Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Χρυσούλα Μπιράκου-Σφακιανάκη

Η Χρυσούλα Μπιράκου-Σφακιανάκη γεννήθηκε στο Γύθειο και διαμένει στο Μαρούσι.
Είναι συνταξιούχος του ΟΤΕ. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Για τέσσερα χρόνια πήρε μαθήματα ζωγραφικής και ελευθέρου σχεδίου στο τμήμα εικαστικών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου. Δάσκαλοί της οι ζωγράφοι: Καραγιάννης, Τσώλης, Σεκόφσκυ. Παράλληλα, στο Λευκό Πανεπιστήμιο, παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας Τέχνης και Αρχιτεκτονικής με τον καθηγητή Λάβα, Ιστορίας Τέχνης με τους καθηγητές Ζία, Δουλγερίδη, Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Τέχνης με τον καθηγητή Χρόνη, Θεωρίας και πράξης των Εικαστικών Τεχνών με την καθηγήτρια και ζωγράφο Λουϊζα Κακίση. Έχει συμμετάσχει σε είκοσι πέντε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει διακριθεί από το Φιλολογικό Σύλλογο “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ”. Είναι ανθολογημένη στα βιβλία, «Ασπρόμαυρες μνήμες» του Πανελληνίου Κέντρου Φιλότεχνων Δημιουργών Γυναικών, στο «Λεύκωμα» του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ» και στη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» Χάρη Πάτση. Είναι Ταμίας του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος “Ο Απελλής“. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου (ΕΛΒΙ).
Μυθιστορήματα
Στην άκρη στον καβο-Μαλιά (2018), Νοών
Ταραγμένοι Χρόνοι στις Γειτονιές του Αη-Νικόλα (1940-1949) (2022), Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”

Ταραγμένοι Χρόνοι στις Γειτονιές του Αη-Νικόλα (1940-1949) – Χρυσούλα Μπιράκου-Σφακιανάκη

ΤαραγμένοιΜυθιστόρημα Ηθογραφικό-Ιστορικό


1940-1949. Πόλεμος ’40, τριπλή Κατοχή, Εμφύλιος.
Χρόνοι αίματος, θηριωδιών και θανατηφόρας πείνας. Χρόνοι εφιαλτικοί και άσπλαχνοι. Βασανισμένες οι ψυχές και τα κορμιά των ανθρώπων. Συντρίμμια παντού. Η ελληνική γη ποτισμένη ώς τα έγκατα από το αίμα των σκοτωμένων παιδιών της. Στους χρόνους της δαντικής κόλασης δύο ανηλεών πολέμων, ο τόπος μαρτύρησε, σταυρώθηκε.
Τους ήρωες και τις ηρωίδες της ιστορίας μας καμία συμφορά της κατοχικής σκλαβιάς δεν κατάφερε να απελπίσει. Ούτε η αντάρα του πολέμου, ούτε η πνιγερή οσμή του θανάτου, ακόμα-ακόμα και οι μανιασμένοι αγέρηδες του εμφύλιου σπαραγμού. Στις γειτονιές του Αη-Νικόλα, οι άνθρωποι προχώρησαν με σεβασμό και πίστη στη ζωή, με ομόνοια και αλληλεγγύη. Έμειναν ζωντανοί. Τύχη μεγάλη. Η ανάσταση του τόπου σκόρπισε σε όλους ελπίδα, για μια δική τους ξάστερη αυριανή μέρα, για μια κατάδική τους ήσυχη πατρίδα.

Μυθιστόρημα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”, 2022, 288 σελ.

Στην άκρη στον καβο-Μαλιά – Χρυσούλα Μπιράκου-Σφακιανάκη




Η Μεγάλη Ιδέα του “Μεγάλου Αρχηγού”, σβήνει στις στάχτες της Πόλης του Λεβάντε. Της Πόλης των ονείρων του Ελληνισμού. Ο Κεμάλ νικητής. Πατώντας γερά στο ασίγαστο μίσος των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας, γίνεται ο σφαγέας του Μικρασιατικού κόσμου.
“Ο γιος του αητού” και “Του Ψηλορείτη ο γιος”, κυριαρχούνται από μένος, μεταξύ τους. Η χιλιοματωμένη πατρίδα, στη δίνη του Εθνικού Διχασμού, της Καταστροφής και στο χαλασμό του ’22. Του βίαιου, πρωτοφανούς ξεριζωμού του Ελληνικού πληθυσμού, από τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες τους.
Ακολουθούν δίκες, τιμωρίες, εκτελέσεις. Απανωτά στρατιωτικά κινήματα, δικτατορίες, Αλβανικό Μέτωπο, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τριπλή Κατοχή της χώρας.
Στο τέλος, η… κατάρα. Ο τόπος, χωρισμένος θανάσιμα στα δυο. Αδελφομάχος πόλεμος, αδελφοσφαγή. Ο Εμφύλιος Σπαραγμός, η συνέχεια του μακρόχρονου και αδιάλειπτου Εθνικού Διχασμού, ξεκληρίζει τη ρημαγμένη Ελλάδα.
Στον ακριανό Πάρνωνα, στον καβο-Μαλιά, στα Βάτικα, η ήσυχη φαμελιά του Κατσάνου, χτυπιέται, όπως η Ελλάδα, ανελέητα από τη Μοίρα. Και οι δυο κλυδωνίζονται, συνταράσσονται από τραγικά γεγονότα. Σέρνονται μέσα στο χάος των συμφορών.

Μυθιστόρημα, Νοών, 2018, 408 σελ.

Πηγές: Biblionet, Νοών, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”