Αν και μηχανολόγος το επάγγελμα ασχολήθηκε παράλληλα με τη λογοτεχνία και δημοσιογραφία. Έχει γράψει ποίηση, διηγήματα, στοχασμούς. Συνεργάστηκε με εφημερίδες του χώρου όπως “Λαϊκό Βήμα”, “Παλμός της Λεσινίτσας”, “Ελληνισμός”, “Νέο Βήμα” κ.ά. Πολλά γραπτά του εκδόθηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες. Από το 1991 διαμένει και εργάζεται στην Αθήνα. “Στη χωρισμένη γη της Ηπείρου” είναι το πρώτο του βιβλίο.
Στη χωρισμένη γη της Ηπείρου (2006), Πελασγός
Επικίνδυνες σημειώσεις (2021), Νίκας/Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
Βιογραφίες
Δημήτρης Στέφος: ο άνθρωπος, ο επιστήμονας, ο καταδιωκόμενος Έλληνας (2018), Πελασγός
Επικίνδυνες σημειώσεις – Σταύρος Θ. Παπουτσής
Είναι καλοκαίρι. ∆ύο φίλοι, µετά την εξεταστική περίοδο του Λυκείου, αποφασίζουν να δραπετεύσουν από τη ζοφερή καθηµερινότητα µε µια ολιγοήµερη εκδροµή στο βουνό. Εκεί, στο ξέγνοιαστο αυτό φυσικό περιβάλλον, θα συναντήσουν έναν γηραιό πιστικό, ο οποίος θα τους κρατήσει συντροφιά µε ιστορίες που, µεταξύ άλλων, θα χλευάσουν µε τον τρόπο τους το καθεστώς. Χωρίς πολλή σκέψη, ο ένας από τους δύο φίλους αποφασίζει να καταγράψει τις αποκαλυπτικές αυτές ιστορίες στις σηµειώσεις του. Οι φαινοµενικά όµως αθώες σηµειώσεις γίνονται επικίνδυνες στα χέρια της αστυνοµίας.
Διηγήματα, Νίκας/Ελληνική Παιδεία Α.Ε., 2021, 184 σελ.
Στη χωρισμένη γη της Ηπείρου – Σταύρος Παπουτσής
Βορειοηπειρωτικά διηγήματα
Τα δέκα διηγήματα του παρόντος τόμου αναφέρονται στις άθλιες συνθήκες ζωής στην Αλβανία τόσον κατά την περίοδο του κομμουνισμού όσον και αργότερα, στην μετακομμουνιστική περίοδο. Ο συγγραφέας τους, Σταύρος Παπουτσής καταθέτει μαρτυρίες που, σίγουρα, συγκλονίζουν τον αναγνώστη και τον κάνουν να αισθάνεται οργή για τις πράξεις και τις παραλείψεις εκείνων των ανθρώπων που υπεβίβασαν την ανθρώπινη υπόσταση και την μετέβαλαν σε άβουλη και υποτεταγμένη ύπαρξη.
Ο Σταύρος Παπουτσής κινείται με άνεση μέσα στον χωροχρόνο με μια αφήγηση γραμμική· η οποία, ωστόσο, είναι γεμάτη από εικόνες, μνήμες και συναισθήματα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απλή και αφτιασίδωτη γι’ αυτό και αυθεντική. Οι ήρωές του είναι αθύρματα της Μοίρας και των περιστάσεων χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν στην αδήριτη ανάγκη και στον φόβο. Γι’ αυτό είναι τόσο πραγματικοί. Θύματα μαζί και θύτες οι περισσότεροι. Μα όχι όλοι…
(από το προλογικό σημείωμα)
Προλογικό σημείωμα: Γιώργος Πετρόπουλος
Διηγήματα, Πελασγός, 2006, 221 σελ.
Πηγές: Biblionet, Πελασγός, Νίκας/Ελληνική Παιδεία Α.Ε.