Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα πανεπιστήμια Συρακουσών, ΗΠΑ και Καναδά. Εργάστηκε και ως υπάλληλος στο Αγγλικό Δικαστήριο Λευκωσίας. Κίνησε το δημοσιογραφικό του ταξίδι μέσα από τη συνεργασία του με την κυπριακή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Από το 1955 εργάστηκε στον ραδιοσταθμό CBS (Cyprus Broadcasting Service), που ήταν εκείνη την εποχή αγγλοκρατούμενος, ως επιμελητής και σκηνοθέτης θεατρικών και ραδιοφωνικών έργων, αλλά και ως παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών. Το 1960 στην χαραυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) αλλάζει την ονομασία του και συνεχίζει τη συνεργασία με τον Πάνο Ιωαννίδη στο Τμήμα Ραδιοφώνου. Με μία διακοπή έξι μηνών, στο πλαίσιο της οποίας ολοκληρώνει ένα εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφίας στο Πανεπιστήμιο Συρακουσών, διορίζεται Βοηθός Τμηματάρχης Τηλεοράσεως.
Το 1974 μεταβαίνει στον Καναδά για να παρακολουθήσει σειρές μαθημάτων σε σχέση με τα ΜΜΕ και την Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Γιορκ. Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1976 διορίζεται Τμηματάρχης Τηλεοράσεως. Το 1993 προάγεται σε Γενικό Διευθυντή Προγραμμάτων ΡΙΚ και παράλληλα με τα καθήκοντά του στη θέση αυτή, γράφει και σκηνοθετεί σενάρια για ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες και τηλεσειρές. Αφυπηρετεί το 1995.
Παράλληλα με όλες τις χρονοβόρες ασχολίες του, στο πλαίσιο των επαγγελματικών του καθηκόντων αλλά και των εργασιών που απαιτούσε το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ, υπήρξε πολυγραφέστατος.
Αγάπησε πολύ και το θέατρο. Έγραψε θεατρικά έργα, από τα οποία πέντε ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και αρκετά άλλα από άλλες επαγγελματικές σκηνές. Έργα του παρουσιάστηκαν και στην τηλεόραση. Η τηλεοπτική διασκευή του θεατρικού του Γκρέγκορυ βραβεύτηκε το 1976 σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Βουλγαρία και προβλήθηκε από τις τηλεοράσεις των χωρών που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Υπήρξε και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Τιμήθηκε με τέσσερα κρατικά βραβεία για τα μυθιστορήματά του Απογραφή και Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π.Φ.Κ. και για τις συλλογές διηγημάτων του Κύπρια Έπη και Η αθέατη όψη. Τιμήθηκε με το Βραβείο Θεοδόση Πιερίδη και Τεύκρου Ανθία και με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς της Ε.Λ.Κ. «Γ.Φ. Πιερίδης». Το 2007 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου 2021, τα ξημερώματα.
Ποιήματα (1966), Κύπρος
“Εν Παρενθέσει…” (1997), Εκδόσεις Αρμίδα
Πεζογραφία
Στην Κύπρο την αέρινη (διηγήματα) (1964), Φέξης
Κύπρια έπη (διηγήματα) (1968), Κύπρος
Κρόνακα, τόμοι Α´ και Β´, (διηγήματα) (1970-1972), Κύπρος
Απογραφή (μυθιστόρημα) (1973), Κύπρος
Η αθέατη όψη (διηγήματα) (1979), Κύπρος
Νικολάου Κέη, δημοσιογράφου: Τρεις παραβολές (νουβέλες και διηγήματα) (1988), Κύπρος
Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π. Φ. Κ. (μυθιστόρημα), Κινύρας Κύπρος, (1990) Β΄εκδ. Καστανιώτης
Ανάπλους (επιλογή 20 διηγημάτων) (1992), Κύπρος
Αμερική ’62 (2008), Αιώρα
Κοάζινος (μυθιστόρημα) (2012), Αρμίδα
Θεατρικά έργα
Ο άνθρωπος από τη Σαλίνα (1962), Κύπρος
Συ που σκοτώθηκες για το φως (1963), Κύπρος
Πυγμαλίων και Γαλάτεια (1963), Κύπρος
Γκρέγκορυ (1973), Κύπρος
Τρία θεατρικά (Το Μπάνιο, Εγγαστρίμυθοι, Γκρέγκορυ) (1980), Κύπρος
Ονήσιλος (1981), Κύπρος
Θεατρικά Μονόπρακτα (Η Βαλίτσα, Ντράϊ Μαρτίνι, Τα ξαδέλφια) (1984), Κύπρος
Πέτρος ο Α΄ (1992), Κύπρος
Φωτεινός, Έμμετρη θεατρική σύνθεση (2000) Εκδ. Αρμίδα
Συλλογικά έργα
Το τόλμημα της μνήμης – Διηγήματα και ποιήματα από τη νοτιανατολική Ευρώπη (2011), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ανθολογίες
Ανθολογία Κυπριακού διηγήματος (μαζί με τον Α.Χριστοφίδη) (1969), Εκδ. Ι.Μ., Κύπρος
Ανθολογία του Αγώνα (ποιήματα, πεζά, θεατρικά) (1972), Κύπρος
Face of an island, Κύπριοι διηγηματογράφοι, σε αγγλική μετάφραση (1997), Αρμίδα, Κύπρος
Βραβεία-Διακρίσεις
Τέσσερα Κρατικά Βραβεία Πεζογραφίας (1968, 1973, 1979 και 1989) από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
Α΄Βραβείο 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεατρικού Έργου στη Σόφια Βουλγαρίας (1976). Α΄Βραβείο της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου (1981)
Α΄Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (1984)
Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς στα Κυπριακά Γράμματα, Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη (1992)
Κοάζινος – Πάνος Ιωαννίδης
Ο διακεκριμένος συγγραφέας Πέτρος Αρχοντίδης, 75 χρόνων σήμερα, αναζητά στο μακρινό παρελθόν του τα πρόσωπα και τα γεγονότα, τις ώρες και τις καίριες στιγμές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν διαμορφώσει τη ζωή του.
Μέσα στο πνεύμα των κλασικών ταινιών Amarcord του Federico Fellini και Cinema Paradiso του Giuseppe Tornatore, στο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα, Κοάζινος, που είναι ένα κράμα πραγματικότητας και μυθοπλασίας, γιομάτο σκηνές κωμικές, τρελές κι αλλόκοτες, κάποτε και δραματικές, ο Πέτρος Αρχοντίδης αφηγείται με απογυμνωτική ειλικρίνεια, νοσταλγία και γλυκόπικρο χιούμορ όλα όσα σημάδεψαν την περιπετειώδη πορεία του από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και την ενηλικίωση, καθώς και την παράπλευρη και πολυτάραχη ζωή της οικογένειάς του, τη δεκαετία 1945-1955.
Μυθιστόρημα, Αρμίδα, 2012, 414 σελ.
Αμερική ’62 – Πάνος Ιωαννίδης
de profundis
Τον Οκτώβρη του ’62 ο νεαρός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Αρχοντίδης, που βρίσκεται με υποτροφία στις ΗΠΑ, βιώνει την πυραυλική κρίση της Κούβας που απείλησε να μετατρέψει σε ολοκαύτωμα τον πλανήτη. Με έναυσμα το καταλυτικό αυτό γεγονός, σε μια εκ βαθέων εκμυστήρευσή του, ο Αρχοντίδης, με απογυμνωτική ειλικρίνεια, μιλάει για τις εμπειρίες του στο Νέο Κόσμο· για τον εφιάλτη που έζησε στο αντιπυραυλικό καταφύγιο της. Νέας Υόρκης· για τις απρόσκλητες μεταφυσικές εμπειρίες του· για έναν αναμενόμενο Μαύρο Μεσσία που θ’ αλλάξει τον κόσμο με τη μουσική· για το ρόλο του έρωτα και του σεξ στη ζωή του· για κάποιες κωμικοτραγικές πτυχές του Αμερικανικού ρατσισμού που εμπειράται· για ευτυχείς μα και τραυματικές γνωριμίες με κάθε είδους και κάστας ανθρώπους· για μια δυσάρεστη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Κένεντι και για μια συνάντηση με τους Μπίλυ Ουάιλντερ, Σίρλεϊ Μακλέιν και Τζακ Λέμον στα πλατό του Χόλιγουντ· για τη μυστηριακή δεύτερη του γέννηση σ’ ένα τρένο και την ως δια μαγείας μεταμόρφωση ενός ξενοδοχείου στο Τάιμς Σκουέαρ· κι ακόμα, για την ανταγωνιστική, αρχικά, σχέση του μ’ ένα Τούρκο συμφοιτητή του, που εξελίσσεται σε φιλία, που ωστόσο δεν είναι απαλλαγμένη από σκληρούς λεκτικούς διαξιφισμούς. Πάνω σ’ αυτή τη στόφα, εμπλουτισμένη με χίλιες άλλες δυο πτυχώσεις και διαποτισμένη απ’ άκρη σ’ άκρη με γλυκόπικρο χιούμορ, δηκτική ειρωνεία και καυστική σάτιρα, ξεδιπλώνεται το ιδιότυπο οδοιπορικό του δημοσιογράφου/συγγραφέα Πέτρου Αρχοντίδη στη χώρα των σύγχρονων Λωτοφάγων.
Συνέκδοση: “Αρμίδα”, Τ.Θ. 277 17, Έγκωμη 2432, Λευκωσία, Κύπρος
Μυθιστόρημα, Αιώρα, 2008, 448 σελ.
Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π.Φ.Κ. – Πάνος Ιωαννίδης
Μια αριστοφάνεια παραβολή
Ένα Κονάκι, σωστό παλάτι, στη διχοτομημένη Λευκωσία, όπου η αφρόκρεμα της Κύπρου, ντόπια και ξένη, μέσα σε χλιδή και πλούτη κι έργα τέχνης αμύθητης αξίας, μέσα σε μια ασφάλεια τεχνητή, μάλλον μέσα σε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας που οι ένοικοι του Κονακιού κι οι καλεσμένοι τους την εξασφαλίζουν με πακτωλούς χρυσού και την εξαργυρώνουν με ακόμα μεγαλύτερους, ανάμεσα σε δείπνα και συμπόσια λουκούλεια που φτάνουνε στα όρια του κανιβαλισμού, ανάμεσα σ’ ερωτικές παννυχίδες που κοντά στην ηδονή προσφέρουν κι άλλα οφέλη, πιο χειροπιαστά, ανάμεσα σε ύποπτες πολιτικές και οικονομικές συναλλαγές καμουφλαρισμένες με το ένδυμα της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας, ο Π.Φ.Κ. κι η παρέα του καταστρώνουν σχέδια για λύση του Κυπριακού!
Κι αυτό τον ηράκλειο άθλο λογαριάζουν να τον φέρουν σε πέρας καταφεύγοντας όχι σε κάποιες ευνοϊκές πολιτικοστρατιωτικές συγκυρίες παρά σε μια μέθοδο αριστοφάνεια…
Όλα αυτά στην “αγωνιζόμενη” Κύπρο του σήμερα…
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1990, 185 σελ.
Πηγές: EKEBI, Biblionet, authors.gr