Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών «Διεθνούς Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων» από το Οικονομικό Κολέγιο Αθηνών. Αντικείμενο της μεταπτυχιακής της εργασίας ήταν η συμβολή και επίδραση των κλάδων πολιτισμού και δημιουργικότητας στην τοπική ανάπτυξη. Το 2008 αποφοίτησε απο το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Το 2015, εκδόθηκε το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο “Plan B” από τις Εκδόσεις Δωδώνη, το οποίο διακρίθηκε με έπαινο στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα EURODRAM για το έτος 2018. Το έργο της “Τεχνοχρόνος” κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου που διοργάνωσε η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (2017). “Το πείραμα”, παίχτηκε για πρώτη φορά στο Υποσκήνιο Β’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη σεζόν 2018-19.
Plan B (2015), Δωδώνη
Το πείραμα (2019), Δωδώνη
Το πείραμα (2020) e-Book, Δωδώνη
Το κουνούπι (2021), BookLab
Συλλογικά έργα
Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ (2017), Εκδόσεις Βακχικόν
Το κουνούπι – Ζέτη Φίτσιου
Σ’ ένα κλειστό δωμάτιο, ένα ζευγάρι κοιμάται βαθιά εδώ και καιρό. Ξαφνικά ένας παράξενος θόρυβος τους ξυπνά και τρομάζουν. Μόλις καταλάβουν ότι πρόκειται απλώς για ένα κουνούπι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να το εξοντώσουν. Όμως το κουνούπι αντεπιτίθεται, αναγκάζοντάς τους να σηκωθούν επιτέλους από το κρεβάτι και να ξυπνήσουν μια και καλή από τον αδιάκοπο ύπνο τους.
Το συμβολικό αυτό έργο, μέσα από το μαύρο του χιούμορ, αναδεικνύει το θέμα του εγκλωβισμού του σύγχρονου ανθρώπου στα στενά όρια της καθημερινότητας του, που τον κάνουν να ξεχνά να… ξυπνήσει.
Θεατρικό, BookLab, 2021, 48 σελ.
Το πείραμα – Ζέτη Φίτσιου
Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι το ηλεκτρόνιο, αυτό το απειροελάχιστο σωματίδιο, αλλάζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με το αν το παρατηρούν ή όχι; Μπορεί ένα τόσο μικρό κομμάτι ύλης να αντιδρά σαν να έχει συνείδηση; Το «πείραμα της διπλής σχισμής», που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του εικοστού αιώνα και απέδειξε για πρώτη φορά τη διπλή φύση του ηλεκτρονίου, βρίσκεται στον πυρήνα του θεατρικού έργου “Το πείραμα”.
Τι σχέση μπορεί να έχει το ηλεκτρόνιο με τον άνθρωπο;
Μια οικογένεια ζει μέσα στη διάφανη σφαίρα της. Ένας επιστήμονας, άλλοτε τους παρατηρεί φανερά κι άλλοτε χωρίς να τον αντιλαμβάνονται. Η συμπεριφορά των ατόμων εξαρτάται απόλυτα από το βλέμμα του. Όπως και τα ηλεκτρόνια στο “πείραμα της διπλής σχισμής”, έτσι και τα μέλη της οικογένειας, αλλάζουν όταν γίνονται αντικείμενο παρατήρησης.
Πόσο αλλάζουμε όταν κάποιος μας παρατηρεί;
«Το πείραμα, ένα θεατρικό έργο που αγάπησα.
Είμαι ευτυχής που συνεργάστηκα με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που μέσα σε μιαν ώρα παράστασης λένε τόσα πολλά και τόσο καθαρά όσα εγώ δεν θα μπορούσα να πω ούτε σε χρόνια.
Η τέχνη πολλές φορές μπορεί να μιλήσει πιο πειστικά στους ανθρώπους από εμάς τους φυσικούς. Ένα θεατρικό έργο που θα ήθελα όλοι να δουν όχι μόνο με τα μάτια, αλλά με την ψυχή του παιδιού που κρύβουμε μέσα μας…»
Μάνος Δανέζης
Eπιμέλεια σειράς: Κλεονίκη Μαγκλάρα
Θεατρικό, Δωδώνη, 2019, 88 σελ.
Plan B – Ζέτη Φίτσιου
Ένα θεατρικό κόμικ σε δύο πράξεις
Ο Ορέστης ήταν πετυχημένος, είχε χρήματα, εξουσία, δόξα. Ο Ορέστης ήταν διεφθαρμένος, είχε κλεμμένα χρήματα, αιρετή εξουσία, εφήμερη δόξα. Όταν εκδόθηκε στο όνομά του ένταλμα σύλληψης και ήρθε η ώρα να φυγαδευτεί, εκείνοι που αποφάσιζαν για την τύχη του, τον έστειλαν μακριά… σ΄ ένα μέρος που θεωρούσαν οτι για ‘κείνον θα ήταν “φυλακή”. Τον έστειλαν στο “Χωριό”…
Ένα χωριό χωρίς τόπο και χρόνο, κρυμμένο και ξεχασμένο. Ένα χωριό ελεύθερο, ανυπότακτο, που ήξερε ακόμα να γλεντά… Εκεί ο Ορέστης θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Για πόσο όμως; Τα περιθώρια είχαν αρχίσει να στενεύουν,το σχέδιο “Κεραυνός” θα έπρεπε να εφαρμοστεί ή μήπως θα μπορούσε να υπάρξει ένα Plan B;
Θεατρικό, Δωδώνη, 2015, 78 σελ.
Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, BookLab