Σπούδασε στην Πάντειο Σχολή. Έζησε στη Δανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία και αρκετό διάστημα στην Κρήτη, Χανιά και Ηράκλειο, απασχολούμενος σε διάφορες βιοποριστικές δουλειές που του άφηναν χρόνο για γράψιμο. Τα παιδικά βιβλία βραβεύθηκαν από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, αντίστοιχα.
Ασχολείται παράλληλα με τη φωτογραφία κι έχει κάνει εκθέσεις με ζωγραφισμένες και ψηφιακές φωτογραφίες.
Η ζωή είναι μυθιστόρημα, μωρό μου (1991), Οδυσσέας
Polaroid stories (1997), Οδυσσέας
Δυτικές συνοικίες (2000), Οδυσσέας
Βάζω τη μοναξιά, βάλε το όνειρο (2005), Ψυχογιός
Κυνηγώντας το χάρτινο φεγγάρι (2007), Ψυχογιός
Το έγκλημα της οδού Αλόης (2009), Ψυχογιός
Η τέφρα του φοίνικα (2012), Ψυχογιός
Ανυπεράσπιστοι φόνοι (2014), Ψυχογιός
Διηγήματα
Keratsini dream (2002), Οδυσσέας
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Πώς τα πέρασες στο Βόλο, Κωστάκη; (2000), Ψυχογιός
Από πού πάνε για την οδό Δεληγιάννη; (2000), Ψυχογιός
Το μυστήριο της 21ης χάντρας (2003), Ψυχογιός
Επιχείρηση κούκος (2003), Ελληνικά Γράμματα
Φτου, σκουληκομερμηγκότρυπα (2004), Ελληνικά Γράμματα
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού (2004), Ψυχογιός
Της κακομοίρας (2005), Ψυχογιός
Αχ, αυτός ο Όμηρος (2006), Ψυχογιός
Παραμύθια με τη ρίγανη (2007), Κέδρος
Όνειρο είναι, θα περάσει (2007), Ψυχογιός
Πέντε μέρες που συγκλόνισαν το σπίτι μας (2008), Ψυχογιός
Το αίνιγμα του χαμένου cd player (2009), Ψυχογιός
Ο θείος μου ο κατσικοπόδαρος (2010), Ψυχογιός
Οι περιπέτειες του Άγριου Χουάν (2011), Ψυχογιός
Οι ναυαγοί της τηγανίτας (2013), Ψυχογιός
Και οι 7 ήταν υπέροχοι (2015), Ψυχογιός
Συλλογικά έργα
Ήρωες της Ελλάδας (2007), Ψυχογιός
Πειραιάς (2009), Τσαμαντάκη
Εισβολή (2010), Ανατολικός
Ελληνικό Πάσχα (2012), Ψυχογιός
Ιστορίες διαδικτύου, Τα πρώτα 20 διηγήματα του 2011 (2013), Artspot
Έγκλημα στο χωριό (2013), OpenBook.gr
Και οι 7 ήταν υπέροχοι – Γιάννης Ρεμούνδος
«Δεν κάνεις Ντίνο για την ομάδα, το βλέπεις και μόνος σου», είχε πει ο Βασίλης κι η Νατάσα συμπλήρωσε ειρωνικά: «Και στραβοχέρης και στραβοπόδης!». Το φυσούσε λοιπόν και δεν κρύωνε και ενώ έπρεπε να προπονηθεί καλά, βρέθηκε να κάνει διακοπές. Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζούσε μια περιπέτεια με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι των νησιών κι ότι θα συναντούσε κάποια που για χάρη της θα μπορούσε να αναποδογυρίσει τον κόσμο. Κι ούτε βέβαια μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε αυτός ο Ντίνος Γιαχνής, ο «στραβοχέρης και στραβοπόδης», να σημαδεύει την αντίπαλη μπασκέτα με μισόκλειστα από τον ιδρώτα βλέφαρα. Ήταν το τελευταίο τρίποντο του αγώνα. Αν το έβαζε νικούσαν. Αν δεν το έβαζε έχαναν… Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζούσε μια τέτοια απίστευτη περιπέτεια για αγόρια που θα τη λάτρευαν τα κορίτσια.
Eικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2015, 272 σελ.
Ανυπεράσπιστοι φόνοι – Γιάννης Ρεμούνδος
Αν σας αρέσουν οι αντεργκράουντ ιστορίες, τότε κρατάτε στα χέρια σας το σωστό βιβλίο! Αν πάλι όχι, τότε είναι καιρός να αναθεωρήσετε την άποψή σας, παρακολουθώντας τις απελπισμένες προσπάθειες των μελών μια οικογένειας να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό της ζωής τους, ενώ η χώρα βυθίζεται στον λασπότοπο της οικονομικής κρίσης. Πού να το φανταζόταν η Μαρία ότι, για να περισώσει τα κουρέλια της οικογενειακής της ευτυχίας, θα άφηνε τον πεθερό της αβοήθητο να πεθάνει μαχαιρωμένος; Πού να το φανταζόταν η Δέσποινα ότι στο τέλος ο στρατηγός Ορφανέας θα πέθαινε από ασφυξία ανάμεσα στα πόδια της; Καμιά τους δεν είχε φανταστεί αυτήν την κατάληξη. Παρόλο που όλα είχαν αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς, τις καλύτερες προϋποθέσεις για να μεταποιήσουν ένα κουρελάκι ονείρου σε λαμπρή φορεσιά. Και γύρω από τις δύο αδελφές τα υπόλοιπα πρόσωπα κρατάνε το «ίσο» των ψευδαισθήσεων σαν ξεχασμένοι ψάλτες ενός εσπερινού. Πρόσωπα παγιδευμένα στις συμβάσεις του καιρού, πρόσωπα κυνηγημένα από εφιάλτες ιδιωτικών παθών, πρόσωπα σαν το αρνητικό μιας φωτογραφίας, γελασμένα από γεννησιμιού τους, ποιητές από τα γεννοφάσκια τους.
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2014, 480 σελ.
Η τέφρα του φοίνικα – Γιάννης Ρεμούνδος
Πρώτο φονικό, φθινόπωρο του 1965. Ο Στάμος Καλυβωκάς, καφετζής σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, γίνεται μάρτυρας ενός φόνου. Θύμα ο Θράσος Κρασοβασίλης και θύτης ο Γιάννης Ρούσσος. Ο πρώτος, χουντικός, δεσμοφύλακας και βασανιστής στη Μακρόνησο. Ο δεύτερος, αριστερός, επαναστάτης και φυλακισμένος.
Δεύτερο φονικό, καλοκαίρι του 1974. Ο Μάνθος Κρασοβασίλης, πετυχημένος και φιλόδοξος παράγοντας στο χωριό, προσπαθεί μάταια να συμφιλιωθεί με τον Στέλιο Ρούσσο, τσιράκι των χουντικών, αριβίστα και τζογαδόρο. Ο Ρούσσος αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά στα μάτια της κόρης του, από τα χέρια γνωστών άγνωστων.
Τρίτο φονικό, χειμώνας του 1982. Η Άννα Ρούσσου ορκίζεται να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της. Ο Μάνθος στοιχειώνει τη ζωή της. Το σχέδιο εκδίκησης που καταστρώνει θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Μέσα από το χρονικό μιας βεντέτας, παρακολουθούμε την ιστορία της Ελλάδας, όπως ξεδιπλώνεται στα πρόσωπα-καρικατούρες, στις σκέψεις και στις δράσεις τους, μιας Ελλάδας όπου είναι διάχυτη η πίκρα και η διάψευση των ελπίδων.
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2012, 623 σελ.
Το έγκλημα της οδού Αλόης – Γιάννης Ρεμούνδος
“Το μπουρδέλο ήταν ένα διώροφο κτίσμα, απομεινάρι παλιάς αρχοντικής μονοκατοικίας με πλούσιο διάκοσμο, κι αν διέθετε κάποιος λίγη ευαισθησία, θα μπορούσε να ακούσει ακόμη τα τρανταχτά γέλια από αλλοτινές γιορτές. Βρισκόταν σφηνωμένο ανάμεσα στις πολυκατοικίες, σ’ ένα στενό και μάλλον θλιβερό δρόμο κάθετο στην οδό Φυλής. Ένας συνηθισμένος δρόμος, απρόσωπος, στολισμένος με μερικά ασθενικά δέντρα στα πεζοδρόμια και παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Ένα βαθύ κόκκινο φως στην είσοδο προειδοποιούσε σαν φάρος τους περαστικούς, όσους ήθελαν να ναυαγήσουν κι όσους δεν ήθελαν.”
Δύο μεθυσμένοι φαντάροι, ένας διεφθαρμένος αστυνομικός, ένας οικογενειάρχης δημόσιος υπάλληλος, ένας ομοφυλόφιλος ιδιοκτήτης μπαρ, μια γυναίκα που θέλει να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή της είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα που μπαινοβγαίνουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, στο σπίτι της οδού Αλόης.
“Το έγκλημα της οδού Αλόης” δεν ήταν προμελετημένο, ήταν ένα τυχαίο έγκλημα της μεθυσμένης νύχτας, των πνιγηρών απωθημένων, της κακιάς στιγμής, απ’ αυτά που συναντάμε στα ψιλά των εφημερίδων.
Μια διεισδυτική ιστορία που φωτίζει τις αθέατες ζωές ανθρώπων που ανασαίνουν δίπλα μας, ανθρώπων με βάσανα ποδοπατημένα από τις ειδήσεις των οκτώ.
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2009, 417 σελ.
Κυνηγώντας το χάρτινο φεγγάρι – Γιάννης Ρεμούνδος
Όλα ξεκίνησαν από ένα φευγαλέο βλέμμα, κι ο Λάζαρος Καλογεράς, νεαρός φοιτητής της Παντείου, ένιωσε μια ανατριχίλα να αγκαλιάζει το σώμα του. Στα μάτια της Άννας ήταν σίγουρος πως είχε βρει το δικό του χάρτινο φεγγάρι, τον ιδανικό έρωτα που αναζητούσε στη ζωή του. Κι ήταν αποφασισμένος να το πιάσει προτού αυτό λιώσει από τη βροχή.
Μόνο που τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Οι σκιές του παρελθόντος ξεπροβάλλουν απαιτητικές και διεκδικούν τη δική τους θέση στο παρόν. Ο Λάζαρος, εγκλωβισμένος στο παρανοϊκό σύμπαν του μυαλού του, βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στο καθήκον του καταδότη στην υπηρεσία των στρατιωτικών και στον πόθο του για την επαναστάτρια Άννα. Θα πρέπει να επιλέξει. Και η επιλογή αυτή θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.
Με φόντο την Ελλάδα της μεταπολίτευσης και την οδυνηρή επταετία της δικτατορίας, εκτυλίσσεται μια ιστορία έρωτα και φόβου, που θα μιλήσει στην καρδιά όλων όσοι ψάχνουν το δικό τους χάρτινο φεγγάρι.
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2007, 476 σελ.
Βάζω τη μοναξιά, βάλε το όνειρο – Γιάννης Ρεμούνδος
Τίποτε δεν προμηνούσε, εκείνο το σημαδιακό καλοκαίρι του 1959, τα σύννεφα που θα έρχονταν να σκιάσουν για πάντα τη ζωή της οικογένειας Μπουκουβάλα. Η αναπάντεχη εγκυμοσύνη της ψυχοκόρης Αμαλίας πυροδοτεί το σκάνδαλο στη μικρή επαρχιακή πόλη και μια αλληλουχία τραγικών γεγονότων φέρνει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά.
Η Νίτσα, παγιδευμένη σ’ έναν έρωτα υπόγειο και στοιχειωμένο, γίνεται άθελά της το αποκούμπι όλων, αναγκασμένη να παλέψει με τα φαντάσματα του παρελθόντος και με τις ερινύες του παρόντος. Δεν μπορεί και δε θέλει να ξεχάσει τον Μένιο.
Μέσα από την ιστορία και την πτώση μιας λαμπρής οικογένειας, μέσα από ένοχες σιωπές και κατά συνθήκη ζωές, αποτυπώνεται με εξαιρετικό τρόπο η ελληνική κοινωνία της εποχής και αναδεικνύεται το μεγαλείο του έρωτα, μοναδικού και αξεπέραστου.
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2005, 386 σελ.
Keratsini dream – Γιάννης Ρεμούνδος
Οι ήρωες αυτών των ιστοριών κινούνται, ή μάλλον σέρνονται, σε ένα περιορισμένο γεωγραφικό χώρο, σχεδόν ασφυκτικό. Αν δείτε ένα χάρτη της περιοχής θα βρείτε τους δρόμους με τα λαμπρά ονόματα και τα ύποπτα μπαρ, τις πλατείες με τα αγάλματα των δοξασμένων ηρώων και τους επιδειξίες που παραφυλούν στα σκοτεινά. Οι ήρωες των ιστοριών αυτών δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, παρόλο που σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλον μουρμουρίζοντας πνιγμένα ένα “μπαρντόν” σαν ρέψιμο και έχουν στο μυαλό τους κάτι άλλο, ένα φόνο, για παράδειγμα, μια αυτοκτονία ή ένα σμίξιμο της συμφοράς. Κι ακόμη κάτι αξιοπερίεργο: οι ήρωες αυτών των ιστοριών δεν πεθαίνουν λες και είναι τα κουρέλια αθάνατα, στοιχειωμένα μέσα στην ελληνική ιστορία.
Διηγήματα, Οδυσσέας, 2002, 284 σελ.
Δυτικές συνοικίες – Γιάννης Ρεμούνδος
Έντεκα φαινομενικά ανεξάρτητες ιστορίες που στην πραγματικότητα αποτελούν ένα ανατιναγμένο μυθιστόρημα. Η πλοκή του διαδραματίζεται στις δυτικές συνοικίες που ως φόντο άλλοτε αχνοφαίνεται και άλλοτε δεσπόζει ασφυκτικά στις ζωές των ανθρώπων. Οι ήρωες κινούνται από τη θολή ελπίδα ενός καλύτερου αύριο έως τη μυωπική προσδοκία “να πιάσουν την καλή”. Η ματαίωση, η προδοσία, η κατάθλιψη ή απλώς η ατυχία κάνουν σμπαράλια αυτά που ονειρεύτηκαν ξύπνιοι, κάνουν σκόνη τα μικροσυμφέροντά τους. Οικογενειακά βάσανα, δολοφονικές προσωπικές σχέσεις, υπαρξιακές αγωνίες, διεστραμμένοι έρωτες, ιδιοτέλεια και αλκοολισμός χτίζουν τον μικρό τους κόσμο στα νεόκτιστα των δυτικών συνοικιών, οι οποίες δεν αποτελούν απλώς ένα γεωγραφικό όρο, αλλά ένα υπόγειο τούνελ που συνδέει με μυστήριο τρόπο το παρελθόν με το μέλλον.
Μυθιστόρημα, Οδυσσέας, 2000, 315 σελ.
Polaroid stories – Γιάννης Ρεμούνδος
Ένας παλιός αδιευκρίνιστος φόνος, η ιδιότυπη σχέση ενός νεαρού με τη νοικάρισσά του, η διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής τριών φίλων στη σκιά ενός εθνικού ζητήματος, ένας αναπότρεπτος βιασμός, ένας αιμόφυρτος κυνηγημένος που καταφεύγει σε μια πολυκατοικία, δυο αποβράσματα που βρίσκουν τυχαία μια τσάντα με λεφτά κι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή: έξι ιστορίες μιας ανύποπτης καθημερινότητας που…
Μυθιστόρημα, Οδυσσέας, 1997, 196 σελ.
Η ζωή είναι μυθιστόρημα, μωρό μου – Γιάννης Ρεμούνδος
Μυθιστόρημα, Οδυσσέας, 1991, 331 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός, Οδυσσέας, Κέδρος