Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Πότης Στρατίκης (1926-2019)

Ο Πότης Στρατίκης γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας.
Παρόλο που η οικογένειά του ήταν φτωχή, ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο νέος, χωρίς να διστάσει προσχώρησε στην ΕΠΟΝ, λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ο πόλεμος τελείωσε και άρχισαν οι εμφύλιες διαμάχες, ο Πότης Στρατίκης έφυγε, από την γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως χιλιάδες άλλοι αριστεροί αναζητώντας ασφάλεια στο ανώνυμο πλήθος της πρωτεύουσας.
Το 1946, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Παντείου Σχολής, αλλά διέκοψε τα μαθήματα λίγους μήνες μετά επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών.
Ασχολήθηκε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά Χτυποκάρδι και Τραστ του γέλιου, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του Μικρού Ήρωα. Ακολούθησε η Μάσκα, του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως τα Ρομάντσο, Πρώτο, Θεατής, Γυναίκα, Φαντασία, Ελληνίδα, Πάνθεον, Βεντέττα, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.
Το 1962 προχώρησε ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Έτσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: “ο Μικρός Σερίφης”. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού ήταν μεγάλη, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός».
Απόκτησε επίσης, τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ: του Λούκυ Λουκ.
Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο.
Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την Αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ προσκαλούταν συχνά σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.
Πέθανε τον Ιούνιο του 2019 σε ηλικία 93 ετών ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης, Έλληνας αντιστασιακός, εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημιουργός του αγαπημένου περιοδικό «Μικρός Σερίφης» που υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός.

Η «Γέννηση» του Μικρού Σερίφη



Η ιδέα για την έκδοση του περιοδικού ανήκε στον Πότη Στρατίκη, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκε με τον εικονογράφο Θέμο Ανδρεόπουλο. Ο Στρατίκης έγραφε τις ιστορίες, ενώ ο Ανδρεόπουλος ανέλαβε την εικονογράφηση του περιοδικού. Συνυπέγραφαν από κοινού τις ιστορίες χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός.
Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962. Η συνεχής αύξηση των πωλήσεων οδήγησε τον αμέσως επόμενο στην έκδοση ενός ακόμη περιοδικού με τους ίδιους ήρωες, του Μικρού Καουμπόυ, ενώ το 1973 κυκλοφόρησε και τρίτο περιοδικό, ο Μικρός Αρχηγός.
Η θεματολογία των περιοδικών ήταν γουέστερν. Περιελάμβαναν στην πλειοψηφία τους αυτοτελείς ιστορίες. Ωστόσο δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς και ιστορίες σε συνέχειες, οι οποίες διαρκούσαν από δύο έως και δέκα τεύχη.
Η διαφωνία των δύο συνεταίρων το 1971 οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας τους. Ο Στρατίκης συνέχισε με την έκδοση του Μικρού Σερίφη, ενώ ο Ανδρεόπουλος ανέλαβε την έκδοση του Μικρού Καουμπόυ συνεργαζόμενος με άλλους συγγραφείς.
Η έκδοση του Μικρού Σερίφη ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1991 με το τεύχος 1468, ενώ είχε προηγηθεί δυόμισι χρόνια νωρίτερα η κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους του Μικρού Καουμπόυ.
Το 2012 κυκλοφόρησε ένα ακόμη τεύχος του Μικρού Σερίφη με τίτλο το «Κόκκινο Βουνό» και αριθμό τεύχους 1469. Περιείχε μία ακυκλοφόρητη ιστορία γραμμένη από τον Πότη Στρατίκη.
Πηγή: IN.gr

Ο Μικρός Καουμπόυ



Ο Μικρός Καουμπόυ ξεκίνησε την κυκλοφορία του το Φεβρουάριο του 1963. Αρχικά αποτελούσε μηνιαία έκδοση, στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε εβδομαδιαία. Κυκλοφόρησαν συνολικά 1218 τεύχη.
Μέχρι και το 1971, και συγκεκριμένα μέχρι το 295ο τεύχος οι ιστορίες γράφονταν από τον Πότη Στρατίκη. Στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβε ο Γιώργος Μαρμαρίδης, μέχρι και το τεύχος 609, ενώ ενδιάμεσα δημοσιεύτηκαν ιστορίες και διαφόρων άλλων συγγραφέων. Ο συγγραφέας των ιστοριών των τευχών 610 έως και 799 είναι άγνωστος. Από το τεύχος 800 έως και το τέλος της κυκλοφορίας του περιοδικού, υπήρξε αναδημοσίευση παλαιότερων ιστοριών.
Το 2014 κυκλοφόρησε ένα ακόμη τεύχος του Μικρού Καουμπόυ με τίτλο «ο Νόμος απλώνει το δίχτυ» και αριθμό τεύχους 1219. Περιείχε την ομώνυμη περιπέτεια, γραμμένη από τον Γιώργο Μαρμαρίδη, σε εικονογράφηση Θέμου Ανδρεόπουλου και Κώστα Ραμπατζή, ένα 12σέλιδο κόμικ του Βαγγέλη Σαΐτη, με τον Πεπίτο Γκονζάλες, καθώς και διάφορα άρθρα και το κλασσικό «Όλε Πεπίτο».
Στην πορεία έγιναν και κάποιες επανεκδόσεις παλιών τευχών από φίλους του περιοδικού.
Πηγή: Wikipedia.org

Μέγας Αλέξανδρος – Πότης Στρατίκης




Στο «Μέγας Αλέξανδρος» διηγούμαστε για πρώτη φορά σε βιβλίο τους μύθους των αρχαίων μας προγόνων.
Η λαμπρή τους ιστορία δίνονται στα παιδιά με πλούσια, παραστατική εικονογράφηση και με απλό, κατανοητό κείμενο. Έτσι, η πανάκριβη κληρονομιά που μας άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες γίνεται κτήμα των παιδιών μας και πολύτιμος οδηγός στη ζωή τους. Η αξία της σειράς αυτής έχει αναγνωριστεί και από τουε ξένους και έχει εκδοθεί σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Στην πατρίδα μας, η » ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ » έχει την πρώτη κυκλοφορία απ΄όλα τα παιδικά βιβλία μας.
Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1984, 78 σελ.

Οι περσικοί πόλεμοι – Πότης Στρατίκης




Στο «Οι περσικοί πόλεμοι» διηγούμαστε για πρώτη φορά σε βιβλίο τους μύθους των αρχαίων μας προγόνων.
Η λαμπρή τους ιστορία δίνονται στα παιδιά με πλούσια, παραστατική εικονογράφηση και με απλό, κατανοητό κείμενο. Έτσι, η πανάκριβη κληρονομιά που μας άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες γίνεται κτήμα των παιδιών μας και πολύτιμος οδηγός στη ζωή τους. Η αξία της σειράς αυτής έχει αναγνωριστεί και από τουε ξένους και έχει εκδοθεί σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Στην πατρίδα μας, η » ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ » έχει την πρώτη κυκλοφορία απ΄όλα τα παιδικά βιβλία μας.
Εικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1986, 62 σελ.

Αρχαία Ολυμπία και ολυμπιακοί αγώνες – Πότης Στρατίκης




Η Ολυμπία στην αρχαιότητα δεν ήταν πόλη, αλλά μια περιοχή που βρισκόταν στη δεξιά όχθη το ποταμού Αλφειού, στο σημείο που ενωνόταν με τον παραπόταμο Κλαδέο. Εκεί, στο τρίγωνο που σχηματιζόταν ανάμεσα στους δύο ποταμούς και τον Κρόνιο λόφο, υπήρχε ένα άλσος, η ιερή Άλτις, όπως την ονόμαζαν. Ένα άλσος με μεγάλα σκιερά πλατάνια, με λεύκες πανύψηλες, που τις είχαν φέρει από τη Θεσπρωτία, και με σταχτοπράσινες αγριελιές. Ο μεγάλος Αθηναίος ρήτορας, ο Λυσίας, είχε πει για την Ολυμπία πως είναι “ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος”. Δηλαδή, το ωραιότερο μέρος της Ελλάδας. Και δεν είχε άδικο. Και σήμερα ακόμα η ομορφιά της Ολυμπίας είναι μοναδική…
Εικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1988, 60 σελ.

Παιδικό εικονογραφημένο λεξικό – Πότη Στρατίκη




Eικονογράφηση: Tony Wolf

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1989, 144 σελ.

Αθήνα – Πότης Στρατίκης

Η πόλη της δημοκρατίας


Πριν αρχίσουμε να γράφουμε για την Αθήνα, για την πόλη της Δημοκρατίας, που λάμπρυνε την αρχαία Ελλάδα και σκόρπισε το φως του πνεύματος και της τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο, ας πούμε κάτι για την πατρίδα μας γενικά. Γι’ αυτή τη χώρα της Μεσογείου που ονομάστηκε Ελλάδα, που έθρεψε τόσους και τόσους λαμπρούς πολιτισμούς και που οι κάτοικοί της έγραψαν αθάνατες σελίδες δόξας στην παγκόσμια ιστορία.
Η Ελλάδα κατοικήθηκε από το ανθρώπινο γένος πριν από σαράντα χιλιάδες χρόνια κι ίσως και πιο πολλά, όπως μας βεβαιώνουν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Αλλά, ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοί της;
Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί και ποιητές αναφέρουν σαν πρώτους κατοίκους της Ελλάδας τους Πελασγούς, τους Λέλεγες, τους Κάρες, τους Μινύες και άλλους. Μερικοί, αντίθετα, πιστεύουν ότι η μοναδική φυλή ήταν οι Πελασγοί και πως τα άλλα ονόματα προστέθηκαν αργότερα. Ήταν δηλαδή παρακλάδια της μεγάλης φυλής των Πελασγών…
Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1989, 69 σελ.

Το αθάνατο 1821 – Πότης Στρατίκης




Στους δύο υπέροχους αυτούς τόμους με την φανταστική εικονογράφηση περιγράφεται ο μεγάλος ξεσηκωμός του γένους, του 1821, όπου οι σκλάβοι τεσσάρων αιώνων μεταμορφώθηκαν σε ημίθεους, τσάκισαν την τουρκική αυτοκρατορία και απέκτησαν την λευτεριά τους. Το κείμενο, συναρπαστικό και γλαφυρό, διαβάζεται με μια ανάσα και οι εικόνες των μαχών και των ηρώων της επανάστασης είναι πολύχρωμες, καλαίσθητες και ολοζώντανες. Είναι μια έκδοση αριστουργηματική και ασυναγώνιστη.
Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1990, 93 σελ.

Σπάρτη – Πότης Στρατίκης

Οι Μεσσηνιακοί πόλεμοι


Για τη μυθολογική Σπάρτη γνωρίζουμε αρκετά πράγματα διαβάζοντας τον Παυσανία, τον μεγάλο αυτό περιηγητή που επισκέφθηκε πολλά μέρη της Ελλάδας και έγραψε με λεπτομέρεια τις εντυπώσεις του απ’ όλα όσα είδε και άκουσε. Μας λέει λοιπόν ο Παυσανίας ότι, όπως του διηγήθηκαν στη Σπάρτη, ο πρώτος βασιλιάς αυτής της χώρας ήταν ο Λέλεγας και από το όνομά του οι κάτοικοί της ονομάζονταν Λέλεγες.
Ο Λέλεγας απόκτησε δύο παιδιά, τον Μύλη και τον Πολυκάονα. Σαν πρωτότοκος ο Μύλης θα γινόταν βασιλιάς μετά το θάνατο του πατέρα του. Ο Πολυκάονας παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα, που την έλεγαν Μεσσήνη. Ήταν μια πολύ όμορφη και τρομερά φιλόδοξη γυναίκα η Μεσσήνη. Ήθελε οπωσδήποτε να γίνει βασιλιάς ο άνδρας της κι επειδή αυτό ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, έπεισε τον Πολυκάονα να φύγουν και να κατοικήσουν σε άλλο μέρος. Έτσι, αφού πέρασαν τον Ταΰγετο, έφθασαν σε μια πολύ όμορφη και εύφορη χώρα, με απέραντες πεδιάδες. Εκεί έχτισαν μια πόλη που την ονόμασαν Μεσσήνη και ο Πολυκάονας έγινε βασιλιάς της καινούργιας του χώρας που ονομάστηκε κι αυτή, για χάρη της όμορφης γυναίκας του, Μεσσηνία…
Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1990, 61 σελ.

Μακεδονία – Πότης Στρατίκης

Πάντα και για πάντα Ελλάδα


Στο «Μακεδονία πάντα και για πάντα Ελλάδα» διηγούμαστε για πρώτη φορά σε βιβλίο τους μύθους των αρχαίων μας προγόνων.
Η λαμπρή τους ιστορία δίνονται στα παιδιά με πλούσια, παραστατική εικονογράφηση και με απλό, κατανοητό κείμενο. Έτσι, η πανάκριβη κληρονομιά που μας άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες γίνεται κτήμα των παιδιών μας και πολύτιμος οδηγός στη ζωή τους. Η αξία της σειράς αυτής έχει αναγνωριστεί και από τουε ξένους και έχει εκδοθεί σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Στην πατρίδα μας, η » ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ » έχει την πρώτη κυκλοφορία απ΄όλα τα παιδικά βιβλία μας.
Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1992, 61 σελ.

Μεγάλες μορφές της αρχαίας Ελλάδας – Πότης Στρατίκης




Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1994, 61 σελ.

Οι Μυκήνες και η κατάρα των Ατρειδών – Πότης Στρατίκης




Νύχτα προχωρημένη. Οι Μυκήνες, κουρνιασμένες στο ύψος ενός λόφου, απ’ όπου μπορεί κανείς ν’ αγναντέψει πέρα ως πέρα το άπλωμα του εύφορου Αργολικού κάμπου, κοιμούνται στον πλούτο και τη γαλήνη τους. Βασιλιάς τους είναι ο μεγάλος, ο κραταιός Αγαμέμνονας, ο γιος του Ατρέα και εγγονός του θρυλικού Πέλοπα, που έδωσε τ’ όνομά του στην Πελοπόννησο. Κουρασμένος από το μόχθο και τη σκοτούρα της ημέρας, έχει πέσει κι’ αυτός σε βαθύ ύπνο. Μόνο οι φρουροί, σ’ ένα κτίριο μέσα στα τείχη, πλάι στην Πύλη των Λεόντων, ξαγρυπνούν και το βλέμμα τους βιγλίζει κάθε τόσο το Αργολικό τοπίο. Μπορεί να ξαγρυπνούν οι φρουροί, μα δεν ανησυχούν. Είναι τόσο ισχυρή η πόλη τους, είναι τόσο απέραντο και πλούσιο το βασίλειό τους, που κανείς δεν θα τολμούσε να τα βάλει μαζί του. Σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλη τη Μεσόγειο δεν υπάρχει βασίλειο τόσο ισχυρό ώστε να σκεφθεί ότι μπορεί να κατακτήσει τις “Πολύχρυσες” Μυκήνες. Έτσι τις ονομάζει ο Όμηρος. Η πόλη του Αγαμέμνονα έχει συγκεντρώσει αμύθητα πλούτη. Κι όποιος έχει τα πλούτη έχει και τη δύναμη…
Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1996, 60 σελ.

Ο μπάρμπα Γιάννης Μακρυγιάννης – Πότης Στρατίκης




Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1997, 61 σελ.

Η Κρήτη των μύθων και του Μίνωα – Πότης Στρατίκης




Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 1997, 61 σελ.

Η Μεγάλη Ελλάδα – Πότης Στρατίκης

Σικελία και Ν. Ιταλία


Σικελία και νότιος Ιταλία. Ο Έλληνας ταξιδιώτης, που θα επισκεφθεί αυτούς τους τόπους, θα πατήσει το γνώριμο χώμα το δικό του, το ζεστό, το στεγνό και πικρό χώμα της Ελλάδας. Θα βρεί κάμπους και βουνά που τ’ αγκαλιάζει η γαλάζια θάλασσα της Μεσογείου, που πότε τα χτυπάει άγρια ο άνεμος και πότε τα χαϊδεύει η δροσερή αύρα. Θα βρει σε κάθε του βήμα το δέντρο της Αθηνάς, την ευλογημένη ελιά, το αμπέλι και τη δάφνη. Θα συναντήσει ακόμα ο ταξιδιώτης σε κάθε του βήμα σκελετούς αρχαίων ναών περίσσιων, που θα του θυμίζουν Παρθενώνες, Θησεία και Δελφούς, θα μπει σε θέατρα πανάρχαια, θ’ αντικρίσει ακροπόλεις και τείχη, θα σταθεί μπροστά σε αγάλματα, λαξεμένα από γλύπτες ισάξιους του Φειδία και του Πραξιτέλη, θα διαβάσει στους δρόμους και στις λεωφόρους των σύγχρονων πόλεων ονόματα ηρώων και φιλοσόφων της Ελλάδας. Πόλεις και χωριά με ονόματα Ελληνικά θα τον καλωσορίζουν. Και θ’ αναρωτηθεί: Μα… αυτό εδώ είναι Ελλάδα!…
Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 2000, 62 σελ.

Ο καπετάνιος – Πότη Στρατίκη

Η ιστορία ενός αδέσποτου σκύλου


Eικονογράφηση: Severino Baraldi

Παιδική λογοτεχνία, Στρατίκης, 2003, 59 σελ.

Παιδική λογοτεχνία
Μέγας Αλέξανδρος (1984), Στρατίκης
Οι περσικοί πόλεμοι (1986), Στρατίκης
Αρχαία Ολυμπία και ολυμπιακοί αγώνες (1988), Στρατίκης
Παιδικό εικονογραφημένο λεξικό (1989), Στρατίκης
Αθήνα (1989), Στρατίκης
Το αθάνατο 1821 (1990), Στρατίκης
Σπάρτη (1990), Στρατίκης
Μακεδονία (1992), Στρατίκης
Μεγάλες μορφές της αρχαίας Ελλάδας (1994), Στρατίκης
Οι Μυκήνες και η κατάρα των Ατρειδών (1996), Στρατίκης
Ο μπάρμπα Γιάννης Μακρυγιάννης (1997), Στρατίκης
Η Κρήτη των μύθων και του Μίνωα (1997), Στρατίκης
Η Μεγάλη Ελλάδα (2000), Στρατίκης
Ο καπετάνιος (2003), Στρατίκης

Συλλογικά έργα
Ανθολόγιο ελληνικών αναγνωσμάτων (2008), Κατάρτι

Μεταφράσεις
Haggard, Henry Rider, Οι θησαυροί του Σολομώντα (1990), Άγκυρα
Dickens, Charles, Όλιβερ Τουίστ (1996), Άγκυρα
Dickens, Charles, Όλιβερ Τουίστ (2004), Άγκυρα
Dickens, Charles, Όλιβερ Τουίστ (2013), Άγκυρα

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Στρατίκης