Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Αναστασία Νικολίτσα

Αναστασία Νικολίτσα

Η Αναστασία Νικολίτσα είναι Χοροθεραπεύτρια και Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.
Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. Dance Movement Psychotherapy) στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance/City University του Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο. Από το 2010 μέχρι και το 2016 παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στην Ανάλυση Χαρακτήρα και Εποπτεία Νευροφυτοθεραπείας με τον Genovino Ferri και άλλους στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας & Ανάλυσης του Χαρακτήρα, στην Αθήνα. Το 2014 εκπαιδεύτηκε στη Σωματική Τραυματοθεραπεία (Recovery Therapy for PTSD & Trauma) με την Jane Simington και το 2018 εκπαιδεύτηκε πάνω στο Comprehensive Resource Model (CRM) στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας, στην Αθήνα.
Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και από το 2003 μέχρι σήμερα, εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσα, διαταραχές προσωπικότητας και νευρώσεις. Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Trinity Laban Conserva- toire of Music and Dance, στο Metropolitan University του Λονδίνου και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Διομήδη Φωτιάδη”. Δίδαξε μερικά από τα εργαλεία της Χοροθεραπείας στα πλαίσια προγράμματος μετεκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελληνοβρετανική Εκπαιδευτική, από τον Οκτώβρη 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018. Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παρουσίασε πορίσματα της δουλειάς της με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα το 2008, και το 2009 δημοσίευσε αυτά τα πορίσματα στο επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης Χοροθεραπευτών της Αυστραλίας – “Moving On”, Vol 8: Nos. 1&2, (pp. 34-37). Πορίσματα από τη διπλωματική της εργασία για τη σωματική αντιμεταβίβαση του θεραπευτή και την πρόληψη της ψυχικής εξουθένωσης (burn out) έχουν αναφερθεί στα βιβλία “Authentic Move- ment: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved” της Patricia Pallaro (2007) και “Supervision of Dance Movement Psychotherapy” της Helen Payne (ed.) (2008).
Στις αρχές του 2018 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, από τις εκδόσεις Αγγελάκη, μια ψυχολογική νουβέλα με τίτλο “Η δύναμη του ανυπεράσπιστου παιδιού”. Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια, καθώς επίσης δημιούργησε και οδήγησε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, για λίγους μήνες τον χειμώνα του 2015, κατά τη διάρκεια του μεγάλου περάσματος των προσφύγων πολέμου από την Ελλάδα.
Αγαπά ιδιαίτερα και νοιάζεται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ζώα, αγαπά τη θάλασσα και θεωρεί τη φιλία το ύψιστο αγαθό και δώρο του ανθρώπου.
Νουβέλες
Η δύναμη του ανυπεράσπιστου παιδιού (2017), Αγγελάκη Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία
Χοροθεραπεία (2018), Αγγελάκη Εκδόσεις

Χοροθεραπεία – Αναστασία Νικολίτσα

ΧοροθεραπείαΙστορία, θεωρία, μεθοδολογία, εργαλεία


Ο πρώτος πλήρης επιστημονικός οδηγός πάνω στη Χοροθεραπεία (ή αλλιώς Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία) στην ελληνική βιβλιογραφία. Πλούσιος σε βιβλιογραφικές αναφορές και επεξηγηματικούς πίνακες καλύπτει:
– την ιστορία της Χοροθεραπείας στις ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε, αλλά και πώς διδάσκεται και εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη,
– τις ψυχολογικές θεωρίες που αποτελούν τη βάση αυτής από τη γέννησή της καθώς και τις νέες επιρροές της από τη διαπροσωπική Νευροβιολογία και Ενσυνειδητότητα (Mindfulness),
– βασικά στοιχεία της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται στην πράξη και
– αναλυτικά ολόκληρο το σύστημα ανάλυσης της ανθρώπινης κίνησης του R. Laban -μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα- μαζί με τις επιρροές και συμβολές των W. Lamb, I. Bartenieff και J. Kestenberg, το οποίο αποτελεί το πιο βασικό εργαλείο διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης για τις Χοροθεραπεύτριες.

Ένα βιβλίο που θέτει τη βάση για περαιτέρω έρευνα, συγγραφή και επιστημονικότητα στον κλάδο της Χοροθεραπείας στην Ελλάδα και που αποτελεί έναν συμπυκνωμένο, περιεκτικό οδηγό γι’ αυτό που είναι η Χοροθεραπεία σήμερα.

“Η Αναστασία έχει επιδιώξει τη γνώση ως πρακτική, προσωπικά και επαγγελματικά, από τη στιγμή που τη γνώρισα για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό MA in Dance Movement Psychotherapy στο Laban Centre, στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1998. Φέρει σε ένα ολοκληρωμένο, κινητικά βασισμένο θεραπευτικό πεδίο, το πάθος, την ευφυΐα, τη χαρά και τη διαρκή επιθυμία να βοηθήσει τους άλλους στο ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και θεραπείας τους. Είμαι βέβαιη ότι αυτή η επισκόπηση της Χοροθεραπείας -που περιλαμβάνει τόσο τις εφαρμογές της όσο και μερικά από τα εργαλεία της- θα χρησιμεύσει σε πολλούς στην Ελλάδα οι οποίοι θα ανακαλύψουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο που αντιμετωπίζει την κίνηση και τον χορό ως μια ολοκληρωμένη πρακτική”.

Janet Kaylo
former tutor, MA Dance Movement Therapy, Laban Centre, London, UK. Course Leader Dance Movement Psychotherapy, Goldsmiths University of London, UK. Founder/Director Laban/Bartenieff and Somatic Studies Int’l.

Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2018, 250 σελ.

Η δύναμη του ανυπεράσπιστου παιδιού – Αναστασία Νικολίτσα

Η δύναμη του


Η αφήγηση μιας νέας γυναίκας, της Αρτέμιδος, που, σε ένα υπερβατικό εσωτερικό πεδίο, αναλαμβάνει να διασώσει ανυπεράσπιστα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί βία μέσα στο γονικό σπίτι. Κάθε κεφάλαιο, σχεδόν, είναι μια διαφορετική ιστορία, αυτοτελής, διατηρώντας τη συνοχή ανάμεσα στα κεφάλαια με την κοινή παρουσία της κεντρικής ηρωίδας.

Η ηρωίδα αυθόρμητα ανακαλύπτει ότι έχει την ικανότητα να μπαίνει σε μια διάσταση μη υλική και να διαμεσολαβεί στη διαδικασία θεραπείας και επούλωσης, για κάποιες ψυχές που έχουν μείνει παγωμένες στον χωροχρόνο. Σε κάθε κεφάλαιο, η Άρτεμις συναντάει και καθοδηγεί ένα διαφορετικό παιδί, από τριών έως δεκατεσσάρων ετών, να συνδεθεί με την ουσία του ενήλικα που είναι στο σήμερα και να επέλθει λύση του πόνου και της κακοποίησης.

Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική ψυχολογική νουβέλα με φαντασιακά και πνευματικά στοιχεία και λογοτεχνική δομή. Θα μπορούσε να είναι και μια σύνθεση από ιστορίες διαφόρων ανθρώπων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, καθώς οδηγεί τον/την αναγνώστη/τρια να επανεξετάσει το δικό του/της εσωτερικό ανυπεράσπιστο παιδί και να αναθεωρήσει τον τρόπο που βλέπει όσα του έχουν συμβεί στην παιδική και εφηβική του/της ηλικία.

“Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο που βοηθά όλους μας να ψάξουμε βαθιά στον εαυτό μας και να βρούμε απαντήσεις ακόμα και λύσεις στις συμπεριφορές και τα πεπραγμένα μας. Ένα βιβλίο που ελευθερώνει το μικρό παιδάκι που κρύβεται μέσα μας και το κάνει να αποκαλύψει και να φωτίσει ανεξερεύνητα τοπία της ψυχής μας. Σίγουρα αυτό το βιβλίο είναι ένα εφόδιο ζωής”.
Αλκυόνη Παπαδάκη

Νουβέλα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2017, 106 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις