Είναι καθηγητής φιλοσοφίας, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας. Από το 1999 διδάσκει ηθική, επιστηµολογία, αρχαία φιλοσοφία και φιλοσοφία της τεχνολογίας στη µέση και ανώτερη ιδιωτική εκπαίδευση. Σπούδασε πληροφορική, από το 1999 στράφηκε στη φιλοσοφία. Το 2001 απέκτησε µεταπτυχιακό δίπλωµα στην αρχαία φιλοσοφία από το Πανεπιστήµιο της Ουαλίας και το 2005 διδακτορικό τίτλο από το ίδιο πανεπιστήµιο µε θέµα τον Πλωτίνο και τους Προσωκρατικούς. Εργάστηκε ως µεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήµιο της Κοπεγχάγης (2010-2012) και ως συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης (2011-2014). Έχει δηµοσιεύσει τα βιβλία Plotinus and the Presocratics (2007, SUNY Press), Computer Ethics: A Global Perspective (2007, Jones and Bartlett), Φιλοσοφία και Θρησκεία στην Ύστερη Αρχαιότητα (2007, Εκάτη), Introduction to Presocratics: A Thematic Approach to Early Greek Philosophy (2012, Wiley-Blackwell), Plotinus and the Moving Image (2018, Brill), Parasite: A Philosophical Exploration (2022, Bril), όπως και άρθρα, δοκίµια και µεταφράσεις, κυρίως στον τοµέα της αρχαίας φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας της τεχνολογίας.
Έχει επίσης δηµοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: Η Θυσία (1994, Εντροπία), Αγγίζοντας την ηλιόσκονη (1996, Διάσταση), Δυο φλόγες µία, (2007, Πλανόδιον), Επιπλεύσεις (2019, Δίαυλος).
Kepler 38 (2023), Εκδόσεις Πηγή
Ποίηση
Δυο φλόγες μία (2007), Πλανόδιον
Επιπλεύσεις (2019), Δίαυλος
Δοκίμια-Μελέτες
Φιλοσοφία και θρησκεία στην ύστερη αρχαιότητα (2007), Εκάτη
Συλλογικά έργα
Τι είναι η ψυχή; (2002), Αρχέτυπο
Μεταφράσεις
Wallis, R. T., Νεοπλατωνισμός (2002), Αρχέτυπο
Robinson, Dave, Ο Πλάτων με εικόνες (2002), Δίαυλος
Kepler 38 – Γιάννης Σταματέλλος
Εικονικές ζωές στην κοσμική άβυσσο
Εδώ δεν έχουµε δική µας ιστορία, µόνο µύθους από το παρελθόν.
Δεν είµαστε µέσα στην ιστορία, είµαστε απέναντί της,
παρατηρητές των σκιών που δηµιούργησε ο ίδιος ο άνθρωπος, ελεύθεροι αλυσοδεµένοι.
O Αχιλλέας, ορυκτολόγος µηχανικός διαστηµικού σταθµού, αναζητά την Άννα που έχει εξαφανιστεί σε έναν άνυδρο πλανήτη του διπλού αστρικού συστήµατος Kepler-38. Η αναζήτηση της Άννας είναι διαρκής, εµµονική και επίµονη, όπως και η αγωνία του Αχιλλέα για τη ζωή και την υπαρξιακή του ταυτότητα. Οι σκέψεις του περιγράφονται και καταγράφονται σε διαφορετικά επίπεδα συνείδησης και εµπειρίες επαυξηµένης εικονικής πραγµατικότητας. Το εικονικό γίνεται προτιµότερο του πραγµατικού και η τεχνητή νοηµοσύνη φαντάζει αρκετή για την ανθρώπινη επιβίωση. Ο άνθρωπος, ξένος σε έναν νέο κόσµο, προκαλεί την ιστορία του µε ένα αµφισβητήσιµο, αλλά ηρωικό άλµα στο διάστηµα. Οι αναµνήσεις, τα βιώµατα και η τεχνολογία συγκροτούν τόσο το κοσµικό αποτύπωµα όσο και το γνωστικό συνειδητό της αντίληψης του µετανθρώπου του διαστήµατος.
Άλµα προόδου και εξέλιξης ή επιστροφή σε µια υπαρξιακή άβυσσο;
Μια συµπαντική εξερεύνηση που αµφισβητεί τα όρια της κατανόησης και εγείρει βαθιά ερωτήµατα σχετικά µε τη φύση της ίδιας της ύπαρξης.
Επιστημονική Φαντασία
Νουβέλα, Εκδόσεις Πηγή, 2023, 116 σελ.
Επιπλεύσεις – Γιάννης Σταματέλλος
Επιπλεύσεις
στάζει η συκιά
τα σύκα της
κι ο ήλιος
τη σκιά της
η ζωή είναι μια ευκαιρία
να βρέξεις τα πόδια σου
στη θάλασσα
δυσκόλεψε ο δρόμος
γέμισε βότσαλα
κι ένα σωρό
ποιήματα
Ποίηση, Δίαυλος, 2019, 56 σελ.
Φιλοσοφία και θρησκεία στην ύστερη αρχαιότητα – Γιάννης Σταματέλλος
Η παρούσα εισαγωγή εστιάζει στην φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην σχέση των φιλοσοφικών της ρευμάτων με τις επικρατούσες θρησκείες της εποχής. Εντούτοις η αρχαία ελληνική σκέψη δεν απομακρύνθηκε ποτέ από την θρησκευτική παράδοση. Ο φιλοσοφικός λόγος γεννήθηκε από τον μύθο ως γραπτή του εξέλιξη. Ακόμη και σε περιόδους μεγάλης θρησκευτικής αμφισβήτησης, ο φιλοσοφικός στοχασμός διατήρησε έστω και σπερματικά την θρησκευτική παράδοση προσφέροντας ένα νέο μυθικο-λογικό κοσμοείδωλο. Σε αυτό ίσως συντέλεσε και ο μη δογματικός χαρακτήρας της αρχαίας ελληνικής θρησκείας – οι θεοί ήταν καθ’ εικόνα και ομοίωση των ανθρώπων και όχι το αντίστροφο. Επίσης, η έλλειψη κεντρικού θρησκευτικού κειμένου, η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία των πόλεων-κρατών επέτρεψαν την ελευθερία και τον νεωτερισμό.
Ιδιαίτερα όμως κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας παρατηρείται μια έντονη στροφή του φιλοσοφικού στοχασμού προς την θρησκευτική παράδοση και την τελετουργική πρακτική. Τα φιλοσοφικά κινήματα της εποχής συνομιλούν με τις θρησκείες της εποχής εκφράζοντας “νέα” φιλοσοφικά ρεύματα όπως αυτά του Νεοπυθαγορισμού και του Νεοπλατωνισμού, αλλά και οι θρησκείες της εποχής επηρεάζονται από τη φιλοσοφία δημιουργώντας ιδιόμορφα θεοσοφικά κινήματα όπως αυτά του Γνωστικισμού και του Ερμητισμού.
Φιλοσοφία και θρησκεία, Εκάτη, 2007, 55 σελ.
Δυο φλόγες μία – Γιάννης Σταματέλλος
Ποίηση, Πλανόδιον, 2007, 48 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκάτη, Δίαυλος, Πλανόδιον, Εκδόσεις Πηγή