Μιράντα Βατικιώτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μιράντα Βατικιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επέστρεψε στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή και από το 2014 είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου μελετά τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εργάζεται ως χορεύτρια και ηθοποιός. Η ενασχόλησή της με τη λογοτεχνία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. Έχει εκδώσει το διήγημα μυστηρίου για παιδιά “Μαγικό ρολόι” στις εκδόσεις Κ.Μ. Ζαχαράκης, το οποίο προτάθηκε για Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2006), και τα αστυνομικά μυθιστορήματα “Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία” (2016) και “Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών” (2017) από τις εκδόσεις Πικραμένος.
Μυθιστορήματα
Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία (2016), Πικραμένος Γιάννης
Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών (2017), Πικραμένος Γιάννης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες: Ο Βαγγέλης ζει (2019), Αίολος
Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες: Η πιο ωραία ιστορία (2019), Αίολος
Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες: Αυτή η ιστορία δεν είναι αληθινή (2020), Αίολος

Αφηγήσεις-Διηγήματα
Μαγικό ρολόι (2006), Ζαχαράκης Κ. Μ.

Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες: Αυτή η ιστορία δεν είναι αληθινή – Μιράντα Βατικιώτη

Η συμμορία


Σ’ αυτό το βιβλίο η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες – εμείς δηλαδή – ασχολείται με μια κάλτσα και ένα υπόγειο. Η αλήθεια είναι πως σ’ αυτή την ιστορία τίποτα δεν είναι αληθινό εκτός από το τέλος της. Δεν μπορώ να σας τα εξηγήσω όλα από εδώ, όπως πάντα το καλύτερο είναι να γυρίσετε το βιβλίο από την άλλη και να το διαβάσετε από την αρχή. Το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι πως εμείς αυτό που θέλαμε ήταν να μάθουμε τι κρύβεται στο υπόγειο του τρόμου. Και για να το κάνουμε αυτό αρχίσαμε να σχεδιάζουμε μια γιγάντια κάλτσα για να τη φορέσουμε στο δεντρόσπιτό μας, δανειστήκαμε θάμνους, εμπιστευτήκαμε τη μεγάλη Πέννυ, κατά λάθος κάναμε πανέμορφο τον κήπο του αστυνομικού τμήματος της πόλης μας, ανακαλύψαμε τους Χαμένους Τόπους, ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας έδωσε ένα φάντασμα, σκάψαμε τη μισή πόλη για να βρούμε τον θησαυρό του πειρατή και κάναμε ένα σωρό άλλα που δεν σας τα λέω γιατί θα σας μπερδέψω. Αυτό που έχει σημασία είναι πως, ενώ στην αρχή χιόνιζε, στο τέλος ήρθε η άνοιξη και μαζί της άνθισε και η αλήθεια…

Εικονογράφος: Δ. Κ. Πανταζής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Αίολος, 2020, 120 σελ.

Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες: Η πιο ωραία ιστορία – Μιράντα Βατικιώτη




Μια νέα συμμορία κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο!

Αυτοαποκαλείται η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες, αν και δεν φοράνε μπλε κάλτσες, όπως λένε οι ίδιοι.

Αρχηγός τους είναι ένα κορίτσι, η Ρόζα, και μέλη διάφοροι φίλοι και συμμαθητές, που έχουν έναν κοινό στόχο: ν’ ανακαλύπτουν τα στραβά και τα ανάποδα, να λύνουν μυστήρια, να εντοπίζουν ενόχους κι αλήθειες και να παρεμβαίνουν στα πράγματα με τρόπο πρωτότυπο και παραδειγματικό. Οι περιπέτειες που ζουν, οι λύσεις που δίνουν, ο τρόπος που εμπλέκουν τους μεγάλους – γονείς, δασκάλους κ. ά. – είναι γεμάτα αγωνία, ενδιαφέρον, πρωτοτυπία και ομαδικότητα.

Ελάτε, λοιπόν, μικροί-μεγάλοι, να μοιραστούμε εμπειρίες, να μεγαλώσουμε τη συμμορία και να την κάνουμε διάσημη και ισχυρή.

Ελάτε να φτιάξουμε ιστορίες και να τις μοιραστούμε όλοι μαζί!

Eικονογράφηση: Δημήτρης Πανταζής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Αίολος, 2019, 144 σελ.

Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες: Ο Βαγγέλης ζει – Μιράντα Βατικιώτη




Σ’ αυτό το βιβλίο η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες -εμείς, δηλαδή- ψάχνει να βρει ποιος είναι ο δολοφόνος του Βαγγέλη (και στο τέλος τον βρίσκει). Νομίζετε πως είναι εύκολο να βρεις έναν δολοφόνο;
Εμείς για να τον βρούμε, και τι δεν κάναμε: μάθαμε άγνωστες λέξεις, λύσαμε πολύπλοκα Μαθηματικά, κοντέψαμε να παντρευτούμε έναν φοιτητή και παραλίγο να χάσουμε τον Χριστόφορο μέσα στον υπόνομο ανακρίναμε κόσμο, εμπιστευτήκαμε τις προφητείες των δέντρων και όχι των αστεριών, μάθαμε ένα νομικό πλαίσιο, μας έπεσε το δεντρόσπιτο στο κεφάλι, χρησιμοποιήσαμε προηγμένη τεχνολογία και όλα αυτά τα κάναμε ακολουθώντας τις πληροφορίες που μας έδινε ένα κορίτσι με αφτιά λαγού. Κι αν δεν καταλάβατε τίποτα, είναι λογικό, γιατί σ’ αυτή την περιπέτεια έγιναν τόσα πολλά που, μόνο αν διαβάσετε το βιβλίο που κρατάτε αυτήν τη στιγμή στα χέρια σας, θα καταλάβετε. Πάντως ο Βαγγέλης ζει. Κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο απ’ όλα. Ο Βαγγέλης ζει.

Eικονογράφηση: Δ. Κ. Πανταζής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Αίολος, 2019, 128 σελ.

Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών – Μιράντα Βατικιώτη




Ένα ημερολόγιο εξιχνίασης φόνου
Αγαπητέ συνάδελφε,

Εύχομαι να είσαι καλά στην υγεία σου και να ξεκουράζεσαι.
Το ίδιο προσπαθώ να κάνω κι εγώ, αλλά δεν είναι εύκολο.

Δεν ξέρω τι άλλες υποθέσεις κλήθηκες εσύ ως επιθεωρητής στα νιάτα σου να εξιχνιάσεις, αλλά αυτή εδώ η υπόθεση ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο ανατριχιαστικά θρίλερ που έχουν δει τα μάτια μου. Να πέφτουν τα στοιχεία βροχή και η αλήθεια να παραμένει κρυμμένη! Και το έγκλημα τόσο προσεκτικά σχεδιασμένο, τόσο μεθοδικά και σχολαστικά, που ούτε ένα λάθος δεν έγινε. Ή μάλλον έγινε, και πάλι καλά να λες: Όλοι τους ξέχασαν να βάλουν στην εξίσωση τον πιο αστάθμητο παράγοντα, τον ανθρώπινο. Που και πάλι, αν δεν ήταν εκείνη η έκπτωση, ίσως ακόμη να ψάχναμε. Ευτυχώς όμως το μυστικό αποκαλύφθηκε. Ευτυχώς γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο σ’ αυτή τη ζωή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως από δω και πέρα κανένας μας ποτέ ξανά δεν θα τηγανίσει ανέμελος πατάτες και τα γεράνια δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια για μας. Έτσι πάει. Κάποιες αλήθειες καταφέρνουν να μας αλλάξουν ανεπιστρεπτί. Και αναρωτιέμαι μήπως κάποια μυστικά θα ήταν καλύτερα να έμεναν για πάντα θαμμένα. Αναρωτιέμαι… Εσύ όμως μπορείς να πάψεις. Η υπόθεση έκλεισε.

Καλό φθινόπωρο
Με εκτίμηση
Επιθεωρητής Γ. Παπαδόπουλος

Ένας άνθρωπος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στην μπανιέρα του σπιτιού του, στο Αιγάλεω.

Ο δράστης, προτού αποχωρήσει από τον τόπο του εγκλήματος, έχει φροντίσει να βάλει φωτιά στον νεκρό και να αφήσει πίσω του ένα αινιγματικό γραπτό μήνυμα.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Σ’ αυτή την περιπέτεια ο επιθεωρητής Γ. Παπαδόπουλος για να λύσει τον γρίφο θα κληθεί να ξεπεράσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και κάθε είδους όριο, με τον βοηθό του Α. Αλεξάκη πιο σοβαρό και πιο αποφασισμένο από ποτέ.

Η έρευνα θα οδηγήσει σε θαμμένα μυστικά, μια ψυχιατρική κλινική, τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, ηλικιωμένους επιθεωρητές και ψυχεδελικά όνειρα άνευ προηγουμένου. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα θα πλαισιώσει όλα αυτά τα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους κομμάτια του ανατριχιαστικού παζλ και το συμπέρασμα αναπόφευκτα θα είναι σκληρό.

Μόνο αντίβαρο στη μελαγχολία είναι τα λουλούδια που ανθίζουν παντού μέσα σ’ αυτή την υπόθεση, κατά βάση γεράνια, μα όχι μόνο.

Μυθιστόρημα, Πικραμένος Γιάννης, 2017, 456 σελ.

Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία – Μιράντα Βατικιώτη




Ένα ημερολόγιο εξιχνίασης φόνου
Αγαπητέ κύριε Ανανία,

Για μένα όλα ξεκίνησαν τη μέρα που με κάλεσαν να ερευνήσω την υπόθεση με το πτώμα που βρέθηκε στην παραλία του Αγίου Βασιλείου-ένα “ανέμελο” πτώμα που αγνάντευε τη θάλασσα. Μυστήριος φόνος, μυστήριο και η λέξη που είχε γραμμένη πάνω του. Αλλά για σας, κύριε Ανανία, μάλλον δεν ξεκινά η ιστορία εκείνη τη μέρα, αλλά πολύ πιο πριν. Έτσι πάει. Κανένας φόνος δεν ξεφυτρώνει από το πουθενά. Παρ’ όλα αυτά, εσείς, απ’ ό,τι έμαθα, κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε, κι αυτό είναι σπουδαίο. Απλώς, δυστυχώς, οι νόμοι της φύσης είναι απαράβατοι και αναπόδραστοι, και οι σφαλιάρες, όπως συμβαίνει με όλα τα φυσικά φαινόμενα, κάποτε παίρνουν τον δρόμο τους και ανοίγουν παρτίδες με τον Χάρο. Είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω.

Εγώ, από τη μεριά μου, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Αλλά τι να σου κάνω όταν, εκεί που νομίζεις πως όλα πάνε καλά, έρχεται μια λέξη να σου μαδήσει την υπόθεση; Και τι απολογισμό να κάνεις όταν το μυστήριο λύνεται επειδή πήγε ο άλλος να κατουρήσει εν ώρα εργασίας; Κι εκείνο το πορτατίφ… πάλι καλά να λες.

Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως, άμα δεν ήμουν τόσο μεγαλομανής, τώρα θα έπαιζα τις κουμπάρες με τους κλεφτοκοτάδες του Ιονίου και όλα θα ήταν πιο απλά. Ωστόσο, από μια άποψη, είναι πολύ καλύτερο να τα κάνεις μόνος σου σκατά, παρά να σ’ τα κάνουν οι άλλοι. Δεν βαριέσαι! Παλιοζωή. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο και ούτε επιθυμώ να σας χαλάσω τη διάθεση. Μόνο να σας πω ότι εκείνες οι ζωγραφιές που λαμβάνατε ήταν για να μη μας ξεχνάτε, κι αυτό είναι υπέροχο.

Καλή άνοιξη, κύριε Ανανία!
Με εκτίμηση,
Επιθεωρητής Γ. Παπαδόπουλος

Στην Ελλάδα τού σήμερα όλα είναι δύσκολα-μποτιλιάρισμα στους δρόμους, οικονομική κρίση, διαδηλώσεις μέρα παρά μέρα, γκρίνια, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μεγάλες δόσεις μιζέριας, κυκλοθυμίες, και μανάδες πανικόβλητες για το μέλλον των παιδιών τους. Και καθώς οι αναταραχές όλο και αυξάνονται, ένα πτώμα, μοιρασμένο σε δύο πόλεις, κάνει την εμφάνισή του και καλεί τον εκκεντρικό αστυνομικό Γιώργο Παπαδόπουλο να βρει τον δολοφόνο, που κυκλοφορεί ελεύθερος.

Οι μεγάλες δόσεις χιούμορ είναι αναπόφευκτες, καθώς εδώ είναι Ελλάδα και όλα λειτουργούν μ’ έναν δικό τους ιδιόρρυθμο τρόπο, και το μυστήριο ακόμα πιο αναπόφευκτο, καθώς ένα πτώμα που αγναντεύει τη θάλασσα με τα χέρια στις τσέπες και μια λέξη αινιγματική, γραμμένη στο μέτωπό του, δεν μπορεί παρά να εγείρουν τεράστια ερωτηματικά. Η έρευνα θα οδηγήσει σε ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Ποιος από αυτούς οδηγήθηκε στο έγκλημα και γιατί; Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, με τον πιστό του ακόλουθο Αλέξη Αλεξάκη, άλλοτε ακολουθώντας τον νόμο και άλλοτε αυτοσχεδιάζοντας, θα καταφέρει να αποκαλύψει μια πολύ πικρή αλήθεια.

Μυθιστόρημα, Πικραμένος Γιάννης, 2016, 400 σελ.

Μαγικό ρολόι – Μιράντα Βατικιώτη




Μια συνηθισμένη μέρα, ο Πέτρος βρίσκει στα σκουπίδια ένα ωραίο ρολόι. Το ρολόι από την αρχή τον εντυπωσιάζει και αρχίζει να το περιεργάζεται. Έτσι ανακαλύπτει πως είναι ένα «μαγικό ρολόι», που τον μεταφέρει σ’ ένα ταξίδι… στον Χρόνο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογό του ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, είναι ένα αφήγημα «που καλεί τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο χρόνο, σε όποια γωνιά της γης ή του σύμπαντος κόσμου θελήσουν. Το στρες και το άγχος των ρολογιών καταργούνται για 10 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα, που διαρκεί η ανάγνωση του αφηγήματος».

Αφηγήσεις, Ζαχαράκης Κ. Μ., 2006, 58 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ζαχαράκης Κ. Μ., Πικραμένος Γιάννης, Αίολος