Μπάμπης Πλαϊτάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης γεννήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου.
Έζησε την παιδική του ηλικία στην Κρήτη, την εφηβεία του στην Αθήνα και τα φοιτητικά του χρόνια στη Γαλλία. Άρχισε με ιατρικές σπουδές και συνέχισε με ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και κινηματογράφο. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη συγγραφή. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και έχει σκηνοθετήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και τιμητικές εκδηλώσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα “Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής” κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας Σικελιανά 2004, μεταφράστηκε στα γαλλικά και μπήκε στη λίστα των best sellers του Amazon στο διαδίκτυο στη Γαλλία.
Μυθιστορήματα
Πατέρα Γκρέκο (2001), Μινώταυρος
Ο Γκρέκο και ο μέγας ιεροεξεταστής (2003), Εξάντας
Αλκιβιάδης (2008), Ηρόδοτος
El Greco and the Grand Inquisitor (2011), Mystis Editions
Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής (2021), 24 γράμματα

Θεατρικά έργα
Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο (2019), 24 γράμματα

Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής – Μπάμπης Πλαϊτάκης

Ο ΓκρέκοΙστορικό μυθιστόρημα


Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (από την Κρήτη, στην Ιταλία και στην Ισπανία), στην εξέλιξη της τέχνης του -τις απόψεις του πάνω στην τέχνη- στη σχέση του με τον γιο του Γιωργή Μανουήλ και στις διαμάχες του με την Καθολική εκκλησία.
Αυτή η νέα έκδοση του βιβλίου συνοδεύεται από έγχρωμες εικόνες με τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του Γκρέκο.

Επανέκδοση: “Μινώταυρος”, 2001

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2021, 308 σελ.

Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο – Μπάμπης Πλαϊτάκης




“Πώς να προσεγγίσει κανείς ένα μύθο;

Εάν ακολουθήσει τη φαντασία του, παρασυρμένος από την αίγλη του Μέγα Αλέξανδρου, κινδυνεύει να λοξοδρομήσει και να οδηγηθεί σε υπερβολές. Προτίμησα να πατήσω πάνω στις πηγές: Πλούταρχο, Αρριανό, Κούρτιο”, δηλώνει ο συγγραφέας του έργου.

Σε μια εποχή που ο Αλέξανδρος είχε θεοποιηθεί, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γήινη πλευρά του – στον εκρηκτικό χαρακτήρα του-, ειδικά όταν έπινε…

Στα βάθη της ανατολής, ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου, πάνω στο μεθύσι, διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα: σκότωσε τον άνθρωπο που του είχε σώσει κάποτε τη ζωή!

Ο Αλέξανδρος είχε το σθένος να αναγνωρίσει το λάθος του και δεν το έκρυψε κάτω από περσικό χαλί… Μετάνιωσε αμέσως για την πράξη του. Ως ανώτατος άρχων, αποφάσισε να τιμωρήσει τον φταίχτη -δηλαδή τον ίδιο του τον εαυτό- και δεν δίστασε να του επιβάλλει την υπέρτατη των ποινών!

Μέσα από τις τρεις πράξεις του έργου περνάνε οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής του Μέγα Αλέξανδρου, η κοσμοθεωρία του, οι έντονοι διαξιφισμοί του με τους συντρόφους του, η κρίση συνειδήσεως που βίωσε… και ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ανθρώπινη πλευρά του.

Θεατρικό, 24 γράμματα, 2019, 70 σελ.

El Greco and the Grand Inquisitor – Babis Plaitakis




In the 16th century in Crete, when the isle was under Venetian occupation, a rebel, who was senteneed to death by the authorities, escapes and finds shelter at the painter Domenicos Theotocopoulos’s atelier. His wounds still bleeding, he poses for the “Passion of Christ”, Domenicos’ s last painting before he moved abroad…

Mετάφραση: Vanessa Grozos

Μυθιστόρημα, Mystis Editions, 2011, 264 σελ.

Αλκιβιάδης – Μπάμπης Πλαϊτάκης

Η Ελλάδα δεν θα άντεχε…


Ανακαλύψτε τη ζωή του πιο ωραίου και ακόλαστου άνδρα της αρχαιότητας. Αυτό που επιθυμούσε ήταν η φήμη! Η Αθήνα είχε καταστραφεί χάρη στις συμβουλές που αυτός είχε δώσει κάποτε στους εχθρούς της. Ενόσω, ο κλοιός σφίγγει θανάσιμα γύρω του, ο γιος του Κλεινία εκμυστηρεύεται τα πάντα στην όμορφη εταίρα που το όνομά της δηλώνει ότι είναι φτιαγμένη για να τιμά τον άνδρα. Είκοσι έξι αιώνες αργότερα, ένας νέος αρχαιολόγος στη Μικρά Ασία έρχεται αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο εύρημα.
Αινίγματα που πρέπει να λυθούν, απορίες και ερωτήματα, έρωτες, προδοσίες, μάχες και συνωμοσίες συνθέτουν το δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη μετά το πετυχημένο βιβλίο του για τον Ελ Γκρέκο.

Μυθιστόρημα, Ηρόδοτος, 2008, 249 σελ.

Ο Γκρέκο και ο μέγας ιεροεξεταστής – Μπάμπης Πλαϊτάκης




Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο γιός του Γιωργής Μανουήλ συλλαμβάνεται και κλείνεται στην εκκλησία του νοσοκομείου Ταβέρα στο Τολέδο. Εκεί, ανήμπορος να ολοκληρώσει μια μεγάλη παραγγελία από πίνακες και εικονοστάσια, ανακαλεί στη μνήμη του τη ζωή του πατέρα του.
Θυμάται τα χρόνια του Γκρέκο στη βενετοκρατούμενη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα χρόνια στη Βενετία, όπου συμπλήρωσε τη ζωγραφική του παιδεία, τη διαμονή του στη Ρώμη και την εκδίωξή του από το παλάτσο Φαρνέζε και, τέλος, τη ζωή του στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης, όπου ο Γκρέκο έρχεται αντιμέτωπος με τον Μέγα Ιεροεξεταστή, τον άνθρωπο που προσπαθεί να αποδείξει ότι το έργο του είναι αιρετικό για να τον καταδικάσει και να τον στείλει στην πυρά…
Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος περνά ολόκληρη η ζωή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι προβληματισμοί του πάνω στην Τέχνη και η αναπόφευκτη σύγκρουσή του με την Καθολική Εκκλησία, λόγω του ασυμβίβαστου χαρακτήρα του.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Εξάντας, 2003, 244 σελ.

Πατέρα Γκρέκο – Μπάμπης Πλαϊτάκης




Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο γιος του Γιωργής Μανουήλ συλλαμβάνεται και κλείνεται στην εκκλησία του νοσοκομείου Ταβέρα στο Τολέδο. Εκεί, ανήμπορος να ολοκληρώσει μια μεγάλη παραγγελία από πίνακες και εικονοστάσια, ανακαλεί στη μνήμη του τη ζωή του πατέρα του.
Θυμάται τα χρόνια του Γκρέκο στη βενετοκρατούμενη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα χρόνια στη Βενετία, όπου συμπλήρωσε τη ζωγραφική του παιδεία, τη διαμονή του στη Ρώμη και την εκδίωξή του από το παλάτι Φαρνέζε και, τέλος, τη ζωή του στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης. Εκεί, ο Γκρέκο έρχεται αντιμέτωπος με το Μέγα Ιεροεξεταστή, τον άνθρωπο που προσπαθεί να αποδείξει ότι το έργο του είναι αιρετικό για να τον καταδικάσει και να τον στείλει στην πυρά… Τα όπλα που διέθετε ο πατέρας του, ήταν τα σύνεργα της τέχνης του…
Αυτός, όμως;
Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος περνάει όλη η ζωή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, οι προβληματισμοί του επάνω στην Τέχνη, οι διαμάχες του με την Καθολική Εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα, διαγράφεται ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Μινώταυρος, 2001, 244 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μινώταυρος, Εξάντας, Ηρόδοτος, 24 γράμματα