Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Παναγιώτης Γεωργουδής

Ο Παναγιώτης Ι. Γεωργουδής γεννήθηκε στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας το 1958.
Από μικρός ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Την περίοδο 1975-76, μία ομάδα μαθητών στο Λύκειο της Νεάπολης ανέβασαν τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε διαλογική μορφή και ο Γεωργουδής έκανε την επιλογή των κειμένων μετά από σχετική μελέτη. Από το 1978 ζει στο Ηράκλειο Κρήτης.
Εργάστηκε δημοσιογραφικά στις εφημερίδες του Ηρακλείου, «Δημοκράτης», «Η Τόλμη», «Μεσόγειος» και στην «Ελευθεροτυπία», για 25 χρόνια στην οποία διετέλεσε προιστάμενος του Γραφείου Κρήτης. Εισήγαγε από το 1987 στον Ελληνικό Τύπο συστηματικά το επιστημονικό και τεχνολογικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε σε θέματα Πολιτισμού με τον αείμνηστο διευθυντή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, Νίκο Γιανναδάκη και τον Αντρέα Σαββάκη. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ανεξάρτητης συνεταιριστικής εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών». ΄Ηταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου το 2006, με την συμμετοχή κορυφαίων φιλοσόφων και στοχαστών απ’ όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ο Νόαμ Τσόμσκι.
Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές, «Η Κίρκη», εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2006, «Διαλεκτική του Λυρισμού», 2008, Γαβριηλίδης, «Πέραν», 2011, Γαβριηλίδης, οι οποίες πραγματοποίησαν επανεκδόσεις. Ποιήματά του συμπεριελήφθησαν στις ομαδικές ποιητικές συλλογές, «Ανθολογία Κρητικής Ποίησης 1950-2007», εκδόσεις Ταξιδευτής, «Τα Ποιήματα του 2011» σε ανθολόγηση Κώστα Καναβούρη, Γιώργου Μπλάνα, «Κοινωνία των (δε)κάτων, 2012. «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα: Ποιήματα», επιμέλεια: Ηλίας Γκρης, εκδόσεις ΕΛΤΑ. Στο τρίτο Διαβαλκανικό Φιλολογικό Συνέδριο, παρουσίασε την μελέτη, «Ποίηση και ύπαρξη στον Πέτρινο Χρόνο του Γιάννη Ρίτσου», αξιακή αντιπαράθεση Χαιντέγκερ-Ρίτσου. Στο 4ο Διαβαλκανικό Φιλολογικό Συνέδριο εισηγήθηκε το θέμα: «Οι δύο πόλοι της Παγκομιοποίησης και τα σύμβολά της στην τραγωδία του ΄Αγγελου Σικελιανού «Ο Χριστός στη Ρώμη». Σε διεθνές Συνέδριο που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης και το ΄Ιδρυμα Καψωμένου το 2015, παρουσιάστηκε η μελέτη του: «Η Δημοκρατία στην σκέψη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Υπό έκδοση βρίσκεται το δοκίμιό του με τίτλο: «ΕΑΜ: Η Απάντηση στην Παγκοσμιοποίηση. Υπόδειγμα Άμεσης Δημοκρατίας- Αντιπροσωπευτικής. Οι Ανορθολογικοί πολέμιοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ». Είναι ιδρυτικό μέλος του πολιτισμικού φορέα «Συμπόσιο Πολιτισμού», το οποί πραγματοποίησε στο Ηράκλειο Κρήτης 24 εκδηλώσεις με κορυφαίες προσωπικότητες της Τέχνης, τη Επιστήμης, της Φιλοσοφίας, της Πολιτικής και Αγωνιστές της Αριστεράς.
Ποίηση
Η Κίρκη (2006), Γαβριηλίδης
Διαλεκτική του λυρισμού (2008), Γαβριηλίδης
Πέραν (2011), Γαβριηλίδης
Πέραν (2021), Άπαρσις (Ε)

Συλλογικά έργα
Τα ποιήματα του 2011 (2012), Κοινωνία των (δε)κάτων

Πέραν – Παναγιώτης Γεωργουδής

ΠέρανΤρίτη έκδοση


Το επιχειρείν και το κερδίζειν απαρέμφατα φθοράς και διαφθοράς συντρίβουν το πρόσωπο του φιλοσοφείν- ́Ολα αυτά, μας προετοιμάζουν για την μεγάλη πανδαισία του “Πέραν”, όπου ο δεκαπεντασύλλαβος συναντά το άλλο μεγάλο ποίημα την “Αμοργό” και κει ξεφαντώνει το γλέντι. Δροσιά ελπίδας, ανακούφιση, άλλος αγέρας φύσηξε στα καπνισμένα πνευμόνια μου, είμαι στη Θάσο, το γενέθλιο νησί, και μ’ ανεβάσατε στο Υψάριον Όρος στον Ταΰγετο, στον Ψηλορείτη.

Επανέκδοση: “Γαβριηλίδης”, 2011

Ποίηση, Άπαρσις, 2021, 80 σελ.

Πέραν – Παναγιώτης Γεωργουδής

Πέραν


Πόσους θανάτους σήκωσα να πιώ λίγη ζωή;
Στο αγιοθύρι της ψυχής τον έρωτα να σπείρω
Πόσο σκοτάδι λίχνισα να βγάλω λίγο φως;
Νύχτες αλώνιζα το φως το μάλαμα να πάρω
Στο μέγα αλώνι της ψυχής παλεύω με το χρόνο
Να του καρφώσω στην καρδιά το χτύπο της καρδιάς μου
Ν’ ακούγεται το σήμαντρο στα βάθη των αιώνων.

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2011, 92 σελ.

Διαλεκτική του λυρισμού – Παναγιώτης Γεωργουδής

Διαλεκτική του λυρισμού


Η ροή κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην εθνική οδό
Είναι πομπή κηδείας χωρίς νεκρό,
Χωρίς δάκρυα χωρίς ψυχικό συγκλονισμό
Τ’ αυτοκίνητα στην εθνική οδό είναι τάφοι εν κινήσει
Τάφοι που μαρσάρουν
Τάφοι που κορνάρουν
Τάφοι που φρενάρουν
Και ο μόνος άταφος νεκρός είναι το τραγικό
Που όλοι προσπερνάμε.

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2008, 74 σελ.

Η Κίρκη – Παναγιώτης Ι. Γεωργουδής

Η Κίρκη


Λερναία Ύδρα
Οι σκέψεις μας βουλιαγμένα καράβια
Σε σκοτεινούς βυθούς
Τα λόγια μας υδρόβια φυτά που τρέφονται τη νύχτα
Οι πράξεις μας τυλιγμένες στην ομίχλη
Η εξουσία, Λερναία Ύδρα κατασπαράσσει το φως.
(από τη σελ. 28 του βιβλίου)

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2006, 66 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, Άπαρσις