Σπούδασε νοµικά στο Λονδίνο και είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου. Υπηρέτησε για σαράντα χρόνια στη δηµόσια υπηρεσία της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Από τον Απρίλιο του 2008 µέχρι τον Αύγουστο του 2015 διετέλεσε επικεφαλής ή µέλος της ελληνοκυπριακής οµάδας εργασίας στο κεφάλαιο των περιουσιών, στις συνοµιλίες που διεξήχθησαν για επίλυση του Κυπριακού. Από τον Φεβρουάριο του 2012 είναι επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήµιο Νεάπολις της Πάφου. Έχουν κυκλοφορήσει ένα βιβλίο του νοµικού περιεχοµένου (“Η προστασία της ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση της στην Κύπρο”) και δύο µε θέµα το κυπριακό (“The property issue in the Cyprus problem: A technocratic approach” και “Κυπριακό ώρα µηδέν: Το αγκάθι του περιουσιακού”). Ασχολείται µε τη συγγραφή λογοτεχνικών κειµένων από νεαράς ηλικίας, όµως τα έργα του, πέραν µιας ποιητικής συλλογής, (“Τραγουδοποιήµατα”), παραµένουν ανέκδοτα. Οι “Τρείς ζωές του αντάρτη” είναι η πρώτη εκδοτική του απόπειρα στον τοµέα του µυθιστορήµατος, αν και φιλοδοξεί να υπάρξει και συνέχεια.
Οι τρεις ζωές του αντάρτη (2020), Εκδόσεις Πηγή
Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική
Κυπριακό ώρα μηδέν (2020), Εκδόσεις Παπαζήση
Κυπριακό ώρα μηδέν – Ανδρέας Δ. Συμεού
Το αγκάθι του περιουσιακού
Το βιβλίο αυτό εξετάζει το “περιουσιακό”, το οποίο είναι, πιθανότατα, το πιο περίπλοκο από τα έξι κεφάλαια στις συνομιλίες που διεξάγονται για επίλυση του κυπριακού και δικαίως έχει χαρακτηρισθεί σαν αγκάθι στις συνομιλίες. Είναι, ταυτόχρονα, εκείνο το οποίο αφορά και ενδιαφέρει άμεσα ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Συνεπώς μια, κατά το δυνατόν, ισοζυγισμένη συμφωνία στο περιουσιακό θα επηρεάσει θετικά τις προοπτικές αποδοχής του οποιουδήποτε σχεδίου λύσης από τις δύο κοινότητες και ειδικότερα από την ελληνοκυπριακή, στα δημοψηφίσματα τα οποία θα ακολουθήσουν. Για το κυπριακό και τις διάφορες πτυχές του έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία. Για την πτυχή του περιουσιακού, εντούτοις, ελάχιστη βιβλιογραφία υπάρχει. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, με μακρά πείρα στο θέμα, λόγω επαγγελματικού και ακαδημαϊκού υποβάθρου, αλλά και συμμετοχής του στις συνομιλίες σαν επικεφαλής ή μέλος της ελληνοκυπριακής ομάδας περιουσιακού, εξετάζει το θέμα από πολλές πτυχές και προτείνει πρακτικές ιδέες για επίλυσή του.
Οι πιο κάτω είναι μερικοί από τους βασικότερους στόχους του βιβλίου:
– να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του περιουσιακού,
– να προσπαθήσει να ταξινομήσει και να απλοποιήσει τις διάφορες πτυχές του,
– να παραθέσει αριθμητικά στοιχεία, δεδομένα και πιθανά σενάρια,
– να επισημάνει λάθη του παρελθόντος και ορατούς κινδύνους για την πλευρά μας,
– να εισηγηθεί συγκεκριμένες ιδέες για επίλυσή του,
– να οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της πλευράς μας και
– να καταρρίψει κάποιους μύθους οι οποίοι κατά καιρούς κυκλοφορούν.
Το βιβλίο εκδίδεται σε μια περίοδο όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Ευχή του συγγραφέα είναι αυτό να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Πολιτική, Εκδόσεις Παπαζήση, 2020, 224 σελ.
Οι τρεις ζωές του αντάρτη – Ανδρέας Δ. Συμεού
Ο Αντάρτης είναι ένας άνθρωπος σαν και µας. Γεννήθηκε κάπου εδώ τριγύρω, σε αυτό τον πλανήτη που ταλαιπωρείται ακόµα από πολέµους, καταστροφές, εγκλήµατα, φτώχια, αδικίες, µισαλλοδοξία, σκάνδαλα και διαπλοκές. Έφυγε πολύ νωρίς, µε ένα βίαιο τρόπο, για τον τόπο όπου “δεν υπάρχει πόνος, λύπη ή στεναγµός, αλλά ζωή ατελεύτητος.” Όµως δεν προσαρµόστηκε, η σκέψη του ήταν στραµµένη µε ένα οδυνηρό, ψυχαναγκαστικό τρόπο στα γήινα και τα εφήµερα. Ζήτησε λοιπόν και του δόθηκε η µεγάλη χάρη: Να γυρίσει στη γη, σαν υβριδικό ον, λίγο άνθρωπος, λίγο ψυχή, λίγο άγγελος, για σαράντα µέρες, για να ξεκαθαρίσει κάποιους λογαριασµούς, για να τελειώσει αυτά που δεν πρόλαβε στην ζωή του σαν θνητός.
Τι είναι ζωή, τι θάνατος, τι το κακό, τι ο Θεός, τι αλήθεια, τι πραγµατικότητα και τι όνειρο, τι είναι η ψυχή, τι η φαντασία, τι ο χρόνος, τι επιφυλάσσει το µέλλον;
Αυτά είναι ορισµένα από τα ερωτήµατα του Αντάρτη, απορίες του κάθε ανθρώπου, ακόµα και δικές σου…
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 306 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παπαζήση, Εκδόσεις Πηγή