περιέχει Βιβλιογραφία

Ερμηνεία και κριτική, Ελληνικά Γράμματα, 2003, 236 σελ.

Στη γη της Τηλλυρίας – Γιάννης Πυργιωτάκης

Στη γη της Τηλλυρίας


Διηγήματα, οκτώ στον αριθμό τους, ενός κοινωνιολόγου και πανεπιστημιακού δασκάλου, ο οποίος συν τοις άλλοις διετέλεσε και αντιπρύτανης στο Παν/μιο Κρήτης. Πραγματικές ιστορίες, με απίθανα σενάρια, που σκηνοθετεί η ίδια τη ζωή, και ήρωες πρόσωπα της φυσικής πραγματικότητας, στα οποία η μοίρα (ή η τύχη) παίζει περίεργα παιχνίδια, πολυδιάστατα και ποικίλα.
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» Β. Γεωργιάδης.

Α΄ Βραβείο Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Διηγήματα, Ελληνικά Γράμματα, 2000, 209 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πεδίο, Ελληνικά Γράμματα